05

Marc en Grete Goovaerts-Smekens

Sint-Jacobstraat 62, Mechelen

Dit unieke pand, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw werd in 1472 aangekocht door de schuttersgilde van de Kolveniers. Na de godsdienstoorlogen werd het in 1591 in ere hersteld. De huidige eigenaars hebben het historische gedeelte uitgebreid met een contrasterende en tevens monumentale nieuwbouw, waar de optredens zullen plaatsvinden, met zicht op de mooie stadstuin.

 

Zogenaamd "Kolveniershuis", huis en ingang aan het schiethof der kolveniersgilde. Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) door middel van muurankers gedateerd 1591.

Bak- en zandstenen dubbelhuis op zandstenen plint met rechts gedicht keldergat. Herstoken kruiskozijnen met onder meer vernieuwd materiaal op de begane grond. Oorspronkelijke kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping. Rechthoekig dakvenster met vernieuwde latei. Kleine rechthoekige deur voorzien van zandstenen negblokken en dito latei op consoles; bolkozijn als bovenlicht. Rij van onregelmatige zandstenen bollen (kanonballen?) tussen de bouwlagen en onder de steigergaten. Overhoekse muizentandfries onder de vernieuwde kroonlijst. (bron Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

voorgevel woning Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
tuin bij Goovaerts-Smekens
keuken bij Goovaerts-Smekens
publiek in living bij Goovaerts-Smekens
Genre
Braziliaanse Swing

Choro Malin

Choro Malin is de vrucht van de ontmoeting van 4 gepassioneerde professionele muzikanten. Afkomstig uit België en Brazilië, bezoeken ze opnieuw met grote helderheid en persoonlijkheid de grote klassiekers van choro en Braziliaanse muziek van gisteren en vandaag verfraaid met originele improvisaties.

Gevormd door 2 Brazilianen en 2 belgen met een brede ervaring met wereldmuziek, is de "Choro Malin" een ontmoeting vol swing en creativiteit.

Het veelzijdige ensemble neemt het publiek dan op ontdekkingsreis via de ‘choro’, een muziekvorm die rond 1870 in Rio de Janeiro ontstond.

De traditionele bezetting bestaat meestal uit 5 à 6 muzikanten. De melodielijn wordt hoofdzakelijk door de bandolim (Braziliaanse mandoline), fluit of klarinet gespeeld.

De begeleiding wordt door twee gitaren gebracht, één met zes en één met zeven snaren. De cavaquinho is een kleine viersnarige ritmegitaar die een beetje lijkt op een ukelele. Ze ondersteunt meestal het ritmisch aspect, maar wordt ook af en toe als solo-instrument gebruikt. Het meest gebruikte percussie-instrument is de pandeiro. Dit is een soort tamboerijn met een lederen vel en kleine cimbaaltjes die een diepe en een scherpe klank kan voortbrengen.

Choro Malin
Choro Malin tijdens Jazzathome 2019

Victor da Costa

Geboortejaar
1971

In 1971 te Rio de Janeiro geboren, is Victor da Costa gitaar beginnen leren op elfjarige leeftijd.

In 1993 treedt hij het Koninklijk Conservatorium van Brussel binnen, waar hij prijzen gitaar (1995) en harmonie (1999) behaalt. Na 7 jaar omgang met Europese jazz, beslist hij om in zijn geboortestreek, Brazilië, terug te keren. Hij vertoeft er twee jaar lang en speelt met talrijke lokale musici.

Terug in België in januari 2002 schept Victor daar zijn eigen trio en brengt de cd "Cores de Lá" uit.

In 2011 nam hij deel met zijn groep "Caçamba" aan de Jazz Tour van Lundis d’Hortenses. De tour ging vooraf aan de release van de CD "Dito Cujo" door het Duitse label Acoustic Music Records.

Hij speelt als sideman onder anderen met: Philip Catherine, Steve Houben, Jan de Haas, Greg Houben, Weber Iago, Márcia Maria, Mimi Verderame.

Victor is docent in de Conservatoire Royal de Bruxelles en in de Hoofdstedelijk Academie voor Muziek.

gitaar
Victor da Costa poseert met gitaar
Victor da Costa speelt gitaar tijdens Jazzathome 2019

Matteo Carola

Geboortejaar
1983

Matteo Carola behaalde zijn masterdiploma in jazzgitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (juni 2012), waar hij een student was van Fabien Degryse en Victor Dacosta.

Sindsdien heeft hij met zijn verschillende bands op verschillende festivals en jazzclubs in het land kunnen optreden zoals o.a. ook in het Duo Gnocchi bij Jazzathome 2013.

In de zomer van 2012 ontdekt Matteo Carola de cavaquinho (kleine Braziliaanse gitaar) en volgt vervolgens lessen bij Osman Martins.

Na een reis naar Brazilië in januari 2013, sloot hij zich aan bij de Roda de Choro de Bruxelas, gehost door Pedro Moura.

Het is ook in 2013 dat Matteo Carola, samen met zijn hulpje Kenny Jeanney, de groep God Save the Swing vormt! (met Jean-Paul Estiévenart, Victor Foulon, Armando Luongo en Edouard Wallyn), met wie ze hebben opgetreden op vele swing- en jazzfestivals.

In 2016 maakte hij een studiereis van 6 maanden naar Rio de Janeiro, waar hij lessen volgde bij de cavaquinho-referentie Jorge Filho (Conjunto Epoca de Ouro) en Jaime Vignoli (Agua de Moringa). Bij zijn terugkeer trad hij toe tot twee nieuwe Braziliaanse bands: Clube do Choro de Bruxelas en Rosa (genre samba en bossa nova).

Cavaquinho
Matteo Carola  speelt gitaar bij Galerie Duende tijdens Jazzathome 2013
Matteo Carola  speelt Cavaquinho tijdens Jazzathome 2019

Falk Schrauwen

Falk Schrauwen is een jonge muzikant met een passie voor alles wat met wereldmuziek te maken heeft. Hij studeerde af als (latin) percussionist aan het conservatorium in Rotterdam en trok daarna naar Brazilië voor verder onderzoek.

Momenteel woont hij in Brussel waar hij aan verschillende muzikale projecten werkt zoals Compro Oro.

percussie
Falk Schrauwen speelt percussie
Falk Schrauwen speelt percussie tijdens Jazzathome 2019
Max vrij
5