Kristen Cornwell Trio

Na in verschillende projecten te hebben samengewerkt kwamen de muzikanten van het Kristen Cornwell Trio voor het eerst samen in 2014. In de loop van de daaropvolgende jaren volgde een reeks concerten en eind 2017 trokken ze de studio in om er een album op te nemen. Met dit concert speelt het trio vooral het repertoire van Spoonful – Back to the Blues. Dit album is een hommage aan de essentie van de blues dat werd samengesteld en gedistilleerd uit zeer diverse bronnen. Nummers van Buffalo Springfield en Willie Dixon samen met songs uit de traditionele folk die naadloos met elkaar passen, gebracht in deze intimistische en expressieve bezetting.

Met de veelzijdige gitarist Patrick Deltenre, de ervaren contrabassist Christophe Devisscher en de duizelingwekkende stem van Kristen Cornwell verenigd in een trio brengen deze muzikale duizendpoten een volle lepel muzikaal medicijn.

groepsfoto Kristen Cornwell Trio
Kristen Cornwell Trio tijdens Jazzathome 2019
Kristen Cornwell Trio

Kristen Cornwell

Cornwell, geboren in Australië, groeide op in een muzikale familie. Zowel haar grootouders als ouders waren amateurmuzikanten. Al van jongs af aan toonde Cornwell een grote interesse voor de muziek. Zo zong ze in verschillende koren en speelde ze viool.

Ook al luisterde de familie vaak naar klassieke muziek, jazz kwam ruimschoots aan bod. Zo werd er geluisterd naar o.a. Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en vele anderen. Jazz werd als het ware met de paplepel ingegeven. In 1989 behaalde Cornwell haar bachelordiploma in Jazz aan het Australian National University (Institute of Arts). Tot 2004 gaf ze les in Australië, onder meer als zangdocente, gastdocente en docente vocaal ensemble. Ze werkte er ook aan eigen projecten met als resultaat twee succesvolle albums en samenwerkingen met o.a James Morrison, Don Burrows, Scott Hamilton, Carl Orr, Sandy Evans en The Australian Art Orchestra.

In 2004 besloot Cornwell om haar opleiding verder te zetten en trok daarvoor naar België. Daar genoot ze een opleiding aan het Koninklijk conservatorium te Brussel. Ze behaalde er een Master diploma.

Kort na haar opleiding vestigde Cornwell zich definitief in België. Ook hier vond ze al snel haar plek in de jazzwereld. Eind 2004 werd ze gevraagd door Michel Bisceglia en Jean Blaute om mee te werken aan de succesvolle History of Jazz tour doorheen de Vlaamse culturele centra. Ze richtte haar eigen kwintet op. Hiervoor wist ze vier topmuzikanten te strikken, nl. Pascal Schumacher (LUX) op vibrafoon, Frederik Leroux (B) op gitaar, Dennis Frehse (D) op drums en Christophe Devisscher (B) op bas.

Ze werkt aan eigen projecten en geeft sinds 2005 les aan het Stedelijke Conservatorium te Mechelen en sinds 2007 aan het Conservatorium te Gent. In 2007 trok ze samen met haar kwintet de studio in met als resultaat het album Distant Skies.

In 2010 werd haar vierde cd Duke Ellington’s Sound of Love opgenomen.

In 2018 volgde de relase van de cd ‘Spoonful: Back to the Blues’ in een drumloze trio besetting.

zang
zangeres Kirsten Cornwell bij Jazzathome 2015

Christophe Devissher

Geboortejaar
1971

Christophe Devisscher studeerde piano en saxofoon aan verschillende muziekacademies (Gooik, Geraardsbergen en Aalst) en aan het Koninklijk Conservatoiume Gent. Hij behaalde een meestergraad in basgitaar en contrabas aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in juni 1998 (docent: Bart Denolf). Hij volgde stages en privélessen bij Sal La Rocca, Michel Hatzigeorgiou en Hein van de Geyn.

Hij maakte deel uit van het Alexi Tuomarila Quartet , waarmee hij de 1ste prijs won op de International Jazz Contest Hoeilaart in 1999 en op Tremplin Jazz Avignon in 2001. Na een aantal jaren intensief touren in Europa en Australië, verliet hij de groep in 2003.

Naast het Pascal Schumacher 4tet is hij actief met het Mike Roelofs Quartet (waarmee hij de 1ste Prijs behaalde op de Frazz Crossover Competition Leeuwarden, Nederland, 2002) en met zijn eigen trio ”Trix “. Als veelgevraagd sideman heeft hij gewerkt met muzikanten als o.a. Lee Konitz, Rick Hollander, Gary Keller, Takis Barberis, Judy Niemack, Gustavo Bergali, Hans Van Oosterhout, Bart Van Caenegem, Geert Roelofs, Eric Vloeimans, Geert Roelofs, Gino Latucca, Bart Defoort, Felix Simtaine, Steve Houben, Michel Herr, Dré Pallemaerts, Jacques Pirotton, Pierre Van Dormael, Markku Ounaskari, Frank Vaganée… Actief in het studiowerk, werkte hij mee aan verschillende albums, gaande van jazz (Alexi Tuomarila Quartet), folk (KiMiz), latin (Ilse Duyck Group) tot pop. Christophe is leraar basgitaar, contrabas en ensemble aan de muziekacademies van Beveren, Sint-Niklaas en Grimbergen et aan de Jazzacademie van Overijse.

contrabas
Christophe Devisscher op contrabas

Patrick Deltenre

Geboortejaar
1960

Deltenre Patrick werd geboren in een familie van musici: mama als zangeres en papa als bassist. Hij benadert de muziek via de dans vanaf zijn 16de en volgt les in harmonie aan het conservatorium van Luik met Serge Lazarevitch en Paolo Radoni.

Hij was Axelle Red's gitarist voor meer dan 10 jaar. Patrick heeft meegewerkt aan de albums "A Tâtons " en " Toujours Moi ".

Hij heeft ook concerten, tours en albums opgenomen met Viktor Lazlo, Isabelle Antena, Jo Lemaire, Philippe Lafontaine, Adamo, Mark King (Level 42),  Maurane, Boogie Boy en de laatste tijd met Maxime Le Forestier, Philip Catherine, Kevin Mulligan, Bruno Castellucci, Michel Hatzi, Richard Galliano…

gitaar
Deltenre Patrick speelt gitaar
Deltenre Patrick speelt gitaar tijdens Jazzathome 2019