22

Genre
swing en moderne jazz

The Spielbergs

De muziek van het kwartet is resoluut 'cinematografisch', in de geest van de eerste jazz-soundtrack zoals Miles Davis '' «  Ascenseur Pour L’échafaud ', met een modernere aanpak.

Met swing, improvisaties en veel interactie tussen de vier muzikanten van verschillende generaties, verkent dit kwartet alle mogelijkheden van combinaties en geluiden van de verschillende instrumenten.

Verzameld rond Martin Salemi's composities voor de muziek van Luc Jabon's nieuwste speelfilm "Bruxelles / Brussel, Une Traversée Urbaine" die uitgebracht werd op 2 mei.

groesfoto The Spielbergs
The Spielbergs tijdens Jazzathome 2019

Martin Salemi

Geboortejaar
1988

Martin Salemi werd in Brussel geboren en zijn ouders zijn beide kunstenaars. Zijn vader, die gitaar speelt, heeft hem al op zeer jonge leeftijd in de muziek ingewijd. Hij begon de piano te leren op zijn 6de en voltooide in 2013 zijn master jazz piano met onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Martin is geïnteresseerd in alle soorten muziek en in verschillende pianostijlen en heeft, naast jazzpiano, de gelegenheid gehad om klassieke muziek, salsa-, funk-, pop- en rockmuziek te ervaren.

Al heel vroeg, naast zijn instrumentale werk, ontwikkelde hij een interesse voor compositie. Hij begon op jonge leeftijd albums op te nemen - eerste cassettes en vervolgens CD's - die hij deelde met familie en vrienden.

Martin is momenteel betrokken bij twee persoonlijke projecten. OPMOC, die al drie albums heeft opgenomen en meerdere keren internationaal heeft getoerd, en het Martin Salemi Trio, die in 2017 hun eerste album uitbrachten onder het label Igloo Records.

In 2018 won Martin de B-Jazz International Award met het Martin Salemi Trio.

 

piano
Martin Salemi speelt piano
Martin Salemi speelt piano tijdens Jazzathome 2019

Jordi Grognard

Geboortejaar
1981

De Spaanse saxofonist/klarinettist Jordi Grognard woont en werkt sinds enkele jaren in Brussel.

Hij is terug te vinden in ensembles zoals het Nicola Lancerotti Quartet, Machine Mass Trio en Moker.

Hij is geboren in Namen van een Catalaans-Spaanse moeder en een Franstalige vader. Hij studeerde eerst op klarinet  en dan op jazzsaxofoon (tenor).  Hij heeft gestudeerd in Londen, Brussel en Rotterdam met John Ruocco, Jeroen Van Herzeele, Kris Defoort, Henri Boq en Daniel Stokart. Hij is ook Incidenteel Dj en vinylfreak.

klarinet
sax
Jordi Grognard speelt sax tijdens Jazzathome 2019

Nicola Lancerotti

Geboortejaar
1975

Als geboren Italiaan in 1975 (Padova) werd hij in 1994 ingeschreven in de lucht-en ruimtevaart afdeling van de Universiteit van Pisa en werd ingenieur in 2003.

Onder impuls van leraar Nino Pellegrini begon hij jazz contrabas te volgen aan de privé school Scuola di Musica "G. Bonamici" in Pisa in 2000. Hij nam deel aan workshops voor getalenteerde muzikanten met Italiaanse contrabas spelers Paolino Dalla Porta (Pisa, 2000) en Furio Di Castri (Terni, 2001) Hij volgt daarna een speciale 2 jarige cursus gericht op de 'pianotrio taal' met pianist Enio Corsaro en drummer Roberto Traverso. Hij volgde nog les bij mentoren als Stefano Battaglia, Paolino Dalla Porta en Fabrizio Sferra.

Als gevolg van hun trio's werk krijgen ze de eerste prijs tijdens de Pisa Jazz Contest van 2002. Later dat jaar volgde hij de prestigieuze SIENA JAZZ zomer ateliers. Hij vervolmaakt zijn vaardigheden in jazz contrabas en studeert met leraar Pietro Leveratto, leert spelen in combo en volgt verfijnde gehoortraining met leraar Pietro Tonolo en theorie en analyse met Stefano Zenni. In 2003 krijgt hij een plaats voor studies over jazz contrabass aan het Conservatorium van Den Haag in Nederland. In 2004 stapt hij over naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij voor twee jaar met Bart De Nolf, Diederik Wissels, Jeroen Van Herzeele en anderen studeert.

Zijn optredens sinds 2002 hebben plaats in vele jazz en niet-jazzclubs in Italië, België, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland en speelt bij verschillende bands, die allemaal rijk zijn aan verscheidenheid en repertoires; gaande van duo naar Big Band bezetting, van gypsy jazz tot avant-garde muziek, waaronder singer songwriters Brazùk (FR) en SilverJunkie (B).

Op dit moment leidt hij zijn eigen groep, een twee saxen-bas-drum-kwartet waarmee hij probeert te voldoen aan de jazztraditie met doorontwikkeling van puur geïmproviseerde muziek. Hij leidt ook mee het Kroon Trio met pianist Eve Beuvens en klarinettist Jordi Grognard en "Remember Frank?" met drummer Tommaso Cappellato en saxofonist Jordi Grognard.

contrabas
bassist Nicola Lancerotti tijdens Jazzathome 2019

Gaspard Sicx

Geboortejaar
1994

Gaspard is afkomstig uit Brussel. Hij begon drums te spelen op zijn zestiende met zijn vrienden in de kelder van zijn ouders als autodidact.

Een paar jaar later ging hij naar de Jazz Studio in Antwerpen, waar hij Manolo Cabras, Marek Patrman en Herman Pardon ontmoette.

Het jaar daarop ging hij naar het Conservatoire Royale de Bruxelles waar hij les kreeg bij Thomas Grimmonprez en Thierry Gutman.

Hij zit nu in de KCB, met Stephane Galland als zijn hoofdleraar. Gaspard is erg actief in de Brusselse live scene. Hij treedt op met Manolo Cabras, Martin Salemi, Quentin Stokart, Nicola Lancerotti, Alain Pierre, Barbara Wiernik, ...

drums
Gaspard Sicx speelt drums
Max vrij
6