12

Genre
hedendaagse jazz

Kenturah's Kitchen

Kenturah’s Kitchen speelt voornamelijk eigen werk van pianist Ed Baatsen, aangevuld met bewerkingen van pophits zoals bijvoorbeeld Paradise van Coldplay in een verrassende 7/4. Het trio laat zich kenmerken door het gebruik van vele diverse maatsoorten, effecten op de contrabas en diversiteit in ritmes, sferen en vorm alsmede een zeer dynamische manier van spelen. Kenturah’s Kitchen speelt moderne jazz, met invloeden uit o.a. de rock, klassieke en afrocubaanse muziek.

De naam van het trio is ontleend aan beeldend kunstenaar Kenturah Davis. De Amerikaanse roept zeggingskracht op met haar vermenging van portretkunst met design. Natuurlijk is beeldende kunst geen muziek , maar luisterend naar dit trio kan men goed horen hoe verschillende zienswijzen in kunst vervat, nieuwe uitdrukkingsvormen kunnen geven aan het fenomeen jazz en improvisatiemuziek. Kenturah’s Kitchen geeft daar een fraai voorbeeld van.

Het gebruik van vele diverse maatsoorten, effecten op de contrabas en de diversiteit in ritmes, sferen en vorm alsmede de dynamische manier van spelen heeft zowel bij de pers als bij het publiek tot enthousiaste reacties geleid.

Kenturah’s Kitchen heeft in zijn vijfjarig bestaan 2 cd’s opgenomen: KLiCK (2013) en Oeroeboeroe (2016). Na de zomer van 2018 komt de 3e cd uit van dit trio.

Kenturah's Kitchen  groepsfoto
Kenturah's Kitchen live
Kenturah's Kitchen  groepsfoto

Ed Baatsen

Ed Baatsen begint op zijn 8e met pianospelen. Rond zijn 12e raakt hij geïnteresseerd in blues en aanverwante stijlen. Een paar jaar later hoort hij Oscar Peterson's 'The way I really play' en wil niets anders meer dan jazz spelen. Na lessen genomen te hebben van Jan Laurens Hartong wordt hij aangenomen op het Rotterdams conservatorium, waar hij onder meer hoofdvak piano krijgt van Rob van Kreeveld. Naast jazz (en klassiek) komt hij ook in aanraking met salsa en afro-cubaanse muziek.

Ed richt na zijn studie aan het Rotterdams conservatorium met Henk de Ligt Het Baatsen Trio op.

Tot nu toe speelde Ed met talloze bekende jazz musici in Nederland.

Tot eind 2009 speelt Ed in de groep FRE (Frederike Schonis, zang, Nils van Haften, saxen, Han Slinger,bas en Joost Kesselaar,drums) en maakt daarmee de cd FRE .

In 2009 neemt Ed zijn eerste solo album op: Up Close & Personal.

In het voorjaar van 2010 richt hij het trio Kenturah's Kitchen op, met Han Slinger(contrabas) en Bert Kamsteeg(drums). Dit trio is meteen succesvol. In 2012 worden ze geselecteerd ("blindfold") voor de halve finale van de Dutch Jazz Competition en ook voor de Jazzdag in LantarenVenster in Rotterdam.

Eind februari 2013 ging Kenturah's Kitchen de studio in!

piano
Ed Baatsen speelt piano bij groep Henk in Jazzzolder Mechelen

Han Slinger

Han geeft zowel basgitaar als contrabas-les bij de S.K.V.R.- Rotterdam, en geeft privé-les. (Rotterdam-Oost). Daarnaast werkt hij als coach bij de Zadkine-Popacademie.

Han heeft zijn conservatorium opleiding contrabas en basgitaar afgerond aan het conservatorium in Groningen in 1992.

Han is een bassist die graag over de horizon heen kijkt. Op contrabas en op basgitaar voelt hij zich verbonden met jazz & popmuziek, evenals Braziliaans, salsa, funk en blues.

Kenmerkend is zijn gevoel voor groove en interactie.

contrabas
basgitaar
Hans Slinger speelt contrabas

Bert Kamsteeg

Bert Kamsteeg sloeg al jong op alles wat los en vast zat en maakte van potten en pannen zijn eigen drumstel. Op zijn elfde begon hij serieuzer met drummen, kocht van zijn spaargeld een drumstel en ging les nemen. Nog op de basisschool begon hij met vrienden een bandje waarmee hij de volgende acht jaar veel heeft opgetreden op allerlei gelegenheden. Zo speelde deze band o.a. in het voorprogramma van Herman Brood en Gruppo Sportivo.

Na de middelbare school heeft Bert de opleiding Drums Lichte Muziek aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) gevolgd. Vanaf toen is hij gaan lesgeven op onder andere de SKVR (Rotterdam). Naast het lesgeven is hij altijd veel blijven optreden met verschillende bands in uiteenlopende stijlen (jazz, pop, latin).

drums
Bert Kamsteeg speelt drums

JAZZFLITS:  “EEN AANTREKKELIJKE STAALKAART VAN HUN KUNNEN….HET IS DE INTENSITEIT VAN DE STEVIG GROOVENDE, DAN WEER VERSTILDE INTERACTIE DIE HET SPANNEND MAAKT NAAR DEZE JAZZCATS TE LUISTEREN”

Max vrij
5