07

Genre
spirituele, Afro hedendaagse jazz

Serendip Quartet

Serendip Quartet is een band geleid door saxofonist Arnaud Guichard.
De composities zijn geïnspireerd op verhalen die de band in staat stelt een eigen universum te creëren. 
Hun meest recente album "Queen of Fire" verhaalt over de helende reis van een overlevende van seksueel geweld en is opgedragen aan de vrouwen van Congo die het slachtoffer zijn van deze gruweldaden als gevolg van territoriale conflicten. 
De plaat is goed ontvangen in Europa en in de UK.

In België won Serendip Quartet de Sabam voor Cultuur Prijs op B Jazz International Contest 2019. De band speelt regelmatig in Brusselse jazzcafés en clubs. 

De muziek wordt ook goed ontvangen door de Belgische media want het verscheen in het jazz radioprogramma van Philippe Baron op RTBF en kreeg een mooie recensie in het jazzmagazine 'Jazz n Mo'.

groepsfoto Serendip Quartet

Arnaud Guichard

Arnaud Guichard is een in België geboren saxofonist en componist.

Arnaud woonde van 2013 tot 2019 in het Verenigd Koninkrijk waar hij optrad als sideman en als leider met de gerenommeerde jazzmuzikanten Zoe Rahman, Mark Lockheart, Simon Purcell, Mick Foster, Dave Wickins, Nubya Garcia en Moses Boyd.

Arnaud studeerde aan het Trinity Laban Conservatorium in Londen bij saxofonist Jean Toussaint (Art Blakey). Tijdens zijn studie kreeg hij de Jon Hassal prijs voor jazz in 2015 voordat hij afstudeerde in 2016.

tenorsax
Arnaud Guichard 2019

Florent Jeunieaux

Geboortejaar
1971


Als tiener speelde Florent Jeunieaux al in verschillende bands in België. In 2014 studeerde hij af als jazzgitarist aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Sindsdien is hij zeer aanwezig op de Belgische podia en treedt hij regelmatig op in heel Europa.

Florent staat bekend om zijn veelzijdigheid waardoor hij in veel verschillende stijlen kan spelen : jazz (Murmures, Geoffrey Fiorese Tentet, Commander Spoon, Po Boy's), rock (La chiva Gantiva), pop (Aneta Nayan), experimenteel (Echt). Hij speelde mee op een tiental platen van belgische, duitse en Poolse labels. Hij is ook betrokken bij de soundtracks van vijf korte films.  

Hij speelt ook bij Joachim Caffonnette Quintet, Pinto…

 

elektrische gitaar
Florent Jeunieux speelt elektrische gitaar

Matthias De Waele

Geboortejaar
1988

Matthias De Waele (°88) had de muzikale microbe al heel vroeg te pakken. Zijn grootvader moedigde hem aan om zich in te schrijven aan de Academie Voor Muziek en Woord te Oudenaarde. Op achtjarige leeftijd begon hij met Solfège en een jaar later kwam daar ook Klarinet bij. Wanneer Matthias twaalf jaar was, ontdekte hij de liefde voor de drums. Na een studie Criminologische Wetenschappen besloot hij zijn leven 100% aan muziek te wijden.

Matthias studeerde aan het Lemmensinsituut te Leuven, CODARTS te Rotterdam en het conservatorium van Brussel waar hij les kreeg van onder andere Dré Pallemaerts, Marek Patrman, Hans van Oosterhout en Lionel Beuvens. In 2015 ontving hij een BAEF fellowship waardoor hij de mogelijkheid had om te studeren aan The New School For Jazz And Contemporary Music, waar hij de Provost Scholarship ontving, te New York. Hij studeerde er met Reggie Workman, Billy Harper, Dan Weiss, Joanne Brackeen, Amir Ziv, en John Hollenbeck.

Matthias speelde met ondermeer Bert Joris, Tutu Puoane, Jos Machtel, Itai Kriss, Or Baraket, Bram De Looze, Brussels Philharmonic, Criss Cross Europe Band 2013, Jimmy Halperin, Andrea Pozza, Frank Vaganée, Nicola Andrioli, Pierrick Pédron, Jeremy Manasia en Igor Gehenot.

Hij maakt deel uit van groepen zoals Bravo Big Band, De Looze/Machtel/De Waele, Yuan Quintet.

drums
Matthias De Waele speelt drums tijdens Jazzathome 2019

Serendip is als muzikale reis geïnspireerd op het oude Perzische sprookje 'De Drie Prinsen van Serendip' van Amir Khusrau. Het eerste album heet The Tale en de composities vertellen het verhaal van de personages uit het sprookje terwijl ze tegelijk het concept serendipiteit in jazz verkennen.

Trendson

Schoutetstraat 4, Mechelen

De interieurzaak Trendson is gevestigd in de zestiende-eeuwse woning van Willem De Clerck, de toenmalige schout van Mechelen. Toen het klooster van Blijdenberg dat oorspronkelijk buiten de stad lag, tijdens de godsdiensttroebelen werd verwoest, kochten de slotzusters dit pand en de belendende eigendommen op om zich veilig binnen de stad te vestigen. De Fransen hebben de nonnen uit hun huis gezet en hun bezit verkocht. In de negentiende eeuw werd het huis gedurende bijna honderd jaar door de bekende brouwersfamilie Scheppers bewoond.

De vele kamers worden thans als toonzalen gebruikt. Het Jazzathome optreden gaat door in de Orangerie. Sfeerbeelden van deze locatie vindt u ook vanaf 1'43" in deze rapportage van TV Mechelen uit 2013.

buitengevel bij Trendson
rolstoeltoegangkelijk
zijgevel en ingang bij Trendson
winkel Trendson
gang bij Trendson
tafel met jazzathome drank bij Trendson
binnenplein bij Trendson
orangerie bij Trendson