Luna d'Argentu

Het trio Luna d’Argentu is een uitgepuurde versie van Pierre Vaiana’s grotere groep Amuri & Spiranza. Met sopraansax, gitaar en cello gaan ze op een muzikale roadtrip. De nieuwe composities openen klankruimtes tussen kamermuziek, jazz, improvisatie en traditionele muziek. De geest van Sicilië, waar Vaiana zijn ouders werden geboren, is permanent aanwezig in de muziek

Luna d'Argentu

Pierre Vaiana

Geboortejaar
1955

Pierre Vaiana is een van de specialisten van de sopraansaxofoon, waarop hij een uniek en warm geluid ontwikkelde. Hij begon zijn muzikale avonturen in Luik, onder het toezicht van Jacques Pelzer, en studeerde daarna bij Steve Lacy, Garrett List, Alan Silva en Frederic Rzewski. Hij verhuisde van 1986 tot 1990 naar New York waar hij studeerde bij Joe Lovano. Zijn eindeloze onderzoek naar de wortels van de jazz en zijn muzikale inspiraties leidden hem naar Ouagadougou (Burkina Faso), waar hij van 1995 tot 2000 woonde. Hierna keerde hij terug naar België, met de groep "Foofango". Vervolgens verkende hij zijn eigen Mediterrane roots met het project "Funduq". Centraal in het onderzoek van Pierre staat de dialoog tussen verschillende culturen: hij leidt dan ook verschillende projecten uit Afrika en het Middellandse Zeegebied. Hij heeft voor zijn studies ook de hele wereld rond gereisd : DRC, Burkina Faso, Senegal, Benin, Ivoorkust, Mali, Tunesië, Marokko, Algerije, Haïti, Vietnam, ... en vele andere landen. Hij heeft net een album opgenomen in Tunis met het "Kyle Shaeffer quartet" voor het jonge Tunesische label JazzIt Records. Hij is een van de oprichters van het nog steeds zeer actieve trio "l'Ame des Poètes" en hij heeft verschillende albums opgenomen met zijn eigen composities: "Shakra" , "Al Funduq" , "Itinerari Siciliani" , "Amuri & Spiranza" en nu ook " Luna van Argentu "

sopraansax
tenorsax
Pierre Vaiana speelt sopraansax tijdens Jazzathome 2023

Lode Vercampt

Lode Vercampt werd op 9-jarige leeftijd al laureaat van de wedstrijd Jeunes Talents. Hij studeerde cello aan het Gentse Conservatorium en pendelt sindsdien tussen concert- en theaterpodia.

Hij speelde en schreef muziek voor verschillende theaterproducties van onder andere Muziektheater Lod, Villanella, Kunstencentrum Vooruit, de Beursschouwburg, Het Paleis … waarvan de reisvoorstellingen hem naar diverse locaties in Amerika, Japan, Europa en Taiwan brachten.

Hij werkte freelance voor Il Novecento, de Vlaamse Opera, I Fiamminghi en Prima la Musica. Maar hij deelde ook het podium met Gorki, Jo Lemaire, Johan Verminnen en Dirk Blanchard.

Balancerend tussen klassieke muziek en vrije improvisatie speelt hij momenteel met verschillende formaties in binnen- en buitenland, onder andere met Kris Defoort, Wim Mertens, Osama Abdulrasol 5-tet.

Zijn meesterlijke klassieke techniek weerhoudt hem niet avontuurlijke paden op te zoeken op zijn cello, integendeel zelfs. Dat maakt zijn stijl juist zo divers. Lode Vercampt houdt ervan de virtuoze en muzikale grenzen van zijn instrument op te zoeken en tovert steeds weer nieuwe kleuren en emoties te voorschijn.

cello
Lode Vercampt speelt cello tijdens Jazzathome 2023

Artan Buleshkaj

Geboortejaar
1993

Artan Buleshkaj, geboren in Istog (Kosovo) in 1993, is een gitarist en componist uit het Gentse. Hij is actief in een resem aan projecten in en buiten de levendige muziekscene van de Arteveldestad, in genres gaande van pop tot (vrije) improvisatie.

Buleshkaj werd in 2016 genomineerd voor een Sabam Jazz Award in de categorie jong talent en was finalist van de B-Jazz International Jazz Contest 2015 (waar hij in 2019 en 2022 ook jurylid was) met jazztrio Ruis. In 2022 werd hij genomineerd voor de Jong Jazz Talent Gent-prijs met zijn gitaarkwartet Code Poems. Buleshkaj won in 2018 ook een Arts in Society Award voor een participatief kunstproject opgezet in WZC Het Heiveld te Gent.  Bovendien speelde hij als gastsolist bij het Brussels Jazz Orchestra, i.k.v. The Future is Now, een concertenreeks i.s.m. jonge getalenteerde musici. Hij kreeg gitaarlessen van Hans van Oost (Conservatorium Gent) en Martijn van Iterson (Conservatorium van Amsterdam). Buleshkaj nam privélessen bij internationaal gerenommeerde gitaristen Lage Lund, Nir Felder en Gilad Hekselman. Hij is ook zelf als gitaar- en improvisatieleerkracht verbonden aan het APK te Gent. Artan wordt sedert maart 2021 vertegenwoordigd door Inside Jazz Management, dit voor al zijn projecten als leider.

Naast concerten in het binnenland verzorgt Buleshkaj regelmatig concerten/tournees in het buitenland. Zo bracht zijn carrière hem reeds in Japan, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

 

 

“Dat Buleshkaj een genadeloze metalvirtuoos op baritongitaar is, is bekend.”   - Bart Cornand, Knack

“…het fascinerend goede gitaarspel van de buitengewoon getalenteerde Buleshkaj…”  - Dick Hovenga, Written in Music

"Gitarist Artan Buleshkaj overschrijdt de grenzen opgelegd door genres zoals folk, jazz, elektronische muziek, ...." -Jean-Claude Vantroyen, Le Soir

gitaar
Artan Buleshkaj speelt gitaar tijdens Jazzathome 2023