Chris Joris Quartet

De groep laat zich kenmerken door harmonische en modale jazz, geënt op composities van Chris Joris en Free Desmyter, standards en ballads. Swingend met vaak dat vleugje wereldmuziek onderhuids.

Vier maal award-winner Chris Joris laat altijd een verborgen stuk Afrika of andere inspiraties doordringen in zijn muziek, die uiteindelijk zijn eigen stempel draagt.

Chris Joris Quartet

Chris Joris

Wanneer je kijkt naar de meest bekende jazzmuzikanten uit België, kun je niet om percussionist, componist en pianist Chris Joris heen. Joris is al ruim 25 jaar bezig met het experimenteren met verschillende soorten instrumenten en etnische muzieksoorten, om zo een geheel eigen stijl te creëren. Zijn muziek is vooral te omschrijven als een combinatie van jazz- en wereldmuziek. Met veel passie heeft Joris in zijn muzikale carrière verschillende cd’s uitgebracht, door Europa getoerd met zijn band Chris Joris Experience, en talloze projecten uitgevoerd; solo of met andere muzikanten. En dit met succes: voor zijn werk heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van de Beste Vlaamse Artiest in 1998.

drums
conga's
Chris Joris op drums
Chris Joris op drums

Free Desmyter

Geboortejaar
1967

Free Desmyter is een pianist met een eigen sound, herkenbaar en origineel. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Er is ruimte voor collectieve improvisaties waarbij de aandacht voor een aantrekkelijke melodievoering nooit verslapt, en precies daardoor is Free Desmyter zo beluisterbaar.

Bijna had deze karaktervolle pianist zijn muziekcarrière ingeruild voor een leven in de macrobiotiek. Maar Free Desmyter blijft een muzikant in hart en nieren en geniet al geruime tijd internationale erkenning als pianist bij de Chris Joris Experience, N’Faly Kouyaté, het Baba Sissoko Ensemble of de Iraaks/Europese formatie Ahoar.

Desmyter is een eigenzinnige improvisator met een originele en herkenbare sound. Zijn composities zijn nooit gecompliceerd of revolutionair, maar toch eigentijds en vernieuwend. Hij speelt wars van holle virtuositeit en ijdele navelstaarderij, maar zoekt doelbewust de gemikte aarzeling op. Elke noot, elk akkoord telt.

Misschien is die aarzeling de reden dat pas op zijn veertigste zijn debuut verscheen als bandleider? Maar “Something to Share” was meteen een schot in de roos. De cd werd in binnen- en buitenland op lovende kritieken onthaald. Er is de meest gesmeerde ritmetandem van het vasteland, bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman. Cruciaal is echter de bijdrage van éminence grise John Ruocco, de peetvader van de jazz in de Lage Landen.

Pianist Free Desmyter genoot op jonge leeftijd een klassieke opleidingen ontwikkelde zich later als uitstekende eigentijdse jazz muzikant. Hij volgde les bij Rob Madna aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Hilversum, en een jaar na zijn afstuderen richt hij mee de jazzafdeling op aan het Leuvense Lemmensinstituut. Vandaag geeft hij les aan het Antwerpse conservatorium.

Zijn werk is een mengeling van verschillende muzikale stijlen die zijn toe te schrijven aan zijn ondermeer de samenwerking met Afrikaans Ka Griots, Gwo en Perzische meestermuzikanten. Als componist/arranger schreef hij muziek voor film en koor.

piano
Free Desmyter speelt piano
Free Desmyter speelt piano

Sal La Rocca

Geboortejaar
1961

De Waalse bassist Sal La Rocca startte aanvankelijk op elektrische gitaar, maar ruilde die snel voor zijn vertrouwde contrabas. Sinds de jaren '80 is hij niet meer weg te slaan uit de Belgische jazzscene. Hij speelde doorheen zijn carrière bij diverse grote namen uit zowel de nationale als de internationale scene zoals Lee Konitz, Mal Waldron, Jacques Pelzer, Steve Grossman, Randy Brecker, Richie Beirach, Philip Catherine, Toots Thielemans, Dani Klein ...

Hij laat zich inspireren door Paul Chambers.

contrabas
Sal La Rocca speelt contrabas
Sal La Rocca speelt contrabas

Bart Borremans

Geboortejaar
1974

Bart Borremans begon saxofoon te spelen in de academie van Halle op 8-jarige leeftijd.  Eerste stappen werden gezet in harmonieën en fanfares maar snel begon hij zelf bands samen te stellen.  Op 22-jarige leeftijd startte hij zijn studies aan het toenmalige Lemmensinstituut ( LUCA ) bij Frank Vaganée en maakte hij zijn studies af aan het Conservatorium van Brussel bij John Ruocco. 
Naast zijn hoofdinstrument de tenorsax, speelde hij ook in tal van bands andere instrumenten zoals basklarinet, bas , gitaar, keys, ukulele,...  
Bart Borremans maakt deel uit van de Antwerpse scene en heeft albums opgenomen met oa Vaya Con Dios, Milleniums, Isbells, Jelle Van Giel Group, Chris Joris Home Project, Piet Verbist Quartet en speelt momenteel vast bij onder andere BRZZVLL, Saxkartel, Chris Joris, Piet Verbist, Witvrouw,... Als freelance saxofonist valt hij in in verschillende bands waaronder momenteel onder andere Bram Weyters Quartet, Lady Linn, Lester’s Blues, Toon Van Dionant Quartet,...
Kenmerkend is zijn old school vintage tenorsound met veel soul en rauwe energie.
Hij geeft ook les aan de muziekacademies van Sint Agatha Berchem en Lier.
 

sax
saxofonist Bart Borremans
saxofonist Bart Borremans op Jazzathome 2019 in het Brughuis