Chris Joris Experience revival

Wanneer je kijkt naar de meest bekende jazzmuzikanten uit België, kun je niet om percussionist, componist en pianist Chris Joris heen.

Joris is al meer dan 45 jaar bezig met het experimenteren met verschillende soorten instrumenten en etnische muzieksoorten, om zo een geheel eigen stijl te creëren. Zijn muziek is vooral te omschrijven als een combinatie van jazz- en wereldmuziek. Met veel passie heeft Joris in zijn muzikale carrière verschillende cd’s uitgebracht, in en buiten Europa getoerd met zijn band Chris Joris Experience, en talloze projecten uitgevoerd; solo of met andere muzikanten. En dit met succes: voor zijn werk heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van de Beste Vlaamse Artiest in 1998.

De groep laat zich kenmerken door harmonische en modale jazz, geënt op composities van Chris Joris. Swingend met vaak dat vleugje wereldmuziek onderhuids.

Chris Joris Experience Revival

Chris Joris

Wanneer je kijkt naar de meest bekende jazzmuzikanten uit België, kun je niet om percussionist, componist en pianist Chris Joris heen.

Joris is al meer dan 45 jaar bezig met het experimenteren met verschillende soorten instrumenten en etnische muzieksoorten, om zo een geheel eigen stijl te creëren. Zijn muziek is vooral te omschrijven als een combinatie van jazz- en wereldmuziek. Met veel passie heeft Joris in zijn muzikale carrière verschillende cd’s uitgebracht, in en buiten Europa getoerd met zijn band Chris Joris Experience, en talloze projecten uitgevoerd; solo of met andere muzikanten. En dit met succes: voor zijn werk heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van de Beste Vlaamse Artiest in 1998.

Hij werkte met de ganse Belgische jazz-scene en een paar uit de pop-scene o.a.  Johan Verminnen, Raymond van 't Groenewoud, Jean Blaute, Jef Van Uytsel, The Scabs, De Kreuners, Hennie Vrienten, Nacht und Nebel, Pop in Wonderland, enz....

Hij werkte en/of nam op met Mal Waldron, Steve Lacy, Rogier van Otterloo, Bob Stewart, Cameron Brown, Eric Person, Baba Sissoko, Adama Dramé, Nippy Noya, Art Farmer, Tony Scott, Toots Thielemans, Philip Catherine, BJO.....

Chris schreef ook theatermuziek voor de Internationale Nieuwe Scène, Théatre de Poche, MMT, enz

drums
conga's
Chris Joris op drums

Frank Vaganée

Geboortejaar
1966

Altsaxofonist Frank Vaganée studeerde jazz aan het conservatorium in Antwerpen en aan de Jazzstudio (o.m bij John Ruocco). Half jaren tachtig startte hij zijn professionele loopbaan als musicus waar hij actief was in diverse jazzensembles die al dan niet in zijn eigen naam georganiseerd werden.

In 1993 stichtte hij samen met enkele andere musici het Brussels Jazz Orchestra (BJO), waarmee hij projecten realiseerde die internationale naam en faam toebedeeld kregen. Naast zijn werkzaamheden als artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra, schittert altsaxofonist Frank Vaganée ook in kleinere (internationale) bezettingen.

Hij doceert aan het LUCA School of arts departement van het Lemmensinstituut in Leuven saxofoonjazz, ensemblespel, bigband en arrangement. Naast de altsaxofoon bespeelt hij ook de sopraansaxofoon en de dwarsfluit.

Frank Vaganée won verschillende prijzen, waaronder ook een Oscar voor zijn muziekbijdrage aan de film "The Artist".

Vaganée bezit een zeldzaam zilveren toon op altsax, die vaak doet terugdenken aan jazzlegendes als Art Pepper of Lee Konitz. Maar zoals elke saxofonist na John Coltrane, kan hij het instrument ook overblazen in schrille flageoletten en losbarsten in hevig emotionele passages. (c) Jazzlabseries 2012

sax
Frank Vaganée speelt sax tijdens Jazzathome 2023

Nico Schepers

Geboortejaar
1974

Nico Schepers begon op 6-jarige leeftijd trompet te spelen. In 1999 studeerde hij af als docerend en uitvoerend musicus (lichte muziek) aan het conservatorium van Rotterdam.
Drie maal speelde hij op het IAJE-festival (International Associaton of Jazz Educators), in New York en New Orleans. Hij trad meerdere malen op tijdens het ‘North Sea’, ‘Montreux’ en ‘Middelheim’ Jazz Festival.
In januari 1998 won hij in Nederland de ‘Erasmus Jazz’ prijs en één jaar later de ‘VSB Music Award’ met zijn eigen kwartet.
In mei 2000 maakte hij deel uit van de ‘European Broadcasting Big-Band’ in Noorwegen. Tijdens de zomer van 2003 speelde hij in een sextet met trompettist Kenny Wheeler.
Hij speelt vast bij het Brussels Jazz Orchestra en werkte op deze manier samen met o.a. Maria Schneider, Kenny Werner, Bob Mintzer, Tom Harreil, Wallace Roney, Dave Liebman, Toots Thielemans, Philip Catherine, Bert Joris, e.a.
Tevens speelt hij bij het High Voltage Sextet en de New Chris Joris Experience, samen met Frank Vaganée. Hij werkt als studiomuzikant in België en Nederland en deed verscheidene optredens en opnames met bands uit allerlei genres (Clouseau, Neeka, Blue Blot, Jo Lemaire, Axelle Red, Mauranne, Johan Verminnen, Gunther Neefs, Bram Vermeulen,…)
Hij geeft les aan het conservatorium van Antwerpen.

trompet
bugel
Nico Schepers poseert met trompet zwart wit foto Jassepoes

Free Desmyter

Geboortejaar
1967

Free Desmyter is een pianist met een eigen sound, herkenbaar en origineel. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Er is ruimte voor collectieve improvisaties waarbij de aandacht voor een aantrekkelijke melodievoering nooit verslapt, en precies daardoor is Free Desmyter zo beluisterbaar.

Bijna had deze karaktervolle pianist zijn muziekcarrière ingeruild voor een leven in de macrobiotiek. Maar Free Desmyter blijft een muzikant in hart en nieren en geniet al geruime tijd internationale erkenning als pianist bij de Chris Joris Experience, N’Faly Kouyaté, het Baba Sissoko Ensemble of de Iraaks/Europese formatie Ahoar.

Desmyter is een eigenzinnige improvisator met een originele en herkenbare sound. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Hij speelt wars van holle virtuositeit en ijdele navelstaarderij, maar zoekt doelbewust de gemikte aarzeling op. Elke noot, elk akkoord telt.

Misschien is die aarzeling de reden dat pas op zijn veertigste zijn debuut verscheen als bandleider? Maar “Something to Share” was meteen een schot in de roos. De cd werd in binnen- en buitenland op lovende kritieken onthaald. Er is de meest gesmeerde ritmetandem van het vasteland, bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman. Cruciaal is echter de bijdrage van éminence grise John Ruocco, de peetvader van de jazz in de Lage Landen.

Pianist Free Desmyter genoot op jonge leeftijd een klassieke opleidingen ontwikkelde zich later als uitstekende eigentijdse jazz muzikant. Hij volgde les bij Rob Madna aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum, en een jaar na zijn afstuderen richt hij mee de jazzafdeling op aan het Leuvense Lemmensinstituut. Vandaag geeft hij les aan het Antwerpse conservatorium.

Zijn werk is een mengeling van verschillende muzikale stijlen die zijn toe te schrijven aan zijn ondermeer de samenwerking met Afrikaans Ka Griots, Gwo en Perzische meestermuzikanten. Als componist/arranger schreef hij muziek voor film en koor.

piano
Free Desmyter speelt piano

Sal La Rocca

Geboortejaar
1961

Sal La Rocca komt uit Seraing in België, vlakbij Luik. Hij begon als rockgitarist, maar stapte over naar de bas als instrument bij uitstek nadat hij een aantal grootheden uit de jazz had gehoord. Hij leerde zichzelf spelen op 23-jarige leeftijd en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest gevraagde bassisten in België.

Sinds de jaren '80 is hij niet meer weg te slaan uit de Belgische jazzscene. Hij speelde doorheen zijn carrière bij diverse grote namen uit zowel de nationale als de internationale scene zoals Lee Konitz, Mal Waldron, Jacques Pelzer, Steve Grossman, Randy Brecker, Richie Beirach, Philip Catherine, Toots Thielemans, Dani Klein ...

 

In 2017 en 2018 speelde Sal La Rocca verschillende concerten met twee beroemde Franse muzikanten: Jacky terrasson & Stéphane Belmondo (met wie hij al eerder had gespeeld, in 2003 en 2005) in een kwartet met de jonge en getalenteerde Belgische drummer Antoine Pierre.

In 2003 bracht hij zijn eerste album Latinea uit. Sal was toen de officiële bassist van zangeres Anne Ducros tot 2007, toen hij bassist werd van de poprockband Vaya Con Dios.

Zijn tweede album 'It Could Be The End' kwam uit in 2013, met een aantal originele composities, en zijn derde album 'Shifted' kwam uit in 2018.

Hij laat zich inspireren door Paul Chambers.

contrabas
Sal La Rocca speelt contrabas