07

Genre
mainstream jazz
modern jazz interplay

Franco Piccinno Trio + guest

De Italiaanse pianist Franco Piccinno is wereldburger en houdt van dialoog en uitwisseling van ideeën. Franco Piccinno concentreerde zijn professionele activiteiten in Londen, daarna in Parijs en sinds 2013 in Barcelona.

Hij treedt voortdurend op in Europa, de VS en Japan als solist en als sideman, vaak samen met gitarist Torsten De Winkel en de Noorse trompettist Audun Waage.

Voor dit Jazzz@home festival is Franco Piccinno uitgenodigd door Gaëtan Casteels (bassist) die hij in Barcelona heeft leren kennen. Het trio, heeft een mainstream sound en een sterk samenspel en wordt gecompleteerd door Umberto Odone op drums en als speciale gast Bruno Grollet op saxofoon.

 

pianist Franco Piccinno
Franco Piccinno trio with guest Bruno Grollet tijdens Jazzathome 2023

Franco Piccinno

Franco Piccinno is een pianist en componist uit Napels. Hij treedt al twintig jaar internationaal op en speelde met vele artiesten. Hij begon op achtjarige leeftijd met pianolessen en ging vervolgens naar het Professional Music Center (CPM) in Milaan, waar hij de hoofdprijzen won. Hij won de finale van de European Jazz Competition in Krakau, Polen met zijn trio en won de Baronissi Jazz Competition in Italië als beste pianist.

In 2002 verhuisde hij naar Londen, in 2005 naar Parijs en in 2008 naar Barcelona. Dankzij zijn grote geografische mobiliteit is hij zeer actief in Europa, naast zijn concerten in de VS, Japan en Brazilië, en wordt hij gevraagd om zijn vloeiende en briljante techniek als improvisator.

Sinds enkele jaren neemt hij zijn projecten op als solopianist, in een duo met Luca Luciano, in een trio, in een kwartet met de Noorse groep Bank of no land en met de Portugese groep Politonia, alsook met de zangeres Sofie Sörman.

piano
Franco Piccinno speelt piano

Gaëtan Casteels

De in Brussel geboren Gaëtan Casteels begon op 19-jarige leeftijd contrabas te spelen aan het Conservatoire Royal de Bruxelles. Daar studeerde hij jazz bij Jean-Louis Rassinsfosse en klassieke contrabas bij Christian Vanderbrorght en Eric Demesmaeker. Hij woonde ook 5 jaar in Spanje, waar hij studeerde bij Horacio Fumero. Gaëtan volgde ook de masterclasses van Dave Holland, Christian McBride, George Garzone en vooral Hein Van de Geyn.

We konden hem horen in jazzbands met Eve Beuvens, Jan De Haas, Daniel Stokart... Hij speelt met de cubaanse pianist Alejandro Vargas in Bozar en toerde met Franse songwriters (festivals de Mars en Chanson, Rallye de la Chanson Française...), in Zwitserland (Genève, Bienne...), in Frankrijk (Parijs, Avignon, Perpignan, Bordeaux...), in Italië, Andora en Spanje.

Gaëtan Casteels bracht in januari 2022 zijn album "The Missing One(s)" uit met zijn Ozaín Quartet.

Gaëtan componeert voor zijn kwartet, maar heeft ook de muziek gemaakt voor de korte film " Haften " van Jannes de Leest en onlangs de muziek voor het theaterstuk " Rakanyak " van de Compagnie Charlie.

contrabas
Gaëtan Casteels speelt contrabas

Bruno Grollet

Geboortejaar
1978

Bruno Grollet, verliefd op muziek en improvisatie, gebruikt de jazz als opening naar een maximum van artistieke werelden. Sinds zijn diploma aan het koninklijk Conservatorium van Antwerpen, voegt hij allerlei ontmoetingen samen zoals de muzikale creatie voor de Hedendaagse Dans (op roernee met de Compagnie van Roberto Olivan in Korea, Portugal, Finland, Noorwegen en Frankrijk) het theater (muzikant voor het theaterstuk “promenade de santé” van Nicolas Bedos met Charlie Dupont en Tania Gabarski en voor de “jazz club” met Jan Houtekiet en Vincent Bruynincks), World Music met zijn laatste samenwerking voor “Tamara” die Palestijnse muziek en Belgische muziek, folk met een opname voor “le monde est un village vol.6” (RTBF productie), feestmuziek met de groep “Camping Sauvach” of de hip hop van Jerboa (2 cd’s en tournees op de grootste Belgische scenes, en vervolgens talrijke onklasseerbare projecten zoals met Garret List die van zijn diensten gebruik maakt voor het orkest Vivo 2010 dat 40 Europese muzikanten hergroepeert.

Tussen al die creaties door, blijft bruno altijd actief op de scene van zijn grootste liefde: de jazz ! Hij is een actief lid van “L’oeil Kollectif”,en hij blijft steeds op zoek naar nieuwe muziek en nieuwe inspiratie. Hij maakt thans deel uit van de groep van geïmproviseerde muziek “Bloom”, de groep “Arkham Aylum”, “ExtraSystole”, “Bobby de Nazareth”, “Timescape Project” en “Jazz club”.

sax
Bruno Grollet speelt sax tijdens Predikheerlijkze Zomer Mechelen 2022

Umberto Odone

Geboortejaar
1993

Umberto Odone werd geboren in Treviglio (Italië). Hij begon met drummen toen hij 6 jaar oud was, speelde pop-, rock- en funkstijlen in de daaropvolgende jaren en stapte uiteindelijk over op jazz. In 2011, op 18-jarige leeftijd, was hij de eerste Italiaanse drummer die het Scuderie Capitani Drum Academy Diploma behaalde met de score van 30/30 cum laude, wat het begin betekende van zijn professionele carrière in de muziek en hem in staat stelde om drumles te geven, zowel in muziekscholen als privé.
In 2013 behaalde hij het Batteria Maxxima Diploma in de Accademia del Suono in Milaan, waar hij studeerde bij de grote jazzdrummer Maxx Furian (Randy Brecker, Mike Mainieri, ...).
In 2016 behaalde hij zijn Bachelor Diploma in Jazz Drums met de score van 110/110 in de stad Brescia (Italië).
Hij verhuisde naar Maastricht (Nederland) in 2017, waar hij een Erasmus opleiding in het buitenland begon aan het Conservatorium Maastricht waar hij live concerten speelde met WDR Big Band trompettist Rob Bruynen en hij nam muziek op met de grote Belgische trompettist Carlo Nardozza.
In de zomer van 2018 was hij de drummer van het Nationaal Italiaans Orkest van de Italiaanse Conservatoria, waar hij de kans kreeg om het podium te delen met John Surman (Dave Holland , Jack Dejohnette, ...) en te spelen in Tel Aviv (Israël) voor de Italiaanse ambassade (naast vele andere optredens).
In september 2018 verhuisde hij naar België, waar hij het masterprogramma volgde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In de periode van zijn tweejarige masterstudie heeft hij gespeeld in het So What's Next Festival 2019 in Eindhoven (Nederland) met zijn project Supernova en hij nam ook deel aan de finale van de professionele categorie van de Maastricht Jazz Awards 2019 met de Zuid-Afrikaanse bassist Ildo Nandja (John Funkhouser, ...).
In juni 2020 behaalde hij zijn Master Diploma in Jazz Drums, Cum Laude, waarbij hij studeerde bij de hoog aangeschreven drummer Stephane Galland (Joe Zawinul,Tigran Hamasyan, Ibrahim Maalouf, ...).
In juli 2021 speelde hij op het Jazzfestival van Dinant, in de competitie voor jonge talenten. Umberto heeft gespeeld met: Fausto Beccalossi (Al di Meola), Rob Bruynen (WDR Big Band), Giulio Corini (Enrico Rava, John Abercrombie, .... ), Stefano D'Anna (Ben Monder, Larry Grenadier, ...), Giovanni Falzone (Francesco Bearzatti, Massimo Colombo, ...), Carlo Morena (Kenny Wheeler, Paolo Fresu, ...), Tino Tracanna (Franco D' Andrea, Dave Liebman, ...), John Surman (Dave Holland , Jack Dejohnette, ...).

drums
Umberto Odone speelt drums

THoCC - The house of contact centers

Veemarkt 5, Mechelen

Wie kent café "De Vadderik" nog van vroeger? Het café bestaat niet meer, maar het pand aan De Veemarkt waarin het gevestigd was, werd mooi gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming. Het werd het hoofdkwartier van The house of contact centers. U bent er te gast bij David Gybels en Inge Vissers

The house of contact centers interieur
voorgevel THoCC
rolstoeltoegankelijk