Anu Junnonen

Geboortejaar
1979

De Finse zangeres Anu Junnonen kwam in Brussel terecht omdat ze les wilde volgen bij David Linx. Vijftien jaar later is ze hier volledig ingeburgerd, spreekt vlot Frans en Nederlands en zingt in verschillende groepen.
Met Tuur Florizoone, Yannick en Yves Peeters en Dree Peremans nam ze haar debuut-cd ‘The Luckless Lands of the North’ op voor het Belgische label Home Records onder de naam aNoo. Een kruisbestuiving van jazz, folk en pop met sobere Finse invloeden. Ergens tussen Hanne Hukkelberg, Iva Bittova en Laurie Anderson.
In 2011 verscheen de opvolger ‘Sinipiika’ (Prova Records). Producer was Werner Pensaert (K’s Choice, Hooverphonic), wat tot een meer popgetint repertoire leidde.
Samen met Elena Dunkelman, Sophie Tassignon en Aurélie Lierman vormde ze korte tijd The Screaming Bitches.
Ze zong ook bij Quark en Northface. Fabrizio Cassol (Aka Moon) vroeg haar tevens voor zijn cd ‘Strange Fruit’ (Blue Note).

The Brussels Vocal Project is een van de meest recente zangensembles waar ze lid van werd. Zes stemmen (twee alt, bas, bariton, tenor en sopraan) die a capella nummers brengen ergens tussen jazz en avant-garde. Mijlenver verwijderd van alle clichés uit doo wop, barbershoptraditie, beatbox hypes en scatting manierismen. Voor de debuut-cd ‘The Art of Love’ (AZ Productions) kregen ze bekende componisten als Fabrizio Cassol, Pirly Zurstrassen, Pierre Vaiana, Nathalie Loriers en Fabian Fiorini zo ver dat ze hen origineel materiaal bezorgden.

Momenteel werken ze aan een nieuw project (‘Modern Tales’) met de Amerikaanse drummer John Hollenbeck die op zijn beurt een specifiek repertoire aan het schrijven is voor vocaal ensemble en drummer.
Met de cd ‘Skeletons’ (2014), uitgebracht onder haar eigen naam, koos Anu dan weer resoluut voor electropop.

Gloednieuw is nog Voxtra, een vocaal ensemble dat folkliederen uit Albanië, België, Finland, Madagascar en Sardinië brengt. De debuut-cd verschijnt begin 2016.

zang
toetsen
Anu Junnonen voor muur met teksten