GLiTS

G.L.I.T.S. (Getting Lost In Tiny Spaces), Verdwalen in kleine (klank)ruimtes.

Peter Vandenberghe (piano) en Bart Maris(trompet) duiken vol enthousiasme in dit avontuur als duo, na 25 jaar in verschillende grotere formaties samen te werken ( X-Legged Sally en Flat Earth Society, om de meest bekende te noemen).

Als duo zoeken ze naar directere muzikale  dialogen in steeds wisselende  klanklandschappen met behulp van composities van Bart en vrij geïmproviseerde stukken (Tiny Spaces).

Het basisidee voor 1ste ceedee is strikt akoestische setting, met focus op  dynamiek en densiteit / kleur / textuur, parameters die hun muziek evenzeer bepalen als tonaliteit / ritme. Daardoor komt dit duo steeds verassend uit de hoek; composities worden vehikels voor improvisatie, die ieder concert nieuwe aanpak krijgen.

Eerste (officiële) ceedee sinds januari 2017  op elNegocitorecords: 'Getting Lost in Tiny Spaces'.

De opnames voor de cd zijn geselecteerd uit 2 uitgebreide sessies: de eerste in Kraakhuis van de Bijloke, een concertzaal met een zeer aanwezige prachtige  akoestiek, waar klank en dynamiek heel bepalend zijn. De tweede sessie in Salon Agust Debouck van Quatre Mains (Piano winkel) waar articulatie en timing en frasering meer aandacht krijgen door het huiskamerformaat van de salon.

Alle composities werden in beide ruimtes opgenomen: door  akoestiek totaal anders in aanpak en resultaat. Daarnaast was natuurlijk improviseren de manier om het karakter van deze ruimtes te verkennen. Dit resulteerde in 7 uur van opgenomen materiaal: de meest uiteenlopende versies van origineel materiaal, en een prachtige veelzijdigheid van instant improvisaties, soms lang gestrekt soundscapes, soms korte en directe momenten, genaamd 'Tiny Spaces'.

Een selectie in deze enorme verscheidenheid aan kleine ruimten en originele composities , kan enkel  een glimp onthullen van de verbeelding van dit duo. Alleen live concerten geven je het volledige palet van klanken en kleuren.

In een volgende fase wordt de electro-akoestische ruimte mee geintegreerd in het verhaal: eerste stap hierin was hun concert met Fender Rhodes en (elektrisch vervormde) trompet op IFFR (Internationaal Filmfestival Rotterdam).

 

tekening GLiTS
tekening en fotocollage GLiTS
Glits op Jazzathome 2018

Bart Maris

Geboortejaar
1965

Bart Maris is een muzikant uit de buitenwijken van de jazz. Niet dat hij niet houdt van de clubs downtown. Maris geniet gewoon te veel van de confrontaties en gesprekken met genres en musici uit de periferie om voor één richting te kiezen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de man opduikt in tal van projectpools en in groepen die net buiten de mainstream liggen.

Solo gaat hij geregeld een vlammende affaire aan met twee Moogerfoogers en een loopmachine.

De band Electric Barbarian vermengt spoken word met hiphop en een vervormde trompet. In het kwartet Kamikaze versmelt hij totale improvisatie met rock – iets wat hij ook doet in 69, een dubbeltrio met twee blazers, twee contrabassen en twee drums. Bij Flat Earth Society (FES) kroop hij zelfs in de huid van Satchmo voor de cd The Armstrong Mutations.

En dan is er nog zijn meest klassieke jazzband, Moker - een band die swingt als een rollend ei, niet te beroerd is voor een brok ellingtonia en met evenveel plezier minimalistische free serveert. Het leven kan spannend zijn in de buitenwijken.

trompet
Bart Maris speelt trompet
Bart Maris speelt trompet op Jazzathome 2018
Bart Maris speelt trompet op Jazzathome 2018

Peter Vandenberghe

Geboortejaar
1969

Peter Vandenberghe studeerde piano aan de academie van Oostende, muziekologie en jazz met Dierik Wissels en Pierre van Dormael. Hij volgde ook een driejarige cursus op het Brussels Conservatorium met Eric Legnini.

Vandenberghe vervoegde in 1995 de band X-Legged Sally, van Peter Vermeersch. Zo komt hij ook in Flat Earth Society terecht. Naast Too Noisy Fish zagen we hem al spelen bij Arno, Monsoon, Wim Vandekeybus en Toots Thielemans. Hij schreef dancemuziek, muziek voor films en voor kunstprojecten.

fender rhodes
Peter Vandenberghe aan de toetsen
Peter Vandenberghe aan de toetsen op Jazzathome 2018