Manolo Cabras Quartet

Het avontuurlijke Manolo Cabras quartet bestaat uit 4 unieke muzikanten die hun wortels delen in de traditionele jazz. Jeroen Van Herzeele, Nicola Andrioli en Marek Patrman, behoren absoluut tot de beste van de Belgische hedendaagse jazzscene. De composities van Manolo Cabras zijn interessant voor zijn medemuzikanten om een gedurfde spel te spelen waar traditie nooit ver weg is maar toch genoeg uitdaging en vrij spel tot de mogelijkheden behoren. Deze jazzy band is sterk en blijft verrassend fris. Herinnerend aan Miles, Coltrane of Ornette bieden de expressieve melodieën van Manolo Cabras genoeg ademruimte tot een breed spectrum van kleuren.

Manolo Cabras

Jeroen Van Herzeele

Geboortejaar
1965

Tenorist Jeroen Van Herzeele houdt niet van stilstand. De man is gepokt en gemazeld in de klassieke jazz, volgde lessen aan de Antwerpse Jazz Studio bij onder anderen Dave Pike en John Ruocco en volgde in de VS workshops bij Joe Lovano en Dave Liebman, maar vandaag haalt hij zijn voldoening elders.

In de acid-jazz-rock-rap van zijn band Greetings from Mercury, bijvoorbeeld, in het Ornetteske kwartet van Ben Sluijs en de Afrikaanse karavaan van Mâäk’s Spirit. Daarnaast speelt en speelde hij met onder anderen Toots Thielemans, Chris Joris Experience, Philip Catherine, Act Big Band, Octurn, Nathalie Loriers Quartet en Kris Defoort & Dreamtime.

Zijn trektochten binnen en buiten de jazz brachten hem naar Syrië, Libanon, Koeweit, Canada, de VS, en grote delen van Europa en Afrika.

In 1999 ontving Van Herzeele de Django d’Or-prijs, die elk jaar wordt toegekend aan een jonge uitmuntende jazzmuzikant, en de Louis Paul Boon-prijs voor zijn hele oeuvre.

Naarmate de muziek van Van Herzeele aan maturiteit wint, lijkt ze zich steeds dieper een weg doorheen het werk van John Coltrane te graven. Met de erfenis van de laatste muzikale periode van Coltrane (denk aan opnames als Interstellar Space, Meditations of Stellar Regions) als uitgangspunt, klinkt zijn nieuwste kwartet echter brandend actueel. De concerten van deze energieke band pakken steeds behoorlijk overdonderend uit. En als je weet dat je te maken hebt met muzikanten die muziek beschouwen als een work in progress, dan mag het niet verbazen dat ook elk optreden weer een nieuwe belevenis is. Maar telkens is één ding vanaf de eerste noot zonneklaar: hier staat een internationale band die wereldklasse uitademt.

Jeroen Van Herzeele maakt deel uit van die groep jazzmusici die aan het begin van de jaren negentig de Belgische jazz een nieuw élan gaven.

sax
saxofonist Jeroen Van Herzeele

Nicola Andrioli

Geboortejaar
1977

Nicola Andrioli werd in 1977 Geboren in Brindisi (Italië) in een muzikale familie. Na zich te hebben gespecialiseerd in hedendaagse muziek en het repertoire van Ravel slaat hij, gefacineerd door de geboden vrijheid, de weg van de jazz in. Hij behaalt diplomas in Italië (klassiek en jazz), Frankrijk (gevorde jaz in het befaamde “Conservatoire National Supérieure de Paris), en voegt er dit jaar een Master aan toe van het conservatorium van Brussel, behaald met de grootste onderscheiding. De laatste jaren volgde hij lessen bij o.a.: Kevin Hays, George Cable, Kenny Barron, Barry Harris, Ran Blake, Diederik Wissels, Dave Liebman, Rick Margitza, Archie Shep, Mark Turner, Joey Barron, Billy Hart, Daniel Humair, Michel Portal, Enrico Pieranunzi, Enrico Rava, Riccardo Del Fra, Glenn Ferris, François Théberge, Dré Pallemaerts…

Hij nam deel aan tal van wedstrijden en viel hierbij geregeld in de prijzen:

- 1ste prijs concours Luca Flores 2009

- Halve finalist op het jazz piano concours van Montreux 2006

- Halve finalist op het concours Martial Solal 2006

- 2de prijs op “ethno-music contes” van Milaan 2005 “special acknowledgement” bij de “prize Massimo Urbani” 2003

- 1ste prijs bij de Compétition Internationale Friederich Gulda 2001

- 1ste prijs op het festival “Lecco jazz” 2001

Hij werkte samen met o.a.: Rick Margitza, Toberto Gatto, Robert Bonislo, Ran Blake, Eric Vloeimans, John Ruocco, Philip Catherine… en bracht meerdere albums uit waaronder het laatste als leider: Nicola Andrioli Patis Quartet, “Pulsar”, Dodicilune records, Italië 2009 Nicola verdeeld zijn tijd tegenwoordig tussen Brussel, Parijs en Italië, waar hij bij tal van projecten betrokken is.

Hij is nu jazz docent aan de Berchem Sint Agatha Berchem Academie in Brussel.

piano
foto postuur Nicola Andrioli

Manolo Cabras

Geboortejaar
1971

De in Sardegna (Italië) geboren Manolo Cabras, startte zijn muzikale studies op tienjarige leeftijd aan het plaatselijk Conservatorium van Cagliari. Eerst studeerde hij “Klassieke Viool” en “Experimentele composities", vervolgens “Klassieke Contrabas” om enkele jaren later de bas te ontdekken. Op achttienjarige leeftijd geraakt Cabras gepassioneerd door jazz. Hij volgde een masterclass bij Dave Holland, nam deel aan workshops van o.a.Marc Johnson en in 1996 ontving hij de titel ‘High Qualification for Jazz Musicians’ te Sienna (Italië). In Italië speelde Cabras aan de zijde van muzikanten als Enrico Rava, Gianluca Petrella of Paolo Fresu. In 2004 vestigt Cabras zich in Brussel

en wordt hij al snel helemaal ondergedompeld in de Belgische jazzscene. Hij speelt concerten en neemt cd’s op met Ben Sluijs Quartet, Toots Thielemans Quartet, Manuel Hermia trio, Chris Joris Quartet … en Erik Vermeulen trio. Hij is ook een graag geziene gast in de Jazzzolder of bij Jazzathome.

bas
foto Manolo Cabras
bassist Manolo Cabras

Marek Patrman

Geboortejaar
1971

Drummer Marek Patrman werd geboren in het voormalige Tsjechoslowakije. Hij begon met drummen op 3-jarige leeftijd en studeerde klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Ostrava in Janacek. Tussen 1991 en 1995 maakte hij deel uit van het Tsjechisch Nationaal Radio Jazzorkest.

Sinds 1993 is hij actief in zowat heel Europa en speelde op diverse festivals in Tjechië, Slovakije, Duitsland, Spanje, Griekenland, Polen, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Hongarije, ... Hij vestigde zich medio jaren '90 in België en nestelde zich in de plaatselijke jazzscene. Je kan hem er vooral terugvinden in meer hedendaagse projecten. Hij vormt een bijna onlosmakelijke ritme-tandem met de Italiaanse bassist Manolo Cabras. Samen maakten ze deel uit van de groep 'The Unplayables' van Ben Sluijs en van het Erik Vermeulen Trio.

Vandaag is hij eveneens docent aan de Antwerpse Jazz Studio.

drums
drummer Marek Patrman