za 10/9

Genre
big band

Q-Some Bigband

Q-Some Bigband begon als Quintessence Bigband, maar sinds 2015 koos het achttienkoppige jazzorkest voor een meer treffende naam.

Het is een bigband met jonge getalenteerde muzikanten. Met eigen composities van o.a. Manten Van Gils, Jan Van Moer, Robbe Willems, Pierre-Antoine Savoyat en Gabriele di Franco varen ze een ongehoorde creatieve koers in hun dreamin’-programma’s.

Ondertussen geeft de bigband al zeven jaar een stem aan de beloftevolle jazzmuzikanten van morgen. Q-Some Bigband houdt ook altijd de deuren open voor verrassende samenwerkingen en kleurrijke arrangementen.

Line up:

Saxes: Dieter Vaganée, Arthur Hirtz, Marjan Van Rompay, Tobias Volckaert, Pierre Lagache

Trombones: Manten Van Gils, Kristof Decoster, Roel Vanacker, Els Verbruggen

Trumpets: Ruben Vanacker, Jany Van Lul, Thadeus Jolie, Marthe Van Droogenbroeck, Pierre-Antoine Savoyat

Rythm section: Gabriele di Franco, Robbe Willems, Wim Ramon, Brecht Adriaenssens

Componisten:  Manten Van Gils, Robbe Willems, Gabriele di Franco, Pierre-Antoine Savoyat.

 

Groepsfoto Q-Some Bigband
live orkest Q-Some Big Band
logo Q-Some Big Band

Dieter Vaganée

Geboortejaar
1990

Dieter Vaganée werd geboren in 1990. Hij is opgegroeid in een familie van muzikanten, zijn ooms en zijn vader spelen allemaal blaasinstrumenten. Ze fascineren hem en vanaf zijn tiende kiest hij de altsaxofoon als instrument. Hij bezoekt dan met zijn vader de harmonie van Mechelen. Tegelijkertijd nam hij deel aan de Mechelse Muziekschool en studeerde klassieke saxofoon bij Rudy Haemers. Heel jong ontwikkelde hij een grote belangstelling voor jazz. Dit leidde hem op zijn zestiende naar het Conservatorium van Mechelen, waar hij les kreeg van Tom Mahieu. De passie voor muziek verlaat hem niet. Hij besluit zijn studie en muziekervaring voort te zetten. Hij beëindigde de muzikale humaniora in Antwerpen onder leiding van Bart Defoort. Vervolgens bracht hij twee jaar door bij het Lemmens Instituut, onder leiding van  Frank Vaganée en ging toen naar het Conservatorium van Antwerpen om lessen bij te wonen bij Ben Sluijs.

 

altsax
klarinet
dwarsfluit
Dieter Vaganée speelt sax op Jazzathome 2018

Marjan Van Rompay

Geboortejaar
1988

Marjan Van Rompay startte haar muzikale opleiding op tienjarige leeftijd aan de lokale muziekschool van Lier. Ze genoot haar bacheloropleiding aan het conservatorium van den Haag waar ze terecht kwam bij leermeesters als John Ruocco, Toon Roos, Rolf Delfos en Hein van de Geyn.

Ze is actief in het Youth Jazz Orchestra, Lennart Heyndels kwintet, Breece Trio en Melphi. Ze was eerder te horen op The Hague jazz festival, North Sea Jazz festival, Ijjazz festival, Brussels Jazz Marathon, Gaume jazz festival, Samos Jazz festival, Jazz at home, Breda swingfestival, Bimhuis, Leidse Jazzawards, Dinant jong jazzconcours, ezv...

altsax
Marjan Van Rompay speelt altsax

Manten Van Gils

Geboortejaar
1980

Manten Van Gils is een freelance trombonist en componist. Als trombonist is hij voornamelijk actief in jazz, latin, bigband en pop. Als componist schrijft hij voor symfonisch orkest, bigband, strijkkwartet en jazz combo. 

Manten is stichter van de Q-Some Big Band en Jazz Anchor, zijn jazz-duo met gitarist Peter Verbraken en bedenker van Aminorella, de prinses uit de gelijknamige jazz opera (yet to come).

trombone
Manten Van Gils poseert
Manten Van Gils speelt schuiftrombone tijdens Jazzathome 2024

Thadeus Jolie

speelde bij oa: Janez Detd, Doe Maar (tribune to), Les Lundis d'Hortense, Biezen

trompet
trombone
Thadeus Jolie speelt trompet

Arthur Hirtz


Arthur Hirtz ontdekte de saxofoon op zevenjarige leeftijd aan het Conservatoire de Strasbourg. Daar verwierf hij een solide basis in klassieke saxofoon, maar ook in vrije improvisatie, jazz, oriëntaalse muziek en Cubaanse muziek.

Om zijn jazzopleiding te voltooien, kwam hij naar Brussel om te studeren aan het Koninklijk Conservatorium en waar hij de kans had Steve Houben, Fabrice Alleman en John Ruocco en Jeroen Van Herzeele te ontmoeten.

Vandaag de dag treedt Arthur op in tal van groepen zoals het Geoffrey Fiorese Tentet of Big Nowhere, het Marie Fikry Quintet of Quintessence Big Band, waardoor hij door Europa kan reizen en de muziek van gisteren levend kan houden terwijl hij de muziek van morgen creëert.

sax
Arthur Hirtz speelt sax

Gabriele di Franco

Gabriele di Franco, geboren in Italië en momenteel woonachtig in Brussel is een Europese componist, arrangeur, en gitarist.

Hij omschrijft zichzelf als een ambigue artiest; levend in die ongedefinieerde ruimte tussen jazz, klassiek, en wereldmuziek, gericht op diepgang en bewustzijn in het proces van het maken van keuzes. Met andere woorden: componeren.

Gabriele studeerde in 2014 af met een major in Jazz gitaar aan het Nino Rota Conservatorium (IT) met een extra jaar aan de gerenommeerde Musik und Kunst Privatunisität der Stadt Wien (AUS). Gabriele heeft een Master in Jazz Composition & Arranging van het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB), waar hij studeerde met componisten als zoals Kris Defoort, Lode Mertens, en Peter Swinnen.

Gabriele ontving verschillende internationale prijzen en onderscheidingen voor zijn werk.

Zo won hij de 2e prijs bij de driejaarlijkse wedstrijd "Jazz Comp Graz 2017" voor Jazz Orchestra composers under 30 (jury: Ed Partyka, John Hollenbeck, Michael Abene en Jörg Achim Keller). 
In juni 2021 won Gabriele de 3e prijs op de "Helsinki International Big Band Composing Contest" met zijn compositie Berlin (jury: Bob Mintzer, Ed Partyka, Antti Rissanen en Iro Haarla.

elektrische gitaar
Gabriele di Franco poseert met gitaar

Pierre-Antoine Savoyat

Geboortejaar
1993

Pierre-Antoine Savoyat is een Franse trompettist en componist, die sinds 2016 in Brussel woont. Hij is een van de jonge opkomende muzikanten van de Brusselse jazzscene. Als componist werkt hij met veel verschillende formaties voor brassabnd en bigband.

Hij werkte al samen met Brassband (Hauts-de-France Brass, Brassband Buizingen, Brassage Brassband, EYBB 2016/Erik Janssen, Bourgogne Brass...) Harmonieorkest (Ensemble à Vent de l'Isère/Eric Villevière), Symfonisch Orkest (Orchestre Victor-Hugo de Besançon/Jean-François Verdier), kamermuziek, big band...

Hij componeerde voor de twee eerste cd's van de Franse Tenor-Horn Sophie Binet-Budelot "Adventures" (een tenorhoornconcert opgenomen met Hauts-de France en Luc Vertommen) en "Alive" (twee kamermuziekstukken met tenorhoorn). Hij schreef ook voor bekende muzikanten als Eric Planté (solotrompet van de Garde Républicaine) of Christine Rolland (2de Euphonium van Paris Brass Band).

trompet
Pierre-Antoine Savoyat speelt trompet

Wim Ramon

Wim Ramon is afgestudeerd in de jazz aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en heeft reeds met een groot aantal artiesten en in verschillende stijlen gespeeld.

Muziek heeft Wim door een groot deel van Europa geleid, waar hij in clubs en op festivals speelde zoals Marktrock Leuven, Dranouter folk festival, Crossing Border festival in Den Haag, Brussels Jazz Marathon, Montreux festival, ...

Wim heeft radio- en tvshows opgenomen samen met Tom Robinson, Neeka, Vaya Con Dios, Het Groot Onderhoud folk project, Morabezza, Daithi Rua.

Momenteel speelt Wim in de Andy Declerck - Kari Antila Group, de Ierse songwriter Daithi Rua, Het Sara Prové Trio en als freelance bassist met verschillende artiesten / projecten. Wim won de Gent Jazz talent wedstijd als lidv an The New Wing.

Wim is leraar elektrische en gewone bas en compospel in de muziekacademies van Knokke en Gent. Hij is ook pedagogisch coördinator voor het Gentse jazzdepartement.

contrabas
Wim Ramon speelt contrabas

Robbe Willems

Robbe Willems studeerde piano aan de conservatoria van Leuven en Antwerpen en ontwikkelde zijn eigen taal.  Sinds zijn studies behoort ook componeren tot de activiteiten...

Hij haalt zijn inspiratie uit Brian Blade’s Fellowship, rock en moderne jazz.

piano
Robbe Willems voor buffetpiano

Reviews

“The quality of the compositions, the tight leadership and the ingrained playfulness ensure that this little hour of contemporary big band music does not get boring for a second.“ (Dani Heyvaert; Rootstime)

“We can only underline the versatility of this ensemble; they don’t just stick to one style of music. A complete experience and a beautiful tapestry of sound that makes us dream away and that blends modesty and exuberance.” (Erik Van Damme; Musiczine)

Cultuurcentrum Mechelen

Minderbroedersgang 5, Mechelen

Na een turbulente geschiedenis heeft deze voormalige kloosterkerk de rust hervonden als bedrijvig cultuurcentrum van Mechelen.

In het midden van de 20ste eeuw werden de voormalige kloostergebouwen gesloopt om plaats te maken voor het Cultuurcentrum, de Academie en het Conservatorium. Het ontwerp hiervoor werd geleverd door architect J. Lauwers. Tegen het moderne complex steekt de kloosterkerk, die beschermd werd in 1964, sterk af. Het duurde nog tot de jaren 1980 voor er met een restauratie werd gestart. Het oorspronkelijke dakgebint werd daarbij hersteld en in de zijbeuk werd een nieuw vloerniveau aangebracht. Van de originele afwerking van de kerk blijft echter maar weinig over. Het Cultuurcentrum Mechelen (CCM) organiseert tal van activiteiten, waardoor ze tegenwoordig behoort tot de grote cultuurcentra van Vlaanderen.

Er zijn daar 3 zalen:  het auditorium, het koor en de kerk. Het concert gaat door in het Auditorium. Je kan vooraf of erna nog dranken kopen in het Café.

CCM Auditorium
CCM voorkant
CCM Café