Soolmaan Quartet

Soolmaan ontstond uit de drang om mijn eclectische muzikale referenties te verenigen in iets waar veel tijd en vrijheid in weerklinkt, vertelt de oud-speler. Zijn composities steunen op krachtige en geinspireerde melodieën waar Ottomaanse makam versmelt met modale jazz, hedendaags klassiek en folk, tot een episch en sprankelend idioom waar improvisatie de verbindende leidraad is. Met het spiksplinternieuwe album “Letters to Handenberg” geeft Tristan Driessens als componist een geheel nieuwe kant van zichzelf bloot.

“Een grenzeloos en tijdloos meesterwerkje” (Moorsmagazine)

Het Tristan Driessens Soolmaan Quintet verenigt doorwinterde musici met uitéénlopende achtergronden.

Soolmaan Quartet

Tristan Driessens

Als kind van een reizende muzikale familie verbleef Tristan Driessens geruime tijd in Zuid-Europa waar hij de oriëntaalse oud leerde bespelen.

Hij voltooide zijn opleiding in Istanbul en stichtte in 2011 het Turks-Belgische Lâmekân Ensemble, dat uitgroeide tot een vaste waarde binnen de klassieke Ottomaanse muziekuitvoering.

Daarnaast exploreerde hij uitéénlopende horizonten binnen een brede waaier aan samenwerkingen: van Europese folk (Amorroma), Balkan- en Griekse muziek (Tcha Limberger) tot Oosterse muziek (Kudsi Erguner, Refugees for Refugees) en modale jazz.

oud
Tristan Driessens speelt oud

Nathan Daems

Multi-instrumentalist Nathan Daems is een muzikant van de 21ste eeuw: een zoeker met een open geest. Hij brengt een hedendaagse versie van jazz met ruimte voor improvisatie en invloeden uit verschillende uithoeken van de wereld.

Nathan Daems speelt naast sax ook fluit en Turkse klarinet. Zijn liefde gaat zowel uit naar zigeunermuziek uit de Balkan en Turkije, naar springerige Ska of Indische klassieke muziek als volbloed jazz. Niet verwonderlijk is Daems dan ook terug te vinden in zeer uiteenlopende bands als Bazaar d'Orient & Ragini Trio (bandleader) en in Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Maguaré, Vetex of de Paolo Marquez Group (sideman).

Nathan Daems staat bekend voor de weergaloze wijze waarop hij jazz met oosterse muziek verbindt, dank zij succesvolle projecten als Blackflower en het door Indische muziek geïnspireerde Ragini Trio.

Met zijn kwintet brengt hij een hedendaagse versie van jazz, met eigen muziek en stevige improvisaties. Je hoort een muziek die warm, dromerig, teder maar tevens energiek en opzwepend kan zijn.

sax
kaval
Nathan Daems

Lea Besançon

Léa Besancon ontwikkelde buiten de geijkte paden van de klassieke muziek een voorliefde voor Arabische muziek. Ze werkt samen met onder andere Wessam Al Azzawi (Mesopotamia) en de Marokkaanse zanger Rafik El Maai.

cello
Lea Besançon speelt cello

Robbe Kieckens

Robbe woont in Gent, maar bracht zijn kindertijd door in Rwanda.

Zijn fascinatie voor zeer uiteenlopende stijlen zoals flamenco, Arabische- en Perzische percussie, latin, jazz, funk, Braziliaanse en West-Afrikaanse muziek, maken van hem een zeer veelzijdige percussionist en inspirerende docent.

Hij speelt met verschillende groepen en muzikanten waaronder Myrddin, Compro Oro (latin Jazz), La Sieste du Dromadaire, Lâmekân Ensemble en Alfredo.

percussie
Robbe Kieckens speelt conga's