Boogaleo

Boogaleo zal in trio spelen met  :

Leo Teughels : saxen, fluit en chromatische harmonica

Brandon Saeyvoet : piano / hammond

Peter Verbraken, gitaar 

Ze eren o.a.  Dr. Lonnie Smith, bekend als bespeler van de Hammond B3.  Zij zullen ook als eerbetoon aan Jo Leemans (die in de home Milsenhof verblijft) enkele van haar mooie liedjes spelen. 

info over de groep Boogaleo:

In 2012 startte Boogaleo met een eerste concert in het voormalige Archief van Hombeek.

De groep werd opgericht op initiatief van de Mechelse jazzmuzikant Leo Teughels en brengt boogaloo, een unieke mix van jazz, soul en latin music.

In de regio Mechelen speelde de groep onder de naam Boogaleo Band met grotere bezetting (met Peter Verbraken, gitaar) op de Dijlefeesten, tijdens open deurdagen in Brouwerij Het Anker, op Jazz at Home 2012, op de Molenbergfeesten te Blaasveld. Nadien speelde Boogaleo Band verschillende concerten in Antwerpen, Liège, Thann (Frankrijk) ...

In september 2021 overleed de legendarische Hammondspeler Lonnie Smith. Boogaleo Band vond veel inspiratie bij deze uitzonderlijke muzikant, en bracht een eerbetoon tijdens een concert op de Jazzzolder, op 19 augustus 2022.
Lonnie Smith (in de muziekwereld gekend onder zijn artiestennaam Dr. Lonnie Smith), wordt zowat beschouwd als de Sultan van het Hammondorgel, door zijn aparte look en door zijn bijzonder geanimeerde manier van spelen. Zijn naamgenoot Jimmy Smith werd eerder gezien als de pionier van het Hammondorgel, specifiek in de jazz. Het Hammondorgel kwam in de jazz ook onder de spotlights met Jack Mc Duff, Rhoda Scott, Jimmy Mc Griff, en vandaag nog met Brian Auger en Joey DeFrancesco.
De magie van het Hammondorgel zit in de mooie klankkleuren en de aparte vibrato, geproduceerd door golven gevormd door toonwielen en schuifweerstanden. Het meest populair is de Hammond B3, geproduceerd ongeveer een halve eeuw geleden. De B3 beschikt over een groot aantal toonwieltjes, 2 klavieren en een set met baspedalen.
Het instrument past perfect bij gospel, blues georiënteerde swingende funky muziek, reggae, ska, ritme- en blues en souljazz. Lonnie Smith maakte het Hammondorgel ook populair in de Boogaloo, een unieke mix van jazz, soul en latin music. Boogaloo was oorspronkelijk een aanstekelijke muziek- en dansstijl uit de sixties. In Amerika werd boogaloo eveneens Latin Soul genoemd.
Boogaleo Band vond inspiratie bij de boogaloo stijl, in het bijzonder bij het “George Benson Quartet & Lonnie Smith”. Bekende nummers uit deze boogaloo periode zijn “Mama Wailer” van Lonnie Smith en “Alligator Boogaloo” van saxofonist Lou Donaldson.

Boogaleo tijdens Jazzathome 2023

Leo Teughels

Geboortejaar
1948

Leo is een Mechels jazzmuzikant, sinds vele jaren actief in verschillende muziekgroepen.

Na enkele jaren Big Band opteerde hij voor de kleine formatie, waar hij zich ontplooide tot solist op de saxen (soprano, alto, tenor en bariton), alsook op de dwarsfluit en op de chromatische harmonica. Naast het jazzpodium brengt hij sfeervolle live muziek voor allerlei feestelijke aangelegenheden : aperitiefconcerten, huwelijksfeesten, bedrijfsfeesten, recepties in feestzalen van restaurants en hotels … en dit met verschillende muzikanten, in duo, trio, kwartet, kwintet.

Op de Jazz at Home festivals te Mechelen trad Leo een tiental keren op met verschillende muzikale formaties, in verschillende genres : traditionele jazz, manouche jazz, bossa nova, latin jazz, soul, funk en boogaloo … Door regelmatig op te treden met muzikanten van een jongere generatie blijft Leo inspiratie vinden, ook op 75 jarige leeftijd.

Saxen (sopraan, alt, tenor, bariton)
dwarsfluit
chromatische harmonica
Leo Teughels speelt sax
Leo Teughels speelt mondharmonica tijdens Jazzathome 2023

Brandon Saeyvoet

Brandon is meester in de Rechten, Diplomatie, Internationale Betrekkingen, Management en Toegepaste Economische Wetenschappen. Sinds 2015 heeft hij een eigen advocatenbureau in Antwerpen. Naast zijn dagtaken neemt hij toch nog de tijd om het Hammond orgel en de piano te bespelen. Hij haalt zijn inspiratie bij de legendarische Hammondspelers zoals Lonnie Smith, Jimmy Mc Griff, Jack Mc Duff en Jimmy Smith. Vandaar komt ook zijn voorliefde voor soul-jazz, funk en ska. Brandon speelde bij de Nederlandse Soul Snatchers en de Belgische Boogaleo Band. Bij formaties zonder bassist speelt hij de baspartij met de baspedalen van de Hammond.

Op piano speelt Brandon in verschillende jazzstijlen, met voorkeur voor latin, soul, acidjazz, Cubaanse muziek en boogaloo.

Hammond
Brandon Saeyvoet speelt Hammond

Peter Verbraken

Peter Verbraken werd geboren in Kassel, Duitsland, waar hij zijn diploma's voor klassieke gitaar, jazz gitaar, basgitaar, muziektheorie en arrangement behaalde.
Sind 1996 geeft hij les MIDI, jazz, bas en popgitaar aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Hij werkt vooral als studiomuzikant, componist en arrangeur.
In 2005 nam hij een album op met Michel Legrand. Peter Verbraken tourde ondermeer met Caravelli in Japan en werkte mee aan de creatie van 'Scopa' (Wim Mertens).

gitaar
Peter Verbraken speelt gitaar tijdens Jazzathome 2023