03

Genre
Hard Bop

Defoort - Da Costa - Machtel

De bekende saxofonist Bart Defoort heeft meerdere albums opgenomen met zijn eigen projecten. Hij maakt ook deel uit van het Brussels Jazz Orchestra sinds de oprichting ervan in 1993. Hij heeft een zeer warm geluid met een melodische taal die vooral geïnspireerd is door Dexter Gordon, Hank Mobley, Sonny Rollins of zelfs John Coltrane.
Victor Da Costa, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, heeft ook verschillende persoonlijke projecten opgenomen. Hij heeft opgetreden met Philip Catherine, Steve Houben en Marcia Maria. Hij heeft een zeer vloeiende en melodieuze stijl, geïnspireerd door grote gitaristen als Jim Hall, Wes Montgomery of Jimmy Raney.
Sinds enkele jaren spelen Defoort en da Costa vaak samen en komen op Jazzathome graag met bassist Jos Machtel. Deze drie ervaren muzikanten bieden u zowel persoonlijke composities als arrangementen van standards. De sfeer van het "Hard-Bop" tijdperk van de jaren 50 en 60 is nooit ver weg, zonder te verzinken in een overdreven nostalgie. Wederzijds luisteren en muzikale communicatie zijn één van de pijlers van de groep, zodat het luisterplezier vertienvoudigd wordt.

Trio Defoort - Da Costa - Machtel
Trio Defoort - Da Costa - Machtel op Jazzathome 2023

Bart Defoort

Geboortejaar
1964

Bart Defoort is een veelzijdige muzikant met een open geest die zich thuis voelt in vele muzikale contexten: Swingende Hardbop, Lyrische “Europese” en hedendaagse Jazz, Big-Band, enz…

Bij Bart primeert de eigen sound, de interactie, het verhaal, de lyriek, de swing en de groove tijdens een live optreden.

Als componist en leider van verschillende eigen groepen nam hij slechts 5 CD’s op voor het W.E.R.F.-label en speelde met deze groepen en dit repertoire op de belangrijkste Belgische Jazzfestivals zoals Jazz Brugge, Jazz Middelheim, Jazz à Liège, enz…

Deze CD’s kenden veel bijval bij pers en publiek. Voor de CD “Sharing Stories On Our Journey” kreeg hij de Sabam- prijs voor ”Beste Belgische Jazz-CD van 2009”.

Hij is lid van het BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA sinds de oprichting in 1993. Dit veelzijdige en sterk orkest behaalde ondertussen Internationale bekendheid.

Bart was ook een van de oprichters van OCTURN waarmee hij speelde en 3 CD’s opnam tussen 1991-2000. Verder werkte Bart ook mee met talrijke projecten : Kris Defoort “K.D.’s BASEMENT PARTY”, Chris Joris Experience, Ernst Vranckx Quintet, Bart Quartier Quintet, enz… groepen waarmee hij ook te horen is op het W.E.R.F.- label. Als Jazz- pedagoog heeft Bart veel ervaring en weet hij jongeren op een methodische en structurele manier het “jazz-en improvisatie-virus” mee te geven.

Na 18 jaar les te hebben gegeven op de Antwerpse Kunsthumaniora, is Bart sedert 2009 Hoofddocent Saxofoon en Docent Jazz-ensemble aan het Conservatorium van Gent (KASK).

DISCOGRAFIE als leider:

“ MOVING” 1997 Quartet met Erik Vermeulen/Nic Thys/Gene Calderazzo.

“STREAMS” 2000 Quartet met Diederik Wissels, Stefan Lievestro, Lieven Venken.

‘THE LIZARD GAME” 2003 Quartet met Hans Van Oost, Bart Denolf, Jan De Haas.

“SHARING STORIES ON OUR JOURNEY” 2008 : Quintet met Emanuele Cisi, Ron Van Rossum, Nic Thys, Sebastiaan De Krom.

“INNER WAVES” 2016: Quintet met Ewout Pierreux, Hans Van Oost, Christophe Devisscher, Toni Vitacolonna.

 

tenorsax
sopraansax
Bart Defoort speelt sax op Jazzathome 2023

Victor da Costa

Geboortejaar
1971

In 1971 te Rio de Janeiro geboren, is Victor da Costa gitaar beginnen leren op elfjarige leeftijd.

In 1993 treedt hij het Koninklijk Conservatorium van Brussel binnen, waar hij prijzen gitaar (1995) en harmonie (1999) behaalt. Na 7 jaar omgang met Europese jazz, beslist hij om in zijn geboortestreek, Brazilië, terug te keren. Hij vertoeft er twee jaar lang en speelt met talrijke lokale musici.

Terug in België in januari 2002 schept Victor daar zijn eigen trio en brengt de cd "Cores de Lá" uit.

In 2011 nam hij deel met zijn groep "Caçamba" aan de Jazz Tour van Lundis d’Hortenses. De tour ging vooraf aan de release van de CD "Dito Cujo" door het Duitse label Acoustic Music Records.

Hij speelt als sideman onder anderen met: Philip Catherine, Steve Houben, Jan de Haas, Greg Houben, Weber Iago, Márcia Maria, Mimi Verderame.

Victor is docent in de Conservatoire Royal de Bruxelles en in de Hoofdstedelijk Academie voor Muziek.

gitaar
Victor da Costa speelt gitaar tijdens Jazzathome 2023

Jos Machtel

Geboortejaar
1962

Jos Machtel behoort bij de meest succesvolle Nederlandse contrabassisten. Bovendien is hij een uitstekend tubaïst en trombonist. In zijn carrière tourde hij doorheen zowat heel Europa en woonde en werkte in steden als Madrid en Kansas City en gaf hij les aan verschillende conservatoria.

Hij was te zien aan de zijde van o.a. Deborah Brown, Sal Nestico, Lee Konitz, Dave Schniter, Bill Barron, Philip Catherine en Woody Shaw. Sinds jaar en dag is hij vast lid van het Brussels Jazz Orchestra.

Hij is daarnaast actief bij het Benjamin Herman Trio, Joris Roelofs 4-tet en Dick de Graafs “Jazz meets Classic” en ook in del Ferro-Vaganée Group.

contrabas
Jos Machtel speelt contrabas tijdens Jazzathome 2023

Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs

Haverwerf 20-22, Mechelen

Deze drie huizen aan de Haverwerf in Mechelen zijn sinds 1957 beschermd. Het barokhuis links, 'Sint-Jozef' draagt in een cartouche bovenaan het jaartal 1669 maar het is in 1904 heropgebouwd met gedeeltelijk herbruikt materiaal. De verdiepte boogvelden bevatten reliëfs met centraal Sint-Jozef en het Kind Jezus. De woning met de houten puntgevel ernaast, het huis 'De Duivels', wordt ca. 1545-1550 gedateerd. Zij is in 1867 gerestaureerd met onder andere nieuwe beplanking. De drie saters of duivels in het bovendeurlicht en andere houten figuren stellen deugden en ondeugden voor. De huisnaam van dit gebouw zou ook 'De Verloren Zoon' luiden, daarmee verwijzend naar de houtsculptuur boven de deur waar deze parabel wordt weergegeven. Het volgende huis 'Het Paradijs' dateert van de eerste helft van de 16de eeuw en heeft een laat-gotische gevel met renaissance kenmerken. De boogvelden van de vensters zijn versierd met reliëfs in renaissance stijl. De twee reliëfs boven de gelijkvloerse vensters, 'De Boom van Goed en Kwaad' en 'Uitdrijving uit het Paradijs', verwijzen naar de naam van het huis.

Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs
zittend publiek
bar
rolstoeltoegankelijk