Toine Thys "ORLANDO"

Het Frans-Belgische kwartet ORLANDO van saxofonist Toine Thys is terug met een nieuw album: Betterland. Hij wordt begeleid door Maxime Sanchez op piano, Florent Nisse op contrabas en Teun Verbruggen op drums. 9 nieuwe nummers vullen de 10 van het vorige album aan, waarmee ze in 2021 de prestigieuze "Octave de la Musique" wonnen.

Orlando is hier in een nieuwe versie met een nieuwe drummer. De muziek is nog meer gericht op samenspel. In plaats van notencascades en vuurwerk worden hier geluid en ruimte verkend. Sommige nummers zijn serieus en plechtig, terwijl andere doordrenkt zijn van vreugde en hoop. Toine Thys gebruikt ook elektronica om zijn saxofoon te samplen, in lagen te verdelen en over verschillende tracks te verwerken, een manier om de muziek naar grotere ruimtes te openen.

Betterlands: Er zijn veel manieren om van de wereld een betere plek te maken.

Onze prioriteiten heroverwegen, onze samenlevingen opnieuw vormgeven: we hebben dringend behoefte aan een eerlijkere wereld, waar onderwijs - toegankelijk voor iedereen - van de hoogste kwaliteit is en waar mensen samen lijden. Het moet een wereld zijn waar rekening houden met anderen voorop staat.

Een positieve bijdrage aan ons milieu, onderwijs, wederzijds begrip en samenwerking zouden dan de hoekstenen worden van deze rechtvaardigere ideale stad.

groepsfoto Orlando
groepsfoto Orlando

Toine Thys

Geboortejaar
1972

Toine Thys is een saxofonist die zich onderscheidt met een avontuurlijke, energieke en verrassende speelstijl, gekoppeld aan een warme, volle klank op tenorsax, sopraansax en basklarinet. Naast de activiteiten met zijn eigen groepen, is hij ook zeer actief als sideman en treedt hij op in Belgïe, Frankrijk en Europa, maar ook in West Afrika, Zuid Amerika en Azïe.

Het Toine Thys Trio – waar Thys vergezeld wordt door organist Arno Krijger en drummer Antoine Pierre – treedt sinds 2008 overal in Europa op. Na hun eerste album «The End Of Certainty» (‘Révélation’ in het Franse Jazzmag), brachten ze vervolgens «GRIZZLY» (2015) en The Optimist (2019) uit.

In 2013 schreef Toine Thys een muzikaal sprookje voor kinderen: « La Mélodie Philosophale » (« Melodie der Wijzen »), samen met Jens Bouttery (drums en musicale zaag) en Eric Bribosia (toetsen). Voor dit avontuur heeft Toine het verhaal geschreven en de muziek gecomponeerd. Datzelfde jaar startte Toine DERviSH op – een elektr(on)ische trio waar Thys gitaareffecten gebruikt – samen met Patrick Dorcean (drums) en Dries Laheye (bas). Hun EP « Abstracks » kwam uit in juni 2014.

Daarnaast is Toine Thys tevens te beluisteren in diverse projecten zoals Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi, Bounce Trio (Fr) met de percussionist Chris Joris, Baba Sissoko (Mali), Dizzy Ventilators (NYC), Afrikan Protoköl (Burkina), Sidiki Camara, Afrodisax (Lux), Anne Paceo (Fr), Jozef Dumoulin.

Toine Thys schrijft ook muziek voor films en TV-programma’s. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als gastdocent bij muziekcursussen in Europa, West Afrika en Asia. Hij zet zich ook in voor de rechten van muzikanten in België (facir.be).

sax
basklarinet
Toine Thys poseert met sax

Teun Verbruggen

Geboortejaar
1975

Drummer Teun Verbruggen studeerde in 1999 af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Belgische jazzleven.

Zijn onophoudelijke zoektocht naar “dat speciale”, een verfrissend geluid en nieuwe manieren om drums te spelen, maken hem één van de meest gevraagde drummers.  Zijn muziek staat bol van verbeelding en vernieuwing. Experiment is zijn “middle name”. Aan de basis van die schijnbare onrust ligt een ongebreidelde nieuwsgierigheid, die naar boven komt in elk project waarin hij zich stort. Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) Alexi Tuomarila 4tet, Karanova,… en hij deelde het podium met muzikanten als Paolo Fresu, Uri Cain, Jimi Tenor, Toots Tielemans, Fred Vanhove, Trevor Dunn, Magic Malik, John Watts (Fischer Z), Louis Clavis, Diederik Wissels, David Lynx, Kevin Armstrong (Iggy Pop),...

Na een eindeloze reeks baantjes als sideman kreeg hij honger naar eigen projecten. Hij ontdekte Mike Pattons Fantômas, Alas No Axis en Jim Black, en dook in de punk, de noise en de free. Zijn zoektocht leidde naar het vormen van groepen als GOWK, VVG trio en het onwaarschijnlijke trio Othin Spake, een improvisatieband met gitarist Mauro Pawlowski en Rhodes-specialist Jozef Dumoulin.

In 2003 richtte Verbruggen samen met kompaan Bruno Vansina het label ‘Rat Records’ op waarmee ze ‘Rare And Treacherous’ muzikale juweeltjes uitbrengen. Daarnaast organiseren ze ook ‘Rat Events’ om de free en geïmproviseerde muziek scene meer ruchtbaarheid te geven.

drums
Teun Verbruggen speelt drums tijdens Jazzathome 2023

Maxime Sanchez

Maxime Sanchez is afgestudeerd aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (CNSMDP) en is de drijvende kracht achter het Flash Pig kwartet  dat hij al bijna tien jaar leidt en waarvoor hij componeert.

Maxime, die vooral wordt gezien naast 'Magic' Malik, heeft onlangs de het nieuws gehaald door een van de weinige Europese muzikanten te worden die zijn naam mochten schrijven op de prijzenlijst van de beroemde Thelonious Monk Competition, waarin hij derde werd.

Maxime Sanchez begon op 4-jarige leeftijd piano te spelen. Hij ontdekte de jazz in de regio Toulouse en ging naar de middelbare school in Marciac. In 2006 verhuisde hij naar Parijs en twee jaar later sloot hij zich aan bij de jazzklas van het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (CNSMDP ).Tijdens zijn studie deed hij een schat aan muzikale ervaring op, waaronder spelen met Pandémonium, het orkest van François Jeanneau, met wie hij het album 'Peter and Lupus' opnam. Hij richtte ook zijn eigen trio op, met Sanchez Adrien (tenorsaxofoon) en Garrigue Gautier (drums), dat een kwartet werd nadat hij bassist Florent Nisse had ontmoet.

Maxime studeerde in 2012 af aan het CNSMDP en heeft sindsdien deelgenomen aan verschillende projecten (Magic Malik Jazz Oassociation, David Enhco Quartet, Keystone Big Band, Jérémy Lirola Quartet). Hij richt zich nu op Flash Pig, een groep waarmee hij verschillende prijzen heeft gewonnen en twee albums heeft opgenomen. Maxime geeft ook les aan het Conservatoire à Rayonnement Régionale d'Amiens Métropole.

piano
maxime Sanchez speelt piano

Florent Nisse

Geboortejaar
1983

Florent Nisse is een Franse jazz contrabassist en componist. Hij begon met contrabas spelen toen hij zes jaar oud was. Tijdens zijn schoolcarrière volgde hij zowel muzikale als academische studies en in 2007 studeerde hij af aan de ingenieursschool INSA in Lyon met een ingenieursdiploma en twee Diplôme d'Etudes Musicales (DEM) diploma's, een in klassieke contrabas en de andere in jazz contrabas. Hij koos toen voor de muziek. Het jaar daarop slaagde hij voor het toelatingsexamen van het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (CNSMDP) en sloot hij zich aan bij de jazzklas van Riccardo Del Fra. Hij studeerde af in 2011.

Florent Nisse begon zijn carrière als contrabassist in Lyon, waar hij deelnam aan een aantal projecten die hem in staat stelden op te treden in de meeste zalen en festivals in de regio Rhône-Alpes. Sinds hij in 2008 naar Parijs verhuisde, is hij snel uitgegroeid tot een van de meest gevraagde contrabassisten in Frankrijk. Hij speelt regelmatig samen met toonaangevende artiesten op de Franse (Michel Portal, Emile Parisien, Yaron Herman, Sylvain Rifflet, Pierrick Pedron, David Enhco) en internationale scènes (Seamus Blake, Joachim Kühn, Logan Richardson, Gilad Hekselman, Aaron Goldberg, Jeff Ballard).

Naast zijn activiteiten als sideman is Florent Nisse sinds 2009 mede-dirigent van het Flash Pig kwartet en bracht hij in 2014 "Aux Mages" uit, zijn eerste album als leider, met een groep met onder andere Chris Cheek, Jakob Bro, Maxime Sanchez en Gautier Garrigue.

contrabas
Florent Nisse speel bas

🏆 OCTAVE DE LA MUSIQUE 2021 (Best Belgian Jazz) 🏆

"We kunnen gerust stellen dat Toine Thys met dit kwartet een voorlopig hoogtepunt van zijn carrière bereikt, als muzikant maar tevens als componist", Georges-Tonla Briquet, Jazzenzo, 2020

​"Here's a chance to hear what goes on in European jazz.

And this is very tasty in a meditative, consider way by this excellent band of Thys"

Graham Reid, in Elsewhere, New Zealand,

"Ce qui séduit d'emblée dans cet opus au titre inspiré par celui du roman éponyme de Virginia Woolf, c'est la douce fluidité des échanges, souligné par la complicité et la complémentarité de ces quatre improvisateurs", Jazz Magazine ⭐⭐⭐⭐

"Cette pulsion qui mène le groupe, et l’auditeur, vers une musique de découverte. J-C Vantroyen, Le Soir ⭐⭐⭐⭐"

"Toine Thys imprègne avec un tempérament jamais démenti sa singularité sur un album maitrisé et captivant de bout en bout" Jacques Prouvost, Larsen 2020

​“Nothing thicker than a knife's blade separates happiness from melancholy.” 
― Virginia Woolf, Orlando

("Rien de plus épais qu'une lame de couteau sépare le bonheur de la mélancolie.")