09

Andy Van Woensel

Vaartdijk 93, Mechelen

Andy Van Woensel, eigenaar van het Via Via Joker Reiscafé aan de Zandpoortvest, stelt zijn riante loft ter beschikking voor Jazzathome. Vanaf de loft in het voormalige RTT gebouw dat compleet werd gerenoveerd heeft u een mooi overzicht over de Stationsomgeving en de Vaart. Zijn woonkamer biedt plaats aan 50 muziekliefhebbers.

oud RTT gebouw met zicht vanaf de Vaart
Andy Van Woensel interieur
Andy Van Woensel interieur tijdens Jazzathome 2019
Genre
hedendaagse jazz

Frank Vaganée Trio

De bassist of gitarist die Frank Vaganée en Teun Verbruggen zal vervoegen weten we eerstdaags. U zal genieten in de mooie loft aan de Vaart met zicht over de stationsomgeving met een top trio.

Frank Vaganée trio tijdens Jazzathome 2019

Frank Vaganée

Geboortejaar
1966

Altsaxofonist Frank Vaganée studeerde jazz aan het conservatorium in Antwerpen en aan de Jazzstudio (o.m bij John Ruocco). Half jaren tachtig startte hij zijn professionele loopbaan als musicus waar hij actief was in diverse jazzensembles die al dan niet in zijn eigen naam georganiseerd werden.

In 1993 stichtte hij samen met enkele andere musici het Brussels Jazz Orchestra (BJO), waarmee hij projecten realiseerde die internationale naam en faam toebedeeld kregen. Naast zijn werkzaamheden als artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra, schittert altsaxofonist Frank Vaganée ook in kleinere (internationale) bezettingen.

Hij doceert aan het LUCA School of arts departement van het Lemmensinstituut in Leuven saxofoonjazz, ensemblespel, bigband en arrangement. Naast de altsaxofoon bespeelt hij ook de sopraansaxofoon en de dwarsfluit.

Frank Vaganée won verschillende prijzen, waaronder ook een Oscar voor zijn muziekbijdrage aan de film "The Artist".

Vaganée bezit een zeldzaam zilveren toon op altsax, die vaak doet terugdenken aan jazzlegendes als Art Pepper of Lee Konitz. Maar zoals elke saxofonist na John Coltrane, kan hij het instrument ook overblazen in schrille flageoletten en losbarsten in hevig emotionele passages. (c) Jazzlabseries 2012

sax
Frank Vaganée speelt sax tijdens Jazzathome 2019
Frank Vaganée speelt sax

Sam Gerstmans

Geboortejaar
1978

Sam Gerstmans is geboren in Luik in een muzikantenfamilie. Zijn vader is een actieve klassieke violist. Hij leert zelf viool op 6 jaar en op zijn 8 schakelt hij over naar de trompet. Op zijn 17de pikt hij de elektrische bas op. 

In 1997 studeert hij aan de Jazzstudio en voegt zich daarna bij de jazzafdeling van het Brusselse conservatorium waar bassist Michel Hatzigeorgiou (AkaMoon) zijn leraar is. Pas in 2000 leert hij de contrabas kennen, met Jean-Louis Rassinfosse als leraar. 

Sam trekt de aandacht van verschillende leraars en muzikanten en begint zo te spelen met verschillende bekende jazzmuzikanten. Hij speelde met de band BCBG waar ook Nicolas Kummert en Pascal Mohy spelen.

Hij speelde ook met de groep Steve Houben / Jacques Pirotton Inc. met drummer Stephan Pouging. Daarnaast speelde hij nog in verschillende groepen: Pascal Mohy Quartet with Quentin Liegois, the Gregory Houben Quartet, …

contrabas
Sam Gerstmans speelt contrabas tijdens Jazzathome 2019

Teun Verbruggen

Geboortejaar
1975

Drummer Teun Verbruggen studeerde in 1999 af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Belgische jazzleven.

Zijn onophoudelijke zoektocht naar “dat speciale”, een verfrissend geluid en nieuwe manieren om drums te spelen, maken hem één van de meest gevraagde drummers.  Zijn muziek staat bol van verbeelding en vernieuwing. Experiment is zijn “middle name”. Aan de basis van die schijnbare onrust ligt een ongebreidelde nieuwsgierigheid, die naar boven komt in elk project waarin hij zich stort. Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) Alexi Tuomarila 4tet, Karanova,… en hij deelde het podium met muzikanten als Paolo Fresu, Uri Cain, Jimi Tenor, Toots Tielemans, Fred Vanhove, Trevor Dunn, Magic Malik, John Watts (Fischer Z), Louis Clavis, Diederik Wissels, David Lynx, Kevin Armstrong (Iggy Pop),...

Na een eindeloze reeks baantjes als sideman kreeg hij honger naar eigen projecten. Hij ontdekte Mike Pattons Fantômas, Alas No Axis en Jim Black, en dook in de punk, de noise en de free. Zijn zoektocht leidde naar het vormen van groepen als GOWK, VVG trio en het onwaarschijnlijke trio Othin Spake, een improvisatieband met gitarist Mauro Pawlowski en Rhodes-specialist Jozef Dumoulin.

In 2003 richtte Verbruggen samen met kompaan Bruno Vansina het label ‘Rat Records’ op waarmee ze ‘Rare And Treacherous’ muzikale juweeltjes uitbrengen. Daarnaast organiseren ze ook ‘Rat Events’ om de free en geïmproviseerde muziek scene meer ruchtbaarheid te geven.

drums
Teun Verbruggen speelt percussie
Teun Verbruggen speelt drums tijdens Jazzathome 2019
Max vrij
6