Eric Thielemans

Geboortejaar
1969

Eric Thielemans studeerde aan de Antwerp Jazz Studio bij Dré Pallemaerts en volgde cursussen bij Billy Hart. Hij is een verwoed zoeker op drums en percussie en is/was te zien in een heel uiteenlopend gamma aan formaties en groepen, gaande van dans en improvisatie tot Indonesische muziek.

Thielemans houdt echter niet van het label ‘jazzdrummer’. Met een verleden bij Mâäk’s Spirit en Ben Sluijs Quartet, en nu vooral actief met het trio van Jozef Dumoulin, zijn eigen ensemble ‘EARR’ of als soloartiest, ontsnapt deze even eigenzinnige als persoonlijk percussionist aan alle categorisering.

Meer dan ooit legt Thielemans zich toe op eigen projecten, waarvan vooral het solostuk ‘A Snare is a Bell’ veel weerklank kreeg, letterlijk en figuurlijk. De akoestische trip die volledig gebouwd is op een twintig minuten durende roffel is niet alleen een auditieve ervaring, maar een echte sensatie die geleidelijk aan alle andere beleving voor de luisteraar onmogelijk maakt. Van uiterst zacht wordt het aangehouden ritme opgepompt tot alles verzengende proporties.

Met zijn ensemble EARR (Ensemble Artists Repertoire Research) probeert hij zijn ideeën en gevoeligheden in praktijk te brengen. Daarvoor krijgt hij de hulp van onder andere zangeres Claron McFadden, Peter Jacquemyn op bas, Jozef Dumoulin op keyboards, de Franse gitarist Jean-Yves Evrard en de Britse trombonist Hilary Jeffery. Een echte vaste bezetting is er niet, want in functie van het project kunnen er muzikanten bij komen.

drums
percussie
Eric Thielemans speelt drums
Eric Thielemans speelt drums tijdens Jazzathome 2019