08

Genre
jazz-wereldmuziek-eigen werk

Izvora

IZVORA neemt je mee naar een sprankelend, poëtisch en verfijnd universum met originele arrangementen en composities door 5 intimistische en virtuoze artiesten.

Terwijl hij de muziek van Astor Piazzolla steeds groter maakte, is het een meer geheime fantasie, besprenkeld met gepassioneerde inspiratie, flirtend met klassieke muziek, jazz en wereldmuziek, dat accordeonist Christophe Delporte ervoor koos om zijn passie te delen met de ex-pianist van de Frivole Framboos. Yves Gourmeur op piano is vooral een eclectische pianist maar bovenal een componist met een melodische kracht en een pientere smaak voor de fusie van muziekstijlen.

Rhonny VENTAT op sax is de Eolische vertegenwoordiger van het team en betovert je met sensuele boeiende melodieën maar ook met duizelingwekkende improvisaties.

Met de finesse en duivelse precisie van Jérome Baudart en de zachte, strelende en onconventionele bas van Adrien Tyberghein, biedt IZVORA je een reis vol muzikale sensualiteit. Flamboyant, tussen feestelijke geneugten, eigenzinnige ritmes en lyrische melodieën, brengt dit kwintet flarden van gevoelens van gewichtloosheid.

Izvora groepsfoto zw
Izvora groepsfoto op Jazzathome 2018

Rhonny Ventat

Van jongs af aan is Rhonny Ventat geïnteresseerd in muziek en won hij vele muziekprijzen en competities.

Hij neemt al snel het voortouw als solist en speelt met de grootste namen en bij nationale en internationale orkesten: Tibor Varga, André Vandernoot, Georges Octors, Steve Houben, de kamerorkesten van Wallonië en Sion (Zwitserland), de orkest van de Belgische Luchtmacht, de symfonieorkesten van de Belgische radio en televisie, alsook in Spanje en Denemarken.

Zijn muzikale studies doorloopt hij met vlag en wimpel aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Luik. Rhonny verruimt zijn horizon en speelt verder naast jazz ook funk, blues, house muziek en wereldmuziek en maakt nu vooral zijn eigen composities.

Hij trad op met grote persoonlijkheden uit de show business (Gilbert Montagné, Sacha Distel, The Magic Platters, Julien Clerc, Francis Lalanne, David Hallyday, Garou, Tina Arena, William Sheller …

Rhonny besteedt nu vooral tijd aan zijn eigen projecten: de CD en de tour van de groep Saxacorda met strijkkwintet en saxofoon. Hij werkt ook aan zijn ander project "Funky Jazz Band".

Hij gaf een geweldig tribute concert voor saxofoon bij de herdenking van Adolf Sax  in 2014 met het Nationaal Orkest van België. In 2014 heeft de provincie Luik hem de titel "ambassadeur" toegekend.

sax
Rhonny Ventat speelt sax

Yves Gourmeur

Yves Gourmeur  is pianist, componist, arrangeur, arrangeur, geluidstechnicus en producer. Hij studeerde af aan het Conservatorium van Bergen en Brussel in piano, piano jazz, muziektheorie, harmonie en kamermuziek.

Hij ontving de Prijs Charlier en de eerste prijs op een nationale wedstrijd. Hij is professor van improvisatie en hedendaagse muziek aan de University of the Arts in Mons voor bijna 25 jaar en hij laat zich omschrijven als een eclectische en gepassioneerd muzikant.

Als jazz pianist speelde hij in verschillende formaties zoals Ambassadors Shape Band, West Music Club, Richard Rousselet Quintet, Darwin Case, Trio Mirages.  Hij speelde met de Frivole Framboos tussen 2007 en 2010 bijna 400 concerten in Wallonië.

Hij is ook componist van filmmuziek en hij werkte voor televisie, documentaires, kort films en speelfilms.

piano
Yves Gourmeur speelt piano

Christophe Delporte

Je kunt zeker zeggen dat zijn artistieke carrière begon in 1989 door deel te nemen aan de wedstrijd  'jonge solisten' van de RTBF, waar hij de tweede prijs krijgt, maar vooral de publieksprijs met een absolute meerderheid. "Nooit heb ik gehoord dat de accordeon zo werd gespeeld" was het commentaar van de jury.

Naast een geweldige techniek en een poëtische stijl onthult Christophe het grote publiek een repertoire dat maar weinig mensen zich de accordeon kunnen voorstellen bij 'klassieke' muziekstukken.

Het jaar daarop vertegenwoordigt hij België bij de vijfde EUROVISIE-wedstrijd voor jonge musici in Wenen en treedt hij op met het Oostenrijkse radiosymfonieorkest in de legendarische MUSIKVEREIN-zaal, live uitgezonden door 23 televisiekanalen.

Sinds 2004 is hij een van de oprichters van het ensemble ASTORIA en is hij gespecialiseerd in de interpretatie van de muziek van Astor Piazzolla.

Hij reist een deel van de wereld af (Azië, Afrika, Europa) met zijn duo HABANERA (Marc Grauwels op fluit) maar ook met THE ASTOR KLEZMER TRIO. (Van Klezmer-muziek tot Argentijnse Tango is er maar één stap).

Hij houdt er ook van om de verschillende klankkleuren van de accordeon voor te stellen en te ontdekken en stelt daarom een ​​palet van muziekstijlen voor met zijn andere formaties.

Het RUBATO-duo (viool, accordeon), het BAYAN-trio (contrabas, accordeons), het PHALAENA-trio (harp, viool, accordeon), het LUREUR-trio (barokzang, contrabas, accordeon) en ten slotte IZVORA (piano, saxofoon, drums, contrabas, accordeon).

Met het ensemble "MUSIQUES NOUVELLES" nam hij met name deel aan de oprichting van "KILDA" (l'île aux oiseaux), " les aveugles " (Daan Janssens), "Egan" (Ramon Lazkano) en "Requiem" "van Pierre Bartholomée.

Christophe is meerdere keren uitgenodigd door het Royal Chamber Orchestra van Wallonië en ook door het Nationaal Orkest van België om met name Astor Piazzolla op te voeren.

Christophe Delporte is momenteel hoogleraar accordeon aan de muziekacademie van Fleurus en aan het Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogiek van Namen (I.M.E.P.)

Christophe speelt op een BUGARI-accordeon.

accordeon
Christophe Delporte speelt accordeon

Adrien Tyberghein

Adrien Tyberghein  is muzikant, componist en onderzoeker en is gekend voor zijn veelzijdigheid en openheid voor de moderne wereld.

Adrien begon met muziek op zijn zesde en na het afstuderen aan de prestigieuze National Conservatory of Music en Dans in Parijs en de school van Didier Lockwood, beslist hij om solo bas en kamermuziek te verkennen.

Hij won diverse prijzen tijdens zijn carrière als muzikant.

De onverzadigbare nieuwsgierigheid van Adrien leidt hem naar een brede waaier van muzikale stijlen: barok, romantisch, eigentijds, elektronisch, wereldmuziek en jazz.

Adrien werkt met gerenommeerde ensembles op festivals (Nationale Opera van Parijs, Philharmonisch orkest van Radio France enz.) en met internationaal gerenommeerde musici (Olivier Charlier, Claire Desert, Victor Julien-Laferrière, Quentin Dujardin). Deze projecten en internationale bijeenkomsten voeden voortdurend zijn inspiratie in zijn composities.

Hij werkt op basis van nieuwe technologieën (audio-effecten, videobeelden, live geluid veranderingen met computers en tablets) en mixt dit met traditionele muziek en improvisatie.

Hij slaat graag een brug tussen traditie en modernisme.  Adrien maakt ook eigen soundtracks voor verschillende films en web kanalen. Hij maakt vaak gebruik van digitale hulpmiddelen om nieuwe klanken uit zijn bas te krijgen.

Om zijn passie voor muziek te delen geeft Adrien les aan de Academie van Tourcoing in Frankrijk.

Hij leidt mee aan een denktank in Tourcoing voor het concept van "het Conservatorium van de 21 eeuw" uit te werken.

contrabas
Adrien Tyberghein poseert met contrabas

Jérôme Baudart

Geboortejaar
1984

Hij is afkomstig uit  Charleroi en ging in 2002 naar het conservatorium en volgde o.a. les bij Bruno Castellucci en Gilles Ansciaux.

Hij heeft een graduaat in klassiek slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen en een master in jazz drums aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij geeft percussie en jazz drums sinds 2007 in verschillende muziekacademies van de Franse Gemeenschap .

In 2014 lanceerde hij in samenwerking met Laurent Haye de "Charly Bil Swing" (big band).

Zijn projecten brachten hem op het Dour Festival , het Comblain Jazz Festival, Gaume jazz …), maar ook in het buitenland (Frankrijk, Rusland, Turkije, Engeland, Duitsland, Marokko, enz ...)

Hij heeft het genoegen en de eer om het merk CFI-drum al 3 jaar te vertegenwoordigen.

Zijn belangrijkste muzikale projecten zijn : Charly Bil Swing (jazz bigband), Sabin Todorov Trio (jazz), Manu Bonetti Trio (jazz), Natasha Wuyts 4tet (jazz), Fabrizio Graceffa Trio (jazz), Fanny Beriaux (pop jazz), Close-up 5tet (jazz) Simon op de microfoon (reggae), Memed (rock), Antoine Armedan (Frans chanson), Pierre Lafontaine 4tet (jazz).

percussie
Jérôme Baudart speelt drums

Refugium van Grimbergen

Onze-Lieve-Vrouwestraat 52, Mechelen

We zijn te gast in de repetitieruimte van het Onze-Lieve-Vrouwkoor op het binnenplein rechts op de eerste verdieping.

De Refugie van Grimbergen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat te Mechelen behoorde tot de Norbertijnenabdij van Grimbergen sinds 1426 maar werd rond de 16e of 17e eeuw nieuw heropgebouwd. Ze verzekerde de link tussen de landelijke abdij en de stedelijke omgeving en diende als verblijfplaats voor reizende kloosterlingen en als verzamelpunt voor abdij-inkomsten. Hierdoor verwierf de refugie prestige bij de stedelingen.

Het complex kwam tijdens de Franse Revolutie in privé-handen waardoor het een tijdje werd gebruikt als private woonst en later als school. Heden wordt het geheel gebruikt als parochiezaal en buurtcentrum bij de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en voor de Mechelse jeugdbeweging Jamaswapi.

Van de oorspronkelijke vier vleugels van het refugiehuis bleven er twee 16- of 17de eeuwse bewaard. De vleugel links van de binnenkoer werd in 1886 vervangen. De vierde vleugel werd rond 1800 definitief afgebroken.

Aan de zijde van de Onze-Lieve-Vrouwestraat werd een nieuw poortgebouw in blauwe hardsteen opgetrokken en op de gevel gedateerd 'anno 1777'. De siervazen er bovenop werden in 1990 gereconstrueerd naar een prent van Jean Baptist De Noter.

Bron: http://mechelen.mapt.be/wiki/Refugie_van_Grimbergen

Refugie van Grimbergen, gezien vanuit de Onze-Lieve-Vrouwestraat
voorgevel
foto tijdens persvoorstelling jazzathome
zaal
bar
trap