15

Genre
franse chanson, Randy Newman

Riguelle-Hautekiet

Jan Hautekiet en Patrick Riguelle duiken samen in het rijke verleden van het Franse chanson en het muzikale talent van Randy Newman.

De voorbije jaren overtuigde Riguelle op onnavolgbaar wijze een schitterende vertolker te zijn van het Franse chanson. Het stroomt door zijn aderen en tintelt in zijn ziel. Hij respecteert de originele intenties van de werken en voegt er zijn persoonlijkheid aan toe.

De muziek van Randy Newman kan je dan weer vergelijken met kortfilms. Bijwijlen geniet je van sarcastische en eeuwig actuele portretten van klein en groot Amerika. Je aanhoort hartverscheurende ballades over verlopen liefdes en kleinmenselijk leed. Soms is het lachen dan weer vloeien de tranen in overvloed.

duo Riguelle-Hautekiet poseert
duo Riguelle-Hautekiet tijdens Jazzathome 2023

Patrick Riguelle

Geboortejaar
1962

Riguelle is de zoon van een Waalse vader en Vlaamse moeder en groeide een periode op in Blankenberge waar hij een vriendschapsband met Kurt Van Eeghem onderhield.

Riguelle speelde in de jaren 80 als studiomusicus bij vele muzikanten zoals Dirk Blanchart, Salvatore Adamo. Later werd hij de frontzanger van de folkband Kadril. In 1999 werd hij de voornaamste zanger van De Laatste Showband, een activiteit die hij volhield tot 2011 toen de band stopte.

Later trad hij op met Jan Hautekiet en houdt dit al vele jaren vol en samen brachten ze succesvolle cd’s uit. In 2011 inspireerde de crisis hem om te grasduinen in de rijke songtraditie van The Brill Building, een voormalig kleermakersgebouw van de Brill Brothers op Broadway te New York. Het gevolg was de show Songs from the Brill Building die hij samen met John Terra brengt.

Daarnaast speelde hij bij tal van bands en artiesten als gastmuzikant: The Radio’s, Beverly Jo Scott, Blue Blot, The Scabs, Hugo Matthysen, Noordkaap, Mama’s Jasje, Margriet Hermans,Isabelle A, Guido Belcanto, Roland Van Campenhout, Elisa Waut, Red Zebra, De Mens…

zang
gitaar
pedal steel gitaar
Patrick Riguelle speelt gitaar tijdens Jazzathome 2023
Patrick Riguelle zingt tijdens Jazzathome 2023

Jan Hautekiet

Geboortejaar
1955

Jan Hautekiet is producer, radiomaker, muzikant en schrijver.

Hautekiet studeerde piano en kamermuziek aan de Academie van Sint-Pieters-Woluwe en taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele communicatie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast volgde hij ook een journalistenopleiding en volgde hij piano bij onder meer John Lewis, Jasper van 't Hof, Michel Herr en Charles Loos. Ook volgde hij schriftelijke cursussen aan het Berklee College of Music in Boston.

Hautekiet is nu pianist en klavierspeler.

Hij deed sessiewerk voor onder anderen Paul Louka, Eric Melaerts, Jean Blaute, Philip Catherine, John Ruocco, de LSP-Band, het BRT-Jazzorkest, Wim De Craene, The Scabs, Wigbert, Fay Lovsky, Ludo Mariman, Dirk Blanchart, Kloot Per W, Spelers en Drinkers, Jan De Wilde en Tucker Zimmerman.

In 1997 startte hij een lange samenwerking met Patrick Riguelle. In 1999 stichtten ze samen De Laatste Showband in De Laatste Show op Eén. De band speelde de show tot 2011. 

In de herfst van 2008 gingen Hautekiet en Patrick Riguelle op tournee met de voorstelling Un Premier Amour. De titel van de show verwijst naar het gelijknamige lied van Isabelle Aubret, waarmee de zangeres in 1962 voor Frankrijk het Eurovisiesongfestival won. Tijdens Un Premier Amour, dat tijdens het najaar van 2009 werd hernomen, brachten Riguelle & Hautekiet een ode aan het Franse chanson. In 2012 bracht Hautekiet het album Un Premier Amour uit en toerde hij met Riguelle. In 2015 toerden ze met Brel-repertoire en kwam de cd-registratie On N'oublie Rien uit.

In 2002 begon hij aan een theatertour met Rick de Leeuw, waarin verhalen, gedichten en songs elkaar afwisselden. Er komen nog regelmatig nieuwe shows uit met Rick.

piano
toetsen
Jan Hautekiet speelt piano tijdens Jazzathome 2023

Bart en Linda Van der Vorst - De Ron

Frederik De Merodestraat 45, Mechelen

Deze historische herenwoning met binnentuin werd recent smaakvol gerestaureerd en ligt in de schaduw van de pittoreske Sint-Janskerk.

Hier huisde het voormalig Dispensarium ‘Hector Le Blus’. 

Hector Le Blus (1850-1906) was een arts met een bloeiende praktijk die het schopte tot hoofdheelmeester van het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Mechelen. Ook trad hij op als geneesheer voor de burgerwacht. Hij sensibiliseerde de Mechelse bevolking met affiches, folders, brochures en krantenadvertenties in zijn strijd tegen de tuberculose. Dit leidde tot zijn eigen “Dispensarium H. Le Blus” in de Frederik de Merodestraat 45 in Mechelen, dat beschikbaar werd voor wereldbefaamde onderzoekers uit verschillende landen.

living bij Van der Vorst-de Ron
living bij Van der Vorst-de Ron
tuin bij Van der Vorst-de Ron
living bij Van der Vorst-de Ron
gevel woning
voorgevel en rode deur