Guido en Marina De Coninck - Lenaerts

Veemarkt 35, Mechelen

Het Hof Bauwens vander Boyen is een oorspronkelijk 15e-eeuws stadspaleis aan de Veemarkt 35-37 te Mechelen, genoemd naar de eigenaar die het pand in 1634 aanpaste. Het was een breedhuis met vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met kunstleien dat bijna de hele westzijde van de Veemarkt besloeg. Het hoort tot het Onroerend Erfgoed in Mechelen.

In de 15e eeuw verbleven Margareta van York en Margareta van Oostenrijk met hun hofhouding in Mechelen. De Veemarkt was één van de geliefkoosde plekken waar de hoogste stadsadel zich vestigde in grote prestigieuze woningen, dichtbij de paleizen van de Margareta’s.

In 1794 werd het stadspaleis aangepast in classicistische stijl (Ionische pilasters in een kolossale orde, verfraaid met festoenen, verticaliseren het gevelvlak) in opdracht van Ernest de Richterich, griffier bij de Grote Raad van Mechelen.

Vanaf de 19e eeuw was het pand een tweegezinswoning en vanaf 1919 vestigde Jan Edward Van den Bossche een drukkerij in het ontpleisterde linkergedeelte.

Het gebouw werd in 1969 grotendeels gesloopt. Het gesloopte linkervolume werd een opbrengsteigendom. In 1991 kocht Guido De Coninck, bekend van Sanitair De Coninck aan de overkant, het verloederde stadspaleis ,,Hof Bouwens" op de Veemarkt. 

Het rechtervolume werd in de periode 1995-1998 onder leiding van architect Karel Beeck op verzorgde wijze gerestaureerd.

De gebouwen Veemarkt 35-37, met inbegrip van hun binnenindeling, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde in casu architectuurhistorische waarde.

We verwelkomen U op het gelijkvloers.

 

voorkant gebouw De Coninck, Veemarkt, Mechelen
voorgevel gebouw De Coninck, Veemarkt, Mechelen
Guido De Coninck
trap bij De Coninck, Veemarkt, Mechelen
publiek bij De Coninck, Veemarkt, Mechelen tijdens Jazzathome 2019