11

De Goudvis

Guldenstraat 23, Mechelen

Achter de Goudvis ligt een imposante groene stadsoase met orangerie, de Coudenborgh genaamd, het was eertijds een middeleeuws straatje met binnenplein. Vroeger waren hier 4 woningen met binnenhof.

Achter de Goudvis ligt een imposante groene stadsoase met orangerie, de Coudenborgh genaamd, het was eertijds een middeleeuws straatje met binnenplein. Vroeger waren hier 4 woningen met binnenhof. De Goudvis heeft dus een grote tuin. Bij mooi weer spelen de muzikanten daar
optreden in de Orangerie bij de Goudvis
De Goudvis zittend publiek in de Orangerie
orangerie
voorgevel De Goudvis
zicht op de tuin
interieur
Genre
traditionele jazz

Jazz-a-Leo Quartet

Het programma van Jazz-a-Leo Quartet is niet echt in een vak of een hokje te plaatsen, gezien de variëteit van muzikale stijlen. Eigen verrassende interpretaties worden gebracht van stukken uit de traditionele jazz, maar ook van stukken die hun oorsprong vinden in andere culturen buiten onze Westerse cultuur.

Het samenbrengen van 2 saxen met een hammond, een piano, een accordeon en percussie biedt mooie combinaties. Een boeiend repertoire werd gemaakt met herkenbare en minder herkenbare melodieën, waarbij voor de spanning en voor de afwisseling ook oneven maatsoorten werden gebruikt. Naast de variëteit in stijlen en instrumenten heeft het kwartet ook een variëteit in leeftijden en nationaliteit : Saxofonist Leo Teughels en de Nederlandse saxofoniste Fieke Hordijk zijn al enkele jaren op pensioen, daar waar pianist/hammondspeler Brandon Saeyvoet en  accordeonist/percussionist Vincent Verhelst muzikanten van een jongere generatie zijn. De  wisselwerking is apart en geeft inspiratie.

Jazz-a-Leo Quartet
Jazz-a-Leo Quartet in De Goudvis tijdens Jazzathome 2019
Jazz-a-Leo Quartet groepsfoto in tuin bij De Goudvis tijdens Jazzathome 2019
Jazz-a-Leo Quartet groepsfoto in tuin bij De Goudvis tijdens Jazzathome 2019

Leo Teughels

Geboortejaar
1948

Leo is een Mechels jazzmuzikant, sinds vele jaren actief in verschillende muziekgroepen.

Na enkele jaren Big Band opteerde hij voor de kleine formatie, waar hij zich ontplooide tot solist op de saxen (soprano, alto, tenor en bariton), alsook op de dwarsfluit en op de chromatische harmonica. Naast het jazzpodium brengt hij sfeervolle live muziek voor allerlei feestelijke aangelegenheden : aperitiefconcerten, huwelijksfeesten, bedrijfsfeesten, recepties in feestzalen van restaurants en hotels … en dit met verschillende muzikanten, in duo, trio, kwartet, kwintet.

Op de Jazz at Home festivals te Mechelen trad Leo een tiental keren op met verschillende muzikale formaties, in verschillende genres : traditionele jazz, manouche jazz, bossa nova, latin jazz, soul, funk en boogaloo … Door regelmatig op te treden met muzikanten van een jongere generatie blijft Leo inspiratie vinden, ook op 70 jarige leeftijd.

Saxen (sopraan, alt, tenor, bariton)
dwarsfluit
chromatische harmonica
Leo Teughels speelt sax

Fieke Hordijk

Saxofoniste Fieke Hordijk, geboren in Rotterdam, woont en werkt in Zoetermeer.

Op de eerste plaats is ze beeldend kunstenaar en maakt beelden, wandobjecten en sieraden, hoofdzakelijk met metalen : koper, messing, staal, rvs en brons.

Ze komt uit een muzikale familie waar iedereen zingt of piano speelt. Verschillende van haar werken verbeelden muziek. Een van haar grotere werken is een verbeelding van Canto Ostinato, een muziekstuk van Simeon Ten Holt. Ze maakte ook werken die de wijze van uitvoeren van muziekstukken verbeelden zoals allegro, allegretto, vivace en moto.

De laatste jaren maakte ze ook ruimtelijke objecten die stukken uit de jazz verbeelden : Take Five (Dave Brubeck), Song for my Father (Horace Silver) en V-Flow van de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans. Sinds het volgen van enkele workshops over jazz, heeft ze zich niet alleen verdiept in de jazz als beeldend kunstenaar, maar kreeg ze ook de microbe om als saxofoniste mee het podium op te gaan.

sax
Fieke Hordijk speelt sax

Brandon Saeyvoet

Brandon is meester in de Rechten, Diplomatie, Internationale Betrekkingen, Management en Toegepaste Economische Wetenschappen. Sinds 2015 heeft hij een eigen advocatenbureau in Antwerpen. Naast zijn dagtaken neemt hij toch nog de tijd om het Hammond orgel en de piano te bespelen. Hij haalt zijn inspiratie bij de legendarische Hammondspelers zoals Lonnie Smith, Jimmy Mc Griff, Jack Mc Duff en Jimmy Smith. Vandaar komt ook zijn voorliefde voor soul-jazz, funk en ska. Brandon speelde bij de Nederlandse Soul Snatchers en de Belgische Boogaleo Band. Bij formaties zonder bassist speelt hij de baspartij met de baspedalen van de Hammond.

Op piano speelt Brandon in verschillende jazzstijlen, met voorkeur voor latin, soul, acidjazz, Cubaanse muziek en boogaloo.

Hammond
Brandon Saeyvoet speelt Hammond

Vincent Verhelst

Vincent is leraar in een Brusselse Nederlandstalige school.

Na de lesuren is hij heel actief met muziek bezig, als percussionist en als accordeonist.

Als percussionist kreeg hij een vorming in het Mechelse Conservatorium, maar op accordeon is hij autodidact. Vooral in het Mechelse speelt Vincent in verschillende muziekgroepen : Salide Ocho, De Jaargetijden, De Raddi’s, La Cabra Caliente, de Harmonie van Rumst, de Fanfare van Heindonk … Ook was hij tijdens verschillende jaren begeleider op de muziekkampen van Kindervreugd (Gekko), jeugddienst van de stad Antwerpen.

Met Bossanouche speelde hij op Jazz at Home 2017 : bossa nova, manouche jazz, tango, bolero, musette en jazz standards. Verschillende malen speelde Vincent mee op de Europeade, een jaarlijks Europees muziekfestival. In alle muzikale formaties is hij als accordeonist en als percussionist welkom voor de kleur en voor de prettige sfeer.

accordeon
Vincent Verhelst speelt accordeon
Max vrij
5