Filip Verneert

Filip Verneert is Master of Science in Educatieve Studies (KU Leuven), deed een postgraduaat Psychotherapie - Systeemtherapie (KU Leuven), volgde een baccalaureaat Filosofie (KU Leuven) en studeerde gitaar aan de Jazzafdeling van het Muziekconservatorium in Brussel.

Filip is directeur van MuziekMozaïek Folk & Jazz vzw, waarvoor hij tal van (educatieve) jazz- en folkprojecten uitwerkte, hoofdredacteur van het Vlaamse magazine Jazz & Mo (Jazzandmo.be) en voorzitter van de B-Jazz International Contest (voorheen Jazz Hoeilaart), een internationale wedstrijd en netwerk voor jonge muzikanten In samenwerking met het St. Louis College of Music (Rome) en het Gexto Jazz Festival (Bilbao).

Momenteel werkt hij als doctoraatsonderzoeker aan de LUCA School of Arts - Geassocieerde Faculteit der Kunsten (KU Leuven). Zijn onderzoek omvat improvisatie, muziekonderwijs, collaboratieve creativiteit en community music.

Op muzikaal vlak speelt Filip vooral met zijn Quartet (Filip Verneert & Enrique Sim├│n Quartet). Melodische jazz, met wortels in de klassieke muziek en originele composities. In 2016 namen ze hun eerste CD, 'Meeting Patricia', op als duo en in 2020 'Lucentum' in kwartet met de Franse contrabassist Gil Lachenal en de Spaanse drummer Pedro Vazquez Martinez. Met de beroemde New Orleans pianist en zanger Norbert Detaeye en trompettist Bruno Van Acoleyen startte in 2020 een nieuw trio (New Orleans Impressions).

Filip speelde in het verleden actief met o.a. de Ilse Duyck Group (Ilse Duyck: zang/componist, Bert Candries: bas, Paul Flush: piano en Luc Vanden Bosch: drums) en de lindyhop-swingband The Smoky Midnight Gang. Met zangeres Viona Westra speelde hij verschillende muziektheaterproducties, waaronder 'En de kat kwam terug' over Zuid-Afrika en de apartheid en 'Nickels for METI', over het leven van Berthold Brecht.

Hij is oprichter en dirigent van de Home Cookin' Big Band en The Ghent Youth Jazz Orchestra. Met zijn goede vriend trompettist Rudy Reunes (+) richtte hij de To Be Or Not To Be (BOP) Band op (een live programma over de geschiedenis van Jazz). Dit resulteerde in de publicatie van een boek (De JazzBoom) over Jazz luisteren en geschiedenis.

gitaar
Filip Verneert speelt gitaar