02

Marc en Grete Goovaerts-Smekens

Sint-Jacobstraat 62, Mechelen

Dit unieke pand, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw werd in 1472 aangekocht door de schuttersgilde van de Kolveniers. Na de godsdienstoorlogen werd het in 1591 in ere hersteld. De huidige eigenaars hebben het historische gedeelte uitgebreid met een contrasterende en tevens monumentale nieuwbouw, waar de optredens zullen plaatsvinden, met zicht op de mooie stadstuin.

 

Zogenaamd "Kolveniershuis", huis en ingang aan het schiethof der kolveniersgilde. Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) door middel van muurankers gedateerd 1591.

Bak- en zandstenen dubbelhuis op zandstenen plint met rechts gedicht keldergat. Herstoken kruiskozijnen met onder meer vernieuwd materiaal op de begane grond. Oorspronkelijke kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping. Rechthoekig dakvenster met vernieuwde latei. Kleine rechthoekige deur voorzien van zandstenen negblokken en dito latei op consoles; bolkozijn als bovenlicht. Rij van onregelmatige zandstenen bollen (kanonballen?) tussen de bouwlagen en onder de steigergaten. Overhoekse muizentandfries onder de vernieuwde kroonlijst. (bron Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

voorgevel woning Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
tuin bij Goovaerts-Smekens
Genre
jazz, soul en latin music

Boogaleo Trio

In 2012 startte Boogaleo met een eerste concert in het voormalige Archief van Hombeek.

De groep werd opgericht op initiatief van de Mechelse jazzmuzikant Leo Teughels en brengt boogaloo, een unieke mix van jazz, soul en latin music.

In de regio Mechelen speelde de groep onder de naam Boogaleo Band met grotere bezetting (met Peter Verbraken, gitaar) op de Dijlefeesten, tijdens open deurdagen in Brouwerij Het Anker, op Jazz at Home 2012, op de Molenbergfeesten te Blaasveld. Nadien speelde Boogaleo Band verschillende concerten in Antwerpen, Liège, Thann (Frankrijk) ...

Boogaleo Trio
Boogaleo Band live on stage

Leo Teughels

Geboortejaar
1948

Sinds enkele jaren is Leo met pensioen en houdt zich meer dan ooit creatief bezig met jazz spelen.
Een aantal concerten speelde hij in de “boogaloo” stijl met de Boogaleo Band, waaronder een concert voor een grote vriendengroep in de Franse stad Thann (Alsace).
Hij volgde workshops met de Nederlandse topmuzikanten Tim Welvaars (chromatische harmonica) en Naomi Adriaansz (tenor sax).
Met deze muzikanten (Amsterdam Connection) speelde Leo mee op Breda Jazz Festival, deze keer vooral op bariton sax.

De laatste jaren is de “chromatische harmonica” de nieuwe muzikale uitdaging. Om dit instrument met de nodige meesterschap te bespelen, kreeg Leo de juiste aanwijzingen van Tim Welvaars, die destijds de enige echte student was van Toots Thielemans.

Saxen (sopraan, alt, tenor, bariton)
dwarsfluit
chromatische harmonica
Leo Teughels speelt dwarsfluit
Leo Teughels speelt sax bij Goovaerts-Smekens op Jazzathome 2018
Max vrij
2