Keith Canvas

Keith Canvas is de fluwelen dekmantel van Bart Mertens (°1978), piano based singer-songwriter en jazzmuzikant  met een voorliefde voor popmuziek. Opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel door David Linx, één van dé Europese Jazz grootheden van de 21ste eeuw, geridderd als Chevalier des Arts et des Lettres en zoon van Jazz Middelheim-peetvader Elias Gistelinck.

Met zijn debuutalbum ‘Beyond The Frame’ (2015) breekt hij door bij pers en publiek, dat zijn ‘vocale jazz met een moderne twist‘ op gejuich onthaalt. Ook de samenwerking met Latin DJ Buscemi (2020)  gaat niet onopgemerkt voorbij.

Gezegend met een uiterst boeiend vibrato en daarnaast multi-instrumentaal weet Keith Canvas niet alleen op plaat uiterst origineel uit de hoek komen maar ook live gensters te slaan. De songs worden ook gearrangeerd voor bigband en close harmony-koor, waarmee Keith deze versies in XXL formatie live tot leven brengt met de Qsome Bigband achter zich, het award-winning close harmony koor Jubilé, Boombigband, en vele anderen…

Hoewel de focus op België ligt, heeft het wereldwijd doorbreken van streaming ook de deuren naar het buitenland met een warme zuiderwind open geworpen. Zo blijkt Keith in Brazilië over evenveel vurige fans te beschikken als in België en klinken de songs van ‘Beyond The Frame’ in Frankrijk maar liefst zeven maal zoveel door de speakers  als in het thuisland. Het album wordt zowel in Rusland als in de VS verkocht en Keith krijgt fanmail tot uit de Filipijnen.

Ook in zijn 2de release doet hij zijn epitheton van ‘piano based singer-songwriter’ alle eer aan. Voortbouwend op de ervaring van ‘Beyond The Frame’, zijn de nieuwe songs rijper en nog intenser dan op het debuutalbum. Muzikaal ondergaan de arrangementen een verjongingskuur door met jonge, creatieve muzikanten te werken die hun instrumenten durven te gebruiken voor meer dan ze bedoeld zijn.

Keith Canvas zal in oktober 2023 zijn nieuwe EP "Imposter Syndrome" uitbrengen (in januari 2024 een tweede, daarna een mixtape en daarna een plaat met de Q-some bigband). Het optreden op Jazzathome is  dus een exclusieve preview.  

 

Keith Canvas
Keith Canvas band tijdens Jazzathome 2023

Bart Mertens

Geboortejaar
1978

Keith Canvas is het alias van Bart Mertens, multi-getalenteerd zanger, pianist, componist en songwriter. Opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel door David Linx, één van dé Europese Jazz grootheden van de 21ste eeuw, geridderd als Chevalier des Arts et des Lettres en zoon van Jazz Middelheim-peetvader Elias Gistelinck. Na vele muzikale omzwervingen (Mertens ging o.a. op tournee als pianist met DHT feat. Edmée die een Europese hit scoorden met ‛Listen To Your Heart’ en richtte samen met Hans Forceville de dance/lounge groep La Gazz op waarmee ze te zien waren op grote festivals in heel Europa) richt hij zich nu vol op zijn eigen muzikale carrière.

piano
zang
Keith Canvas zingt

Sander Huys

Sander Huys groeide op in een muzikaal nest. Zijn vader was halftijds muzikant en bracht hem al vroeg in aanraking met jazz en blues. Op zijn tiende begon hij met klassieke piano-lessen in het DKO (deeltijds kunstonderwijs) en al snel leerde hij de basis van jazz en blues op piano. Op zijn 17de kruiste de basgitaar op zijn muzikale pad en die heeft hem nooit meer losgelaten. Na een flirt met de richting wijsbegeerte aan de UGent studeerde hij aan het conservatorium van Gent jazz-bas bij Yannick Peeters en Janos Bruneel.
Zijn onbevangen en genre-overstijgende visie op muziek zorgt ervoor dat hij speelt bij verschillende projecten in diverse stijlen: SAMFI (afrojazz), Ventus (poprock), super samba ginga (samba) en Arend Delabie (indie), waarmee hij te zien was op podia in binnen-en buitenland (DOUR, de Roma, Vooruit, Boomtown, Best Kept Secret, AB,...).
Daarnaast was hij één van de drie kernleden van de band EMY, waar hij meehielp met het arrangeren van songs die onder andere airplay kregen op Radio 1 en Studio Brussel.


 

bas
Sander Huys poseert

André Assis

Geboortejaar
1990

André Assis is geboren in São Gonçalo, Rio de Janeiro. Hij begon op 14-jarige leeftijd muziek te leren en studeerde op zijn 16e drums aan het Vila-Lobos Instituut in Rio de Janeiro. In 2012 begon hij Braziliaanse ritmes te studeren aan de UNIRIO muziekschool voor choro en kreeg hij les van meester Oscar Bolão. Daarnaast begon Andre te spelen in de underground punk rock scene, waarin hij nationale tours en festivals realiseerde.

Na Covid begon Andre zich toe te wijden aan instrumentale muziek en jazz, en speelde als sessiemuzikant in de jazz, regionale en noordoostelijke muziekscene van Brazilië. Onlangs verhuisde Andre naar België en gaf hij live optredens in heel Europa met de afro-futuristische jazzpianist Jonathan Ferr (Brazilië) en met de afrobeat artiest Segun Ola (Benin). De belangrijkste invloeden zijn hedendaagse jazz, neo-soul, soulvolle jazz, Braziliaanse jazz, bossa-nova, samba, R&B, zwarte muziek en popmuziek.

drums
André Assis speelt drums

Jonas Desmet

Geboortejaar
1992

Jonas Desmet begon op 6-jarige leeftijd met zijn eerste pianolessen. Aan de muziekschool in Ieper volgende hij piano, klavecimbel en begeleidingspraktijk, waar hij ook improvisatie en akkoordenleer verder ontdekte. Vervolgens volgde hij les in de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut, om daarna ook verder te studeren op dezelfde campus aan de hogeschool in de klas van Jan Vermeulen. Intussen volgde hij terug les aan het conservatorium in Brugge, ditmaal voor jazz piano bij Christian Mendoza. Na een paar jaar werd het roer omgegooid en startte hij met de opleiding jazzpiano aan het conservatorium in Gent, waar hij les kreeg van Christian Mendoza en Erik Vermeulen. Gedurende zijn opleiding volgde hij ook masterclasses van onder andere Bobo Stenson, Bert van den Brink, Jozef Dumoulin, Jef Neve, Eric Legnini, John Ruocco,…
Jonas speelt momenteel als toetsenist bij Madame Blavatsky, Olga Jane en Keith Canvas. Daarnaast is hij ook actief als sessiemuzikant voor verschillende bands en producties. Tot slot is hij ook verbonden aan de muziekacademie “De Poel” in Gent, waar hij lessen jazzpiano en combo geeft.


 

keys
Jonas Desmet poseert