16

Genre
Jazzstandards en eigen composities

Snauwaert- Verneert

15 jaar lang speelden saxofonist John Snauwaert en gitarist Filip Verneert elke woensdag in De Geus in Gent. Sindsdien werkten Verneert en Snauwaert aan hun eigen repertoire, traden ze op in verschillende landen en speelden ze samen met heel wat internationale artiesten.


Zij spelen in duo op sax en gitaar en brengen jazzstandard en eigen werk in de grote living met zicht op de mooie stadstuin  in de mooie Kolvenierswoning in  de Sint-Jacobstraat 62, Mechelen.

duo pose van John Snauwaert en Filip Verneert

John Snauwaert

Een ruime blik en een artistieke ontdekkingsreiziger… kwaliteiten die je terug kan vinden bij saxofonist en componist John Snauwaert. Al is hij in de eerste plaats een jazzmusicus, Snauwaert blijft steeds op zoek gaan naar contacten met andere culturen: Petar Elmazof uit Bulgarije, Chergio de Susa uit Cuba en zijn landgenoot van de Buena Vista Club Pipo Fernandes, Emre Kuzuoglu uit Turkije, Mahbub Khan uit Indië… Hij deelde ook het podium met jazzgrootheden als Lowen Fulson, Isaac Hurley, Jacques Pelzer, Bob Mover, Gary Smulyan, Nilson Matta, Roni Ben-Hur …

Als componist en muzikant werkte hij voor de KVS, het Muziek Lod, De Werf, Victoria, De vieze gasten en circus Picolini en schreef hij ook muziek voor animatiefilms.

John Snauwaert is ook stichter van de meest theatrale fanfare van de Lage landen: Muziekmakerij Excelsior.

sax
saxofonist John Snauwaert
saxofonist John Snauwaert tijdens jazzathome 2024
John Snauwaert speelt dwarsfluit tijdens Jazzathome 2024

Filip Verneert

Filip Verneert is Master of Science in Educatieve Studies (KU Leuven), deed een postgraduaat Psychotherapie - Systeemtherapie (KU Leuven), volgde een baccalaureaat Filosofie (KU Leuven) en studeerde gitaar aan de Jazzafdeling van het Muziekconservatorium in Brussel.

Filip is directeur van MuziekMozaïek Folk & Jazz vzw, waarvoor hij tal van (educatieve) jazz- en folkprojecten uitwerkte, hoofdredacteur van het Vlaamse magazine Jazz & Mo (Jazzandmo.be) en voorzitter van de B-Jazz International Contest (voorheen Jazz Hoeilaart), een internationale wedstrijd en netwerk voor jonge muzikanten In samenwerking met het St. Louis College of Music (Rome) en het Gexto Jazz Festival (Bilbao).

Momenteel werkt hij als doctoraatsonderzoeker aan de LUCA School of Arts - Geassocieerde Faculteit der Kunsten (KU Leuven). Zijn onderzoek omvat improvisatie, muziekonderwijs, collaboratieve creativiteit en community music.

Op muzikaal vlak speelt Filip vooral met zijn Quartet (Filip Verneert & Enrique Simón Quartet). Melodische jazz, met wortels in de klassieke muziek en originele composities. In 2016 namen ze hun eerste CD, 'Meeting Patricia', op als duo en in 2020 'Lucentum' in kwartet met de Franse contrabassist Gil Lachenal en de Spaanse drummer Pedro Vazquez Martinez. Met de beroemde New Orleans pianist en zanger Norbert Detaeye en trompettist Bruno Van Acoleyen startte in 2020 een nieuw trio (New Orleans Impressions).

Filip speelde in het verleden actief met o.a. de Ilse Duyck Group (Ilse Duyck: zang/componist, Bert Candries: bas, Paul Flush: piano en Luc Vanden Bosch: drums) en de lindyhop-swingband The Smoky Midnight Gang. Met zangeres Viona Westra speelde hij verschillende muziektheaterproducties, waaronder 'En de kat kwam terug' over Zuid-Afrika en de apartheid en 'Nickels for METI', over het leven van Berthold Brecht.

Hij is oprichter en dirigent van de Home Cookin' Big Band en The Ghent Youth Jazz Orchestra. Met zijn goede vriend trompettist Rudy Reunes (+) richtte hij de To Be Or Not To Be (BOP) Band op (een live programma over de geschiedenis van Jazz). Dit resulteerde in de publicatie van een boek (De JazzBoom) over Jazz luisteren en geschiedenis.

gitaar
Filip Verneert speelt gitaar

Marc en Grete Goovaerts-Smekens

Sint-Jacobstraat 62, Mechelen

Dit unieke pand, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw werd in 1472 aangekocht door de schuttersgilde van de Kolveniers. Na de godsdienstoorlogen werd het in 1591 in ere hersteld. De huidige eigenaars hebben het historische gedeelte uitgebreid met een contrasterende en tevens monumentale nieuwbouw, waar de optredens zullen plaatsvinden, met zicht op de mooie stadstuin.

 

Zogenaamd "Kolveniershuis", huis en ingang aan het schiethof der kolveniersgilde. Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) door middel van muurankers gedateerd 1591.

Bak- en zandstenen dubbelhuis op zandstenen plint met rechts gedicht keldergat. Herstoken kruiskozijnen met onder meer vernieuwd materiaal op de begane grond. Oorspronkelijke kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping. Rechthoekig dakvenster met vernieuwde latei. Kleine rechthoekige deur voorzien van zandstenen negblokken en dito latei op consoles; bolkozijn als bovenlicht. Rij van onregelmatige zandstenen bollen (kanonballen?) tussen de bouwlagen en onder de steigergaten. Overhoekse muizentandfries onder de vernieuwde kroonlijst. (bron Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

voorgevel woning Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
tuin bij Goovaerts-Smekens
keuken bij Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens