Kristen Cornwell Trio

Na in verschillende projecten te hebben samengewerkt kwamen de muzikanten van het Kristen Cornwell Trio voor het eerst samen in 2014. In de loop van de daaropvolgende jaren volgde een reeks concerten en eind 2017 trokken ze de studio in om er een album op te nemen. Met dit concert speelt het trio vooral het repertoire van Spoonful – Back to the Blues. Dit album is een hommage aan de essentie van de blues dat werd samengesteld en gedistilleerd uit zeer diverse bronnen. Nummers van Buffalo Springfield en Willie Dixon samen met songs uit de traditionele folk die naadloos met elkaar passen, gebracht in deze intimistische en expressieve bezetting.

Met de veelzijdige gitarist Patrick Deltenre, de ervaren contrabassist Christophe Devisscher en de duizelingwekkende stem van Kristen Cornwell verenigd in een trio brengen deze muzikale duizendpoten een volle lepel muzikaal medicijn.

groepsfoto Kristen Cornwell Trio
Kristen Cornwell Trio tijdens Jazzathome 2019
Kristen Cornwell Trio

Kristen Cornwell

Cornwell, geboren in Australië, groeide op in een muzikale familie. Zowel haar grootouders als ouders waren amateurmuzikanten. Al van jongs af aan toonde Cornwell een grote interesse voor de muziek. Zo zong ze in verschillende koren en speelde ze viool.

Ook al luisterde de familie vaak naar klassieke muziek, jazz kwam ruimschoots aan bod. Zo werd er geluisterd naar o.a. Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en vele anderen. Jazz werd als het ware met de paplepel ingegeven. In 1989 behaalde Cornwell haar bachelordiploma in Jazz aan het Australian National University (Institute of Arts). Tot 2004 gaf ze les in Australië, onder meer als zangdocente, gastdocente en docente vocaal ensemble. Ze werkte er ook aan eigen projecten met als resultaat twee succesvolle albums en samenwerkingen met o.a James Morrison, Don Burrows, Scott Hamilton, Carl Orr, Sandy Evans en The Australian Art Orchestra.

In 2004 besloot Cornwell om haar opleiding verder te zetten en trok daarvoor naar België. Daar genoot ze een opleiding aan het Koninklijk conservatorium te Brussel. Ze behaalde er een Master diploma.

Kort na haar opleiding vestigde Cornwell zich definitief in België. Ook hier vond ze al snel haar plek in de jazzwereld. Eind 2004 werd ze gevraagd door Michel Bisceglia en Jean Blaute om mee te werken aan de succesvolle History of Jazz tour doorheen de Vlaamse culturele centra. Ze richtte haar eigen kwintet op. Hiervoor wist ze vier topmuzikanten te strikken, nl. Pascal Schumacher (LUX) op vibrafoon, Frederik Leroux (B) op gitaar, Dennis Frehse (D) op drums en Christophe Devisscher (B) op bas.

Ze werkt aan eigen projecten en geeft sinds 2005 les aan het Stedelijke Conservatorium te Mechelen en sinds 2007 aan het Conservatorium te Gent. In 2007 trok ze samen met haar kwintet de studio in met als resultaat het album Distant Skies.

In 2010 werd haar vierde cd Duke Ellington’s Sound of Love opgenomen.

In 2018 volgde de relase van de cd ‘Spoonful: Back to the Blues’ in een drumloze trio besetting.

zang
zangeres Kirsten Cornwell bij Jazzathome 2015

Christophe Devissher

Geboortejaar
1971

Na het experimenteren met klassieke muziek en heavy metal trok Christophe Devisscher (°1971, Nieuwpoort) naar de Jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel om er bij Bart De Nolf contrabas en basgitaar te studeren en hij behaalde er de Meestergraad in 1998.

Hij volgde tevens masterclasses en workshops bij o.a. Hein Van de Geyn, Charlie Haden en Michel Hatzigeorgiou.

Na een periode in de pop- en folkwereld heroriënteert Christophe zich volledig naar de jazz. Hij was lid van de internationaal gelauwerde bands ‘Alexi Tuomarila Quartet’ (1998 - 2003) en ‘Pascal Schumacher Quartet’ (2002 - 2013).

Als sideman werkte hij samen met o.a. Lee Konitz, Michel Herr, Johan Verminnen, Pierre Van Dormael, Joe Lovano, Judy Niemack, Rocco Granata, Martin Taylor, Steve Houben, Scott Hamilton, Deborah Carter, Rabih Abou-Khalil, Eric Vloeimans, Brussels Jazz Orchestra, Johan Clement, Andy Middleton, Tony Christie en Philip Catherine.

Christophe stond op de podia van clubs, zalen en festivals in Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië, schreef verschillende composities voor diverse projecten en is te horen op meer dan 30 studioalbums.

Huidige projecten:

Christophe Devisscher Quartet (met Frank Deruytter, Bart van Caenegem & Dré Pallemaerts)
Album: A Fisherman’s Tale (2016)

Kristen Cornwell Trio (met Kristen Cornwell (AU) & Patrick Deltenre)
Album: Spoonful - Back to the Blues (2018)

Nardozza & Devisscher Duo (met Carlo Nardozza)
Album: Duology (2016)

Triology (met Carlo Nardozza & Tim Finoulst)
Album: Parker Par Coeur (2020)

Made in Purple (met Pieter Jan De Paepe, Bert Verschueren, Pieter Van Malderen & Jean-Philippe Komac)

Sennek (met Laura Groeseneken, Didier Deruytter & Toon Van Dionant)
Album: Eurovision Unplugged (2023)


Christophe is als docent basgitaar, contrabas & combo verbonden aan de Jazz/Pop/Rock Afdeling van de Gemeentlijke Academie Grimbergen.

contrabas
Christophe Devisscher op contrabas

Patrick Deltenre

Geboortejaar
1960

Deltenre Patrick werd geboren in een familie van musici: mama als zangeres en papa als bassist. Hij benadert de muziek via de dans vanaf zijn 16de en volgt les in harmonie aan het conservatorium van Luik met Serge Lazarevitch en Paolo Radoni.

Hij was Axelle Red's gitarist voor meer dan 10 jaar. Patrick heeft meegewerkt aan de albums "A Tâtons " en " Toujours Moi ".

Hij heeft ook concerten, tours en albums opgenomen met Viktor Lazlo, Isabelle Antena, Jo Lemaire, Philippe Lafontaine, Adamo, Mark King (Level 42),  Maurane, Boogie Boy en de laatste tijd met Maxime Le Forestier, Philip Catherine, Kevin Mulligan, Bruno Castellucci, Michel Hatzi, Richard Galliano…

gitaar
Deltenre Patrick speelt gitaar
Deltenre Patrick speelt gitaar tijdens Jazzathome 2019