06

Genre
jazz en folk, lyrisch melancholisch

Flygmaskin

FlygMaskin is een opmerkelijk duo rond pianist Sébastien Willemyns en accordeonist Julien de Borman. Met zijn tweeën verkennen de grenzen van folk en jazz, en maken zo een vorm van moderne, bijna avantgardistische  klassieke kamermuziek.

Melancholieke muziek die fraai uitwaaiert zonder dat de aandacht verslapt – de spanningsboog wordt steeds subtiel vastgehouden. Het ene moment wordt er zacht gewalst, dan weer wordt er jazzy geswingd, terwijl accordeon en piano in perfecte balans blijven – geen van tweeën neemt een dominante rol, en dat werkt perfect. Het sprankelt, maar het is ook melancholiek, en lyrisch. Mooi!

Flygmaskin in de Jazzzolder dec 2022
duo foto van Flygmaskin
Flygmakin in een bos tegen Rixensart

Julien de Borman

Julien DE BORMAN zet zijn muzikale expertise en bijtende humor al meer dan 20 jaar in op grote en kleine podia: achterkamertjes van bistro's, culturele centra, festivals en zomercursussen, zijn hoofd vol muziek die zowel makkelijk in de oren als hard in de benen is.
Als gekke, non-conformistische accordeonist op reis componeert en speelt Julien de luchtmuziek van Flygmaskin, de kreten van Munsch, de feestelijke folk van Turdus Philomelos, de Belgisch-Braziliaanse forrò van Anavantou!, de gekke swing van Les Tartines, het forrò-trio Tupatch Kupa... Hij componeert voor theater, circus en film (Cie Les pieds dans le vent, Cie Ceux qui marchent, Cirque Barbette, enz.) Hij heeft opgetreden met Klezmic Zirkus, Bérézina Social Club, Les déménageurs, Ialma, HK, Les Fanfoireux en anderen.
Hij is ook leraar diatonische accordeon.

diatonisch accordeon
Julien de Borman met diatonisch accordeon in de Jazzzolder

Luc en Chris Michiels-Nyssen

Korenmarkt 6

Huis Michiels is een historisch atelier voor torenuurwerken en beiaarden.

In 1860 bedacht Edward Michiels een manier om torenuurwerken elektrisch aan te drijven. Beiaarden & Torenuurwerken Michiels stond toen al garant voor kwaliteit.

Luc Michiels - achterkleinzoon van Edward - installeert torenuurwerken, wijzerplaten en sturingen maar ook voor onderhoud en restauratie, vergulden of de aankoop van schoolbellen kunt u bij Beiaarden & Torenuurwerken Michiels terecht.

Eertijds zogenaamd "Keizerin", later torenuurwerkmakerij (zie gevelplaat), volgens de eigenaar in 1860 gesticht door Edward Michiels. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen, kunstleien).

Mooie barokgevel; jaartal 1680 op de sluitsteen van de rondboogdeur; latere aanpassingen. Zandstenen krulgevel met aangepaste rechthoekige vensters (18de-, 19de-eeuws), voormalige kruiskozijnen (zie wigvormig ontlastingssysteem op tweede bouwlaag) op de benedenverdieping verlaagd en verbreed, waarvoor bouwaanvraag van 1890. Deurrisaliet tussen vlakke pilasters van baksteen; bij recent onderzoek van de gevel werden twee stenen zwikken of aanzetten van een bogenrij blootgelegd, mogelijk wijzend op een register met boogvensters van een vroegere insteekverdieping.

(bron: Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

voorgevel bij Michiels
ingang naar het atelier van Michiels-Nyssen
optreden in de kelder bij Michiels-Nyssen
in de kelder bij Michiels-Nyssen