Dré Pallemaerts inviteert

Het is een traditie geworden. Dré Pallemaerts is Mechelaar en nodigt bij hem thuis op Jazzathome enkele bevriende muzikanten uit. En dat blijken dikwijls de fine fleur van de Europese jazzscène te zijn. Dit jaar te gast  bij Dré thuis zijn de talentvolle muzikanten: 

Alex Koo : piano

Kurt Van Herck: sax

Alexander Baboian: gitaar

Jos  Machtel : bas

 

 

Dré Pallemaerts aan drums
Dré Pallemaerts aan drums

Alex Koo

Geboortejaar
1990

Het Belgisch-Japanse pianotalent Alex Koo wordt momenteel beschouwd als een rijzende ster in de jazzwereld. Als jong talent won hij al een hele reeks onderscheidingen, zoals een eerste prijs op het Prinses Christina Concours (NL). Bovendien lauwerde het gezaghebbende Amerikaanse Downbeat Jazz Magazine hem al met de woorden “Stunningly original” en verkoos het zijn plaat Appleblueseagreen (met grootheden saxofonist Mark Turner en trompettist Ralph Alessi) in hun lijst van ‘Best Albums of 2019’ (Clever Tree Records, maart 2019).

Hij kreeg bovendien lovende commentaren van jazziconen zoals Kurt Elling, Kenny Werner en Brad Mehldau en studeerde bij een resem topmuzikanten, waaronder Kris Goessens, Kenny Werner, Craig Taborn, Barry Harris en Jakob Bro.

Ook bij ons nagelt hij de krantenkoppen aan elkaar na zijn tweede release met trompettist Alessi: Identified Flying Object, waarin het duo deze keer werd omgetoverd tot een herboren trio met drumtalent Attila Gyárfás (W.E.R.F. records, januari 2021). “België is te klein voor pianist Alex Koo” dixit De Tijd, terwijl De Standaard hem etaleerde op hun voorpagina als “West-Vlaamse wereldburger”.

Met zijn nieuwste solopianoproject ‘Etudes with a Twist’, gecomponeerd in opdracht van Bozar, verkent hij de grenzen van pianistieke virtuositeit, extended techniques en klankprojectie. Aftellen tot maart 2023, wanneer deze nieuwe release verschijnt bij W.E.R.F records.

Alex heeft er ook al een parcours opzitten met concerten over de hele wereld, van de Verenigde Staten door Europa tot Japan, met heel wat gevestigde waarden, zoals: Mark Turner, Kurt Elling, Ralph Alessi, Peter Bernstein, Benjamin Herman, Bert Joris, Mike Mainieri, John Ruocco, Jasper Blom, Martijn Vink, Dré Pallemaerts, …

piano
Alex Koo in de Jazzzolder (kapel)

Alexander Baboian

Alexander Baboian is een eclectische gitarist, componist, geluidskunstenaar en pedagoog uit Boston, momenteel gevestigd in België.

Hij werd door All About Jazz als "een voortreffelijke componist, een originele improvisator, en een bekwaam bandleider."

Alexander studeerde in 2014 Magna Cum Laude af aan het Berklee College of Music. Na zijn afstuderen dompelde Alexander zich enkele jaren onder in de bruisende kunstscene van Berlijn, Duitsland, waar hij met verschillende muziekvormen en soorten ensembles werkte.

Zijn voortdurende academische ambities brachten hem in het najaar van 2021 naar België, waar hij momenteel elektronische muziek studeert aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en waar zijn eerste arrangement voor Jazz orkest in première ging in het Bimhuis in Amsterdam door het Antwerp Jazz Orchestra featuring the legendary Chris Potter.

elektrische gitaar
gitarist Alexander Baboian

Kurt Van Herck

Geboortejaar
1965

Kurt Van Herck studeerde aan de Jazz Studio te Antwerpen. Onder begeleiding van John Ruocco vond Kurt zijn eigen muzikale weg. Later kwam hij in contact met Jacques Pelzer, die op zijn beurt een belangrijke en onuitputtelijke inspiratiebron werd. Omringd door talentvolle brothers in arms zoals Dré Pallemaerts, Bert Joris, Diederik Wissels, Erwin Vann, Frank Vaganée, Philippe Aerts, Michel Herr, Daniel Romeo, Eric Legnini, Michel Hatzigorgiou, Riccardo Del Fra, Serge Lazarevitch, Nathalie Loriers, Kries Goessens, ... musiceert Kurt sinds 1986 in een voortdurende reeks projecten in binnen- en buitenland. Naast zijn werk in kleinere formaties blijft Kurt ook een veelgevraagd big bandspeler: het voormalige BRT-orkest, Act Big Band, Dizzie Gillespie Big Band, European Broadcast Union en het Brussels Jazz Orchestra, zijn muzikale thuisbasis. In 1997 ontving hij de Django d' Or en in 1999 is hij first choice van de VRT-luisteraar. Sinds 1995 is Kurt verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij aan de jazzafdeling o.m. saxofoon, ensemble en bigband doceert.

sax
Kurt Van Herck speelt sax
Kurt Van Herck tijdens Jazzathome 2019

Jos Machtel

Geboortejaar
1962

Jos Machtel behoort bij de meest succesvolle Nederlandse contrabassisten. Bovendien is hij een uitstekend tubaïst en trombonist. In zijn carrière tourde hij doorheen zowat heel Europa en woonde en werkte in steden als Madrid en Kansas City en gaf hij les aan verschillende conservatoria.

Hij was te zien aan de zijde van o.a. Deborah Brown, Sal Nestico, Lee Konitz, Dave Schniter, Bill Barron, Philip Catherine en Woody Shaw. Sinds jaar en dag is hij vast lid van het Brussels Jazz Orchestra.

Hij is daarnaast actief bij het Benjamin Herman Trio, Joris Roelofs 4-tet en Dick de Graafs “Jazz meets Classic” en ook in del Ferro-Vaganée Group.

contrabas
Jos Machtel speelt contrabas tijdens Jazzathome 2023

Dré Pallemaerts

Geboortejaar
1964

Dré Pallemaerts geeft les aan het "CNSM" in Parijs en aan het "Lemmensinstituut" in Leuven. Hij is een erg begaafde sound-engineer, creëert electronische muziek en componeert. Dré is al meer dan 30 jaar actief in de internationale jazz scène en speelde met heel wat artiesten zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Bob Brookmeyer, Philip Catherine, Kenny Wheeler, Norma Wintston, Tom Harrell, Art Farmer, James Williams, Ernestine Anderson...

Hij is lid van het Belmondo-Yusef Lateef sextet, Belmondo quintet, Bert Joris quartet, Baptiste Trotignon-David El Malek quartet, Andy Scherrer sextet, Erwin Vann's "let's call Ed", Robin Verheyen quartet, Bill Carrothers trio... Ook nu weer omringt hij zich thuis met groten uit de Belgische jazzscène.

Hij oogst momenteel veel internationale populariteit als drummer bij de Waalse zangeres Melanie De Biasio.

Onlangs bracht hij een nieuwe cd uit “Coutances” met zijn quartet.

drums
Dré Pallemaerts aan de drums
Dré Pallemaerts speelt drums tijdens Jazzathome 2019 in Het Anker