01

Heerenpracht

Oude Brusselsestraat 16, Mechelen

Oud huis notaris Vandekerckhove

De Oude Brusselsestraat verbindt de Graaf van Egmontstraat met de Schuttersvest. De naam Heerenpracht is de vroegere woning en studie van notaris Vandekerckhove. De renovatiewerken omvatten een renovatie van het huis en de ombouw tot een hotel.

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder gecombineerde bedaking, 1889 gedateerd op een cartouche. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen sokkel met keldergaten. Horizontaliserende  imitatiebanden onder arduinen puilijst, arduinen kordons en doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijsting. Bel-etage gemarkeerd door deurvenster onder gebroken fronton op consooltjes met cartouche voorzien van jaartal 1889; arduinen balkon op zware consoles. Balustrade op de borstwering. Linkerdeurrisaliet: rondboogdeur in second-empirestijl gevat in een deels witgeschilderde omlijsting: geblokte rechtstanden van arduin, geprofileerde boogring rustend op consoles met leeuwenkop en vruchtenslinger; vrouwenhoofd als sluitsteen. Gekorniste kroonlijst op consoles. (bron Onroerend Erfgoed)

voorgevel Heerenpracht
voordeur Heerenpracht
Genre
klezmer-world-jazz

Azind

Azind, opgericht door Nicolaas Cottenie (viool) en Alina Bauer (viool), richt zich hoofdzakelijk op klezmer- de traditionele muziek van de joodse bevolking in Oost-Europa en de Balkan.

Het woord “azind” is Yiddish voor “nu”, waarmee het duo wil communiceren dat de traditie verder leeft, niet alleen door het spelen van traditionele stukken op een eigentijdse manier, maar ook door het brengen van eigen composities in de traditionele klezmer-stijl.

In 2017 nam Azind een eerste CD op in duo.

Voor dit concert zal ook Eline Duerinck op cello meespelen.

Azind duo
groep Azind trio
groep Azind trio bij Heerenpracht op Jazzathome 2018

Nicolaas Cottenie

Nicolaas Cottenie is violist, componist en researcher. Hij geeft doceert improvisatie aan klassieke muzikanten op het conservatorium van Antwerpen.

Muzikaal zoekt hij naar de raakpunten tussen improvisatie, traditionele muziek uit verschillende culturen en klassieke Westerse muziek.

In 2011 won hij met zijn groep Maggid de Mishe Beregovski Award.  De tweede plaat van Maggid komt later dit jaar uit, evenals het debuut van zijn nieuwe formatie Halva en dat van Azind.

viool
Nicolaas Cottenie speelt viool in de Jazzzolder 2010
Nicolaas Cottenie poseert met viool bij Heerenpracht bij Jazzathome 2018

Eline Duerinck

Geboortejaar
1985

Eline Duerinck studeerde als celliste met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium Gent (nu School of Arts) bij Judith Ermert. Daaropvolgend kreeg ze lessen kamermuziek aan het Conservatorium van Brussel bij Viviane Spanoghe en Dirk Vermeulen.

Ze volgde masterclasses bij ondermeer David Cohen en Colin Carr.

Als professioneel muzikante vindt ze variatie enorm belangrijk en men treft haar dan ook op
verschillende podia met verschillende ensembles.

Zo speelde ze mee in een theatertournee van Pascale Platel en werkte ze samen met artiesten als Sarah Ferri, WoFo, Dilek Turkan, e.a.

Ze speelde producties met het European Philharmonic Orchestra en de Chamber Players en verleende haar medewerking aan verschillende musicals, waaronder ‘Peter Pan’, ‘Carrie’ en ‘Daens’.

Als soliste mocht ze concerteren met het kamerorkest Timur und seine Mannschaft en het Gents Academie Orkest.

Ze is vaste celliste van het Warped Time Ensemble, dat zich toelegt op het uitvoeren van 20e eeuwse kamermuziek. Dit trio vormt ze samen met sopraan Anna Pardo Canedo en pianist Lukas Huisman. Zij verzorgden recitals voor Jonge Solisten Oost-Vlaanderen en in het buitenland (o.a. in Nederland, Italië, Mexico en Bolivia).

Eline heeft een warm hart voor lesgeven en is als leerkracht cello en AMV verbonden aan Academie de Kunstbrug Gent. Ze gaf vorige zomer een masterclass cello aan het Instituto Eduardo Laredo in Cochabamba, Bolivia.

cello
Eline Duerinck speelt cello bij Heerenpracht op Jazzathome 2018
Eline Duerinck poseert bij Heerenpracht op Jazzathome 2018
Max vrij
37