Free Desmyter

Geboortejaar
1967

Free Desmyter is een pianist met een eigen sound, herkenbaar en origineel. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Er is ruimte voor collectieve improvisaties waarbij de aandacht voor een aantrekkelijke melodievoering nooit verslapt, en precies daardoor is Free Desmyter zo beluisterbaar.

Bijna had deze karaktervolle pianist zijn muziekcarrière ingeruild voor een leven in de macrobiotiek. Maar Free Desmyter blijft een muzikant in hart en nieren en geniet al geruime tijd internationale erkenning als pianist bij de Chris Joris Experience, N’Faly Kouyaté, het Baba Sissoko Ensemble of de Iraaks/Europese formatie Ahoar.

Desmyter is een eigenzinnige improvisator met een originele en herkenbare sound. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Hij speelt wars van holle virtuositeit en ijdele navelstaarderij, maar zoekt doelbewust de gemikte aarzeling op. Elke noot, elk akkoord telt.

Misschien is die aarzeling de reden dat pas op zijn veertigste zijn debuut verscheen als bandleider? Maar “Something to Share” was meteen een schot in de roos. De cd werd in binnen- en buitenland op lovende kritieken onthaald. Er is de meest gesmeerde ritmetandem van het vasteland, bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman. Cruciaal is echter de bijdrage van éminence grise John Ruocco, de peetvader van de jazz in de Lage Landen.

Pianist Free Desmyter genoot op jonge leeftijd een klassieke opleidingen ontwikkelde zich later als uitstekende eigentijdse jazz muzikant. Hij volgde les bij Rob Madna aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum, en een jaar na zijn afstuderen richt hij mee de jazzafdeling op aan het Leuvense Lemmensinstituut. Vandaag geeft hij les aan het Antwerpse conservatorium.

Zijn werk is een mengeling van verschillende muzikale stijlen die zijn toe te schrijven aan zijn ondermeer de samenwerking met Afrikaans Ka Griots, Gwo en Perzische meestermuzikanten. Als componist/arranger schreef hij muziek voor film en koor.

piano
Free Desmyter speelt piano