01

Genre
Ethno Jazz

Chris Joris Ritual trio

Chris Joris trio voor Jazzathome 2024

Eknath Erwin Vann

Geboortejaar
1963

Ik begon als professioneel muzikant in 1985. Mijn eerste optreden was met het Belgian Radio Jazz Orchestra in Brussel. In de loop der jaren heb ik opgetreden in clubs en op festivals in Europa en op vele andere plaatsen in Afrika, Azië en Amerika. Ik had het geluk om het podium en de opnamestudio te delen met geweldige artiesten zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, Wayne Shorter, Norma Winstone, Kenny Wheeler, Billy Hart, Paolo Fresu, Marc Ducret, Michel Herr, Félix Simtaine, Bruno Castellucci, Michel Benita, Rita Marcotulli, Paul Van Kemenade, Nguyên Lê, Peter Hertmans, Pete McCann, Lindsey Horner en vele anderen, stuk voor stuk van groot belang in mijn evolutie als muzikant... Ik wil hen allemaal bedanken.

Ik moet absoluut drummer Dré Pallemaerts (we zaten samen op de middelbare school), bassist Michel Hatzigeorgiou en keyboardtovenaar Jozef Dumoulin noemen, die lid zijn geweest van mijn kwartet "Let's Call Ed". We begonnen als trio in de jaren negentig voordat Jozef zich ongeveer 15 jaar later bij de band voegde. Heel veel dankbaarheid voor deze drie.

Als componist en arrangeur schreef ik muziek voor bigband (The Brussels Jazz Orchestra), hiphop (Krewcial, DJ Grazzhoppa's DJ Big Band), soul (Moiano) en voor kamerorkest in een project met de Belgische rockband Venus. Van 2002 tot 2005 werkte ik samen met de Canadese choreograaf David Pressault aan verschillende van zijn projecten, waarbij ik elektronische muziek en muziek voor saxofoon solo en live elektronica creëerde. Verder heb ik muziek gecomponeerd voor film en TV. De documentaires "Traces/Empreintes de femmes" en "En attendant les hommes", beide van Katy Lena Ndiaye (Neon Rouge), ontvingen verschillende prijzen op internationale filmfestivals.

Door de jaren heen was ik lid van de faculteit aan de Conservatoria van Gent, Brussel, Antwerpen en Luxemburg en gaf ik veel workshops in België en in het buitenland.

In 2009 besloot ik het volume zachter te zetten en het tempo van mijn snelle leven te verlagen. Ik begon les te geven in yoga, een discipline die ik al beoefende sinds het midden van de jaren tachtig. Sindsdien geef ik slechts een handvol concerten per jaar en neem ik af en toe een album op. Onlangs (dit is 2023...) ben ik weer meer gaan spelen.

sax
fluit
Erwin Vann speelt sax

Sal La Rocca

Geboortejaar
1961

Sal La Rocca komt uit Seraing in België, vlakbij Luik. Hij begon als rockgitarist, maar stapte over naar de bas als instrument bij uitstek nadat hij een aantal grootheden uit de jazz had gehoord. Hij leerde zichzelf spelen op 23-jarige leeftijd en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest gevraagde bassisten in België.

Sinds de jaren '80 is hij niet meer weg te slaan uit de Belgische jazzscene. Hij speelde doorheen zijn carrière bij diverse grote namen uit zowel de nationale als de internationale scene zoals Lee Konitz, Mal Waldron, Jacques Pelzer, Steve Grossman, Randy Brecker, Richie Beirach, Philip Catherine, Toots Thielemans, Dani Klein ...

 

In 2017 en 2018 speelde Sal La Rocca verschillende concerten met twee beroemde Franse muzikanten: Jacky terrasson & Stéphane Belmondo (met wie hij al eerder had gespeeld, in 2003 en 2005) in een kwartet met de jonge en getalenteerde Belgische drummer Antoine Pierre.

In 2003 bracht hij zijn eerste album Latinea uit. Sal was toen de officiële bassist van zangeres Anne Ducros tot 2007, toen hij bassist werd van de poprockband Vaya Con Dios.

Zijn tweede album 'It Could Be The End' kwam uit in 2013, met een aantal originele composities, en zijn derde album 'Shifted' kwam uit in 2018.

Hij laat zich inspireren door Paul Chambers.

contrabas
Sal La Rocca speelt contrabas

Chris Joris

Wanneer je kijkt naar de meest bekende jazzmuzikanten uit België, kun je niet om percussionist, componist en pianist Chris Joris heen.

Joris is al meer dan 45 jaar bezig met het experimenteren met verschillende soorten instrumenten en etnische muzieksoorten, om zo een geheel eigen stijl te creëren. Zijn muziek is vooral te omschrijven als een combinatie van jazz- en wereldmuziek. Met veel passie heeft Joris in zijn muzikale carrière verschillende cd’s uitgebracht, in en buiten Europa getoerd met zijn band Chris Joris Experience, en talloze projecten uitgevoerd; solo of met andere muzikanten. En dit met succes: voor zijn werk heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van de Beste Vlaamse Artiest in 1998.

Hij werkte met de ganse Belgische jazz-scene en een paar uit de pop-scene o.a.  Johan Verminnen, Raymond van 't Groenewoud, Jean Blaute, Jef Van Uytsel, The Scabs, De Kreuners, Hennie Vrienten, Nacht und Nebel, Pop in Wonderland, enz....

Hij werkte en/of nam op met Mal Waldron, Steve Lacy, Rogier van Otterloo, Bob Stewart, Cameron Brown, Eric Person, Baba Sissoko, Adama Dramé, Nippy Noya, Art Farmer, Tony Scott, Toots Thielemans, Philip Catherine, BJO.....

Chris schreef ook theatermuziek voor de Internationale Nieuwe Scène, Théatre de Poche, MMT, enz

drums
conga's
Chris Joris op drums

Wim en Katrine Frateur-Sauer

Olivetenvest 40, Mechelen

In de glorie-periode van het ‘Mechels Meubel’ werd op deze plaats rond 1870 één van de vele meubel-ateliers gebouwd.

Dit gebouw bleef deze functie vervullen tot de jaren 70 van de vorige eeuw.

Op dit moment ondergaat het atelier een grondige renovatie met een herbestemming naar een plaats waar cultuur, menselijke connectie en wonen elkaar kunnen ontmoeten.

Ondanks het feit dat de renovatie nog volop gaande is, stellen we ons atelier toch graag reeds ter beschikking als locatie voor het prachtige Jazz at Home initiatief.

voorgevel Frateur-Sauer
atelier bij Frateur-Sauer
trappen aan atelier bij Frateur-sauer
interieur trap van atelier bij Frateur-Sauer