Triology

In augustus van 2020 zou de Amerikaanse componist en altsaxofonist Charlie Parker zijn 100e verjaardag hebben gevierd. Hoewel 'Bird' pas 34 jaar is geworden, is zijn muziek nog nooit zo levendig geweest. Samen met o.a. Dizzy Gillespie en Thelonious Monk wordt Parker beschouwd als een van de grondleggers van de bebop: na hem zou de jazz nooit meer hetzelfde zijn. Zijn briljante virtuositeit en harmonische complexiteit spreken tot de verbeelding van vele jazzmusici. Zijn honderdste verjaardag is de ideale gelegenheid om met zijn muziek aan de slag te gaan en daar zijn Carlo Nardozza (trompet), Christophe Devisscher (bas) en Tim Finoulst (gitaar) met hun trio Triology het roerend over eens.

Triology is ontstaan uit Duology, een duo bestaande uit Nardozza en Devisscher. Toen ze samen speelden op Nardozza's muzikale thuisproject Casa Nardo, besloten ze onmiddellijk om een trio te vormen. Triology was geboren, evenals het idee om een album op te nemen met nummers van Parker. 'Relaxin at Camarillo' en 'Anthropology' worden door het trio benaderd met de pure emotie die ook de oorspronkelijke muziek bepaalt. Naast composities van Parker zelf, brengen ze ook jazz essentials waarvan Bird zijn eigen versie opnam, zoals 'Cherokee' (Ray Noble) en 'Just Friends' (John Klenner). Met Triology leveren Nardozza, Devisscher en Finoulst een soulvol, levendig eerbetoon aan de jazz-titaan. Of hoe Parker blijft inspireren.

groepsfoto Triology
Triology tijdens Jazzathome 2023

Carlo Nardozza

Geboortejaar
1982

Carlo Nardozza  is de jongste zoon van twee uit een warm Italiaans gezin in Genk. Sinds zijn zevende is Carlo gefascineerd door de trompet en zette hij zijn eerste stappen in de muziek, geïnspireerd door zijn muzikale vader.

Hij studeerde cum laude af voor trompet aan het Conservatorium Maastricht onder leiding van Rob Bruynen en studeerde later voor zijn Masterdiploma aan hetzelfde instituut onder leiding van Claudius Valk en Bert Joris.

Tijdens zijn studie richtte Carlo Nardozza zijn eigen Kwintet op en begon voor dit Kwintet te componeren, veelal geïnspireerd door wereldmuziek. Dit Carlo Nardozza Quintet nam twee CD's op, "Making Choices" en "Winterslag", toerde met Jazzlab door Vlaanderen, en ook door Roemenië, Italië en Frankrijk. Ze wonnen meerdere prijzen op het Young Jazztalent Concours Gent (België), beste compositieprijs op het Tremplin Jazz Concours in Avignon (Frankrijk), en de Jerry van Rooyen Award (Nederland).

Ook ontmoette Carlo in Maastricht de Luxemburgse drummer Jeff Herr met wie hij de Jeff Herr Corporation (fusion-space funk) oprichtte. Ondertussen namen ze twee CD's op en toerden ze langs vele locaties in Europa.

Carlo Nardozza was vroeger lid van verschillende muziekgezelschappen. Eén ervan was het Henri Texier Red Route Quintet waarmee hij drie jaar samenwerkte, een ander project was de European Jazz Trumpets dat een trompetcollectief was onder leiding van trompettist Pierre Drevet. Carlo nam ook deel aan het Orchestre National Jazz Luxemburg waarmee hij een tweetal opnames maakte onder George Duke.

Tot nu toe speelde hij ook met Rebirth Collective, OTO - machine en The Muze Jazz Orchestra.

Momenteel houdt hij zich bezig met verschillende muzikale projecten die hij samen met enkele collega-musici heeft opgericht, waaronder Duology (duo met contrabassist Christophe Devisscher, Album "Duology" uitgebracht in 2015), 11 (duo met componist en pianist Michel Bisceglia, Album "11" uitgebracht in 2013), The Carlo Nardozza Quartet, en The Delirium Quintet (met trompettist Nico Schepers).

Samen met pianist Alano Gruarin en gitarist Tim Finoulst richtte Carlo vorig jaar een nieuw project op genaamd In Bocca al Lupo. Voor dit trio maakte Carlo arrangementen van grote Italiaanse klassiekers, zonder twijfel uit het hart gespeeld vanwege zijn Italiaanse roots.

Naast deze projecten is hij lid van de Johannes Müllers Jazz Mile, de Jelle Van Giel Group en het Bram Weijters Quartet.

Carlo start een nieuw project "Big Band Nardozza" waarbij hij zich laat begeleiden door verschillende Big Bands in Europa. Verschillende grote en gerespecteerde componisten (Bert Joris, Lieven Cambré, Lode Mertens en anderen) arrangeren Carlo's eigen composities voor Big Band, prachtige muziek komt onze kant op! 

Carlo werkte als freelancer al met Bert Joris, Philip Catherine, Paul Michiels, Clouseau, Lee Konitz, Dado Moroni, Rosenberg Trio, Bobby Shew, Henri Texier, George Duke, Bruno Castelluci, Brussels Jazz Orchestra en vele anderen.

Als Professor in Muziek en Trompet heeft Carlo les gegeven aan het Conservatorium van Gent en het Conservatorium van Brussel. Momenteel doceert hij aan het Conservatorium van Maastricht en aan het Conservatorium van Hasselt.

Trompet
Carlo Nardozza op trompet tijdens Anything Goes

Tim Finoulst

Geboortejaar
1986

Tim Finoulst studeerde in 2010 summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Hendrik Braeckman en Martijn van Iterson.

Hij volgde masterclasses bij Peter Hertmans, Hans Van Oost, John Scofield, Fabien Degryse, Serge Lazarevitch, Jonathan Kreisberg, Hilmar Jensson, Nelson Veras, Philip Catherine, Wayne Krantz, Ari Hoenig, Charlie Haden, Anders Jormin en vele anderen.

Met The Circle speelde hij in de zomer van 2009 op Jazz Middelheim met Mark Turner als gastsolist.

Tijdens zijn studie vormde Tim Sullivan Street Trio. Met dit trio eindigde hij in 2011 op de vierde plaats op de internationale Jazz Contest Jazz Hoeilaart.

In juli 2013 won hij samen met Kim Versteynen de Dinant Leffe Jazz Contest. In 2017 won hij met zijn trio de Maastricht Jazz Awards.

Als docent is hij verbonden aan de Kunstacademie Musart! van Hasselt en de muziekschool van Hasselt.

gitaar
pedal steel gitaar
Tim Finoulst speelt gitaar tijdens Jazzathome 2023
Tim Finoulst speelt pedal steel gitaar tijdens Jazzathome 2023

Christophe Devissher

Geboortejaar
1971

Na het experimenteren met klassieke muziek en heavy metal trok Christophe Devisscher (°1971, Nieuwpoort) naar de Jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel om er bij Bart De Nolf contrabas en basgitaar te studeren en hij behaalde er de Meestergraad in 1998.

Hij volgde tevens masterclasses en workshops bij o.a. Hein Van de Geyn, Charlie Haden en Michel Hatzigeorgiou.

Na een periode in de pop- en folkwereld heroriënteert Christophe zich volledig naar de jazz. Hij was lid van de internationaal gelauwerde bands ‘Alexi Tuomarila Quartet’ (1998 - 2003) en ‘Pascal Schumacher Quartet’ (2002 - 2013).

Als sideman werkte hij samen met o.a. Lee Konitz, Michel Herr, Johan Verminnen, Pierre Van Dormael, Joe Lovano, Judy Niemack, Rocco Granata, Martin Taylor, Steve Houben, Scott Hamilton, Deborah Carter, Rabih Abou-Khalil, Eric Vloeimans, Brussels Jazz Orchestra, Johan Clement, Andy Middleton, Tony Christie en Philip Catherine.

Christophe stond op de podia van clubs, zalen en festivals in Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië, schreef verschillende composities voor diverse projecten en is te horen op meer dan 30 studioalbums.

Huidige projecten:

Christophe Devisscher Quartet (met Frank Deruytter, Bart van Caenegem & Dré Pallemaerts)
Album: A Fisherman’s Tale (2016)

Kristen Cornwell Trio (met Kristen Cornwell (AU) & Patrick Deltenre)
Album: Spoonful - Back to the Blues (2018)

Nardozza & Devisscher Duo (met Carlo Nardozza)
Album: Duology (2016)

Triology (met Carlo Nardozza & Tim Finoulst)
Album: Parker Par Coeur (2020)

Made in Purple (met Pieter Jan De Paepe, Bert Verschueren, Pieter Van Malderen & Jean-Philippe Komac)

Sennek (met Laura Groeseneken, Didier Deruytter & Toon Van Dionant)
Album: Eurovision Unplugged (2023)


Christophe is als docent basgitaar, contrabas & combo verbonden aan de Jazz/Pop/Rock Afdeling van de Gemeentlijke Academie Grimbergen.

contrabas
Christophe Devisscher op contrabas