18

Dirk Ploegaerts-Loonbeek

Heembeemd 24, Mechelen

“Rust eerst even uit in de stadstuin aan de overkant. Geniet daarna van de gevarieerde set in de karaktervolle en doorleefde interbellum woning met heldere akoestiek.”

voorgevel bij Dirk Ploegaerts
zittend publiek bij Dirk Ploegaerts Jazzathome 2018
Genre
acoustic blues & boogie

Scotch, no soda!

Leider Ilias Scotch is een getalenteerde zanger-pianist. Zijn roots liggen diep in de blues en boogiewoogie piano. Heel typisch is zijn brede smaak als het gaat over goede muziek. Zijn band “SCOTCH, NO SODA!” brengt een interessante mix van interpretaties van oude blues songs en traditionals. Hun aanstekelijk enthousiasme en opzwepende manier van spelen maakt het moeilijk om er stil bij te blijven zitten. Geniet van hun eigenzinnige twists, ingevingen van het moment en vaak verbluffend samenspel. Invloeden variëren van Skip James, Memphis Slim en Hound Dog Taylor over Louis Armstrong, Mose Allison en Jimmy Liggins tot zo breed als Bob Dylan en Tom Waits. 

groepsfoto Scotch, no soda! op Jazzathome 2019
groepsfoto Scotch, no soda!

Ilja De Neve

Ilja De Neve begon met lessen op klassieke piano  reeds op 5-jarige leeftijd, maar op 9-jarige leeftijd raakte hij eerder geïnteresseerd in boogie-woogie piano, vooral van Jerry Lee Lewis.

Aangemoedigd door zijn oom, Patrick Smet, begon hij ermee te experimenteren, waarbij hij zijn pianoleraar vaak verbaasde met spontane rock-'n-roll-improvisaties.

Op 16-jarige leeftijd begon hij, met zijn eerste band Milk, Cream & Alcohol, zijn zangvaardigheden te tonen en speelde hij veel Chicago-blues met medemuzikanten als  gitarist Bart De Mulder en drummer Eric Heirman.

Op 17-jarige leeftijd verscheen hij als jongste muzikant ooit op dit grote bluesfestival 2001 van Peer met Dirty Dogs.

In de loop der jaren heeft hij veel ervaring opgedaan met jamsessies en heeft hij belangstelling gekregen voor de vele vormen van moderne en traditionele jazz, swing, funk en soul.

Sommige van deze genres hadden een kenmerkend 'smerig' Hammond-geluid dat hem fascineerde en dat vandaag nog steeds prominent aanwezig is in zijn spel.

Ilja is afgestudeerd als muziekleraar en geeft nu les aan middelbare scholieren. Tien jaar lang werkte hij in het Jazz Centre Flanders, waar hij traditionele jazz en blues promootte en educatieve workshops organiseerde, en uiteindelijk de bewaarder werd van hun enorme muziekarchief. Hij is staflid van het jazzcentrum en actief lid van de Honky Tonk Jazz Club in Dendermonde.

Zijn band Scotch, No Soda! is momenteel de huisband bij Honky Tonk, die een beroemde internationale band heeft van 65 jaar met traditionele jazz en blues.

Ilja is ook actief als privé-pianoleraar en treedt op als freelance-muzikant in verschillende blues-, jazz- en rock 'n' roll-bands.

piano
zang
Ilja De Neve speelt piano tijdens Jazzathome 2019
Max vrij
5