zondag 12/9 om 14:00 en om 16:00

Genre
standards uit The Great Amercan songbook

Just Friends trio

Deze drie vrienden muzikanten putten de muziek uit “ The great American songbook “  met toegankelijke songs en standards.

Tot de beroemdste componisten van American Songbook repertoire behoren Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin, Cole Porter, Rodgers en Hart, Jerome Kern, Johnny Mercer en Harold Arlen.

Just Friends trio groepsfoto compositie

Jean-Paul Jublou

Geboortejaar
1959

Jean-Paul Jublou speelde met Deborah Brown, Slide Hampton, Clark Terry Ettah Cameron, Richard Boone, Cees Slinger, Eric Inneke, Peter Iepma en tal van Belgische jazzmusici.

Hij stond reeds een eerste keer op het podium van de jazzzolder in 2005 met de groep Jamfred. Daarnaast was hij meerdere keren te gast op jazzathome met verschillende groepen.

sax
jean-Paul Jublou speelt sax

Arne Van Coillie

Geboortejaar
1971

Arne Van Coillie werkte tijdens zijn studies aan de KUL al als autodidact op jazzgebied. Daarna volgde hij een jazzopleiding aan het Lemmensinstituut: hij kreeg er les van het kruim van de Belgische jazzwereld (Bert Joris, Frank Vaganée, Ron van Rossum,…). Diverse buitenlandse musici vulden deze opleiding aan in workshops en masterclasses. 

Eigen groepen zijn het Arne Van Coillie trio waarmee hij de meest diverse Belgische jazzsolisten begeleidde. Met zijn Arne Van Coillie Unit - het trio aangevuld met saxofonist Andy Declerck - speelt hij voornamelijk eigen muziek. Al enkele jaren is hij de vaste pianist van zangeres Kim Versteynen, o.a. bij Kims groep Kim.In.the.Middle. 

Als freelance pianist speelde en speelt Arne regelmatig o.a. met Jan Muës, Rony Verbiest, Sabine Kühlich, Renzo Ruggieri, Jean-Paul Estiévenart, Andres Liefsoens, Lode Mertens, Robert Jeanne, Bart Defoort, Carlo Nardozza, Alexandre Cavaliere. Hij bezocht de Vlaamse theaters met Yvonne Walter, Els Dottermans en Antje De Boeck.  

Als solopianist ten slotte plaatst Arne zich bewust in de traditie van de betere Amerikaanse song: Gershwin, Cole Porter, Rodgers & Hart. Vanaf het verschijnen van zijn cd 'De Hipste' (2011) profileert hij zich ook meer en meer als jazzcomponist.

Arne gaf enkele jaren les aan de jazzafdeling van het Leuvense Lemmensinstituut, en is nu verbonden aan het conservatorium en de muziekhumaniora van Hasselt.

piano
Arne Van Coillie aan de piano

Flor Van Leugenhaeghe

Flor Van Leugenhaeghe begon al vroeg met het begeleiden van jazzmuzikanten in de Gard Civic in Antwerpen, en werd later de vaste huisbassist van het Swingcafé. Hij speelde bij verscheidene jazzgroepen, waaronder het Dave Pike Trio, David Crane Trio, met Hendrik Braekman (Moves), Jan Muës (Quartet, The Musetrap), Jeroen Van Herzeele en Herman Pardon (Flor Van Leugenhaeghe Quartet). Verder begeleidde hij o.a. Bert Joris, Frank Vaganee, Thijs Van Leer, Pierre Van Dormael, Fabrizio Cassol, Peter Hertmans en Phil Abraham. Momenteel maakt hij deel uit van de vaste bezetting van het MJQProject, Penta (met Walter Baeken, Andres Liefsoens en Luc Vandenbos), Duo Rozemeyers and Friends (Kletzmer-jazz), Mélange (met Smeulders en Smeulders) 
Hoewel de jazzmuziek duidelijk de rode draad vormt, kan hij als beroepsmuzikant op een jarenlange ervaring in andere muziekdisciplines bouwen: salsa, pop en rock, en kleinkunst (hij toerde met Jasperina De Jong, Stef Bos, Johannes Kerkorrel, Dimitri van Toren, Bart Herman, Miel Cools...) Sinds enkele jaren coördineert hij de jazzafdeling van het Stedelijk Conservatorium van Hasselt, waar hij contrabas, basgitaar en ensemble geeft.

contrabas
Flor Van Leugenhaeghe aan de contrabas

Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs

Haverwerf 20-22, Mechelen

Deze drie huizen aan de Haverwerf in Mechelen zijn sinds 1957 beschermd. Het barokhuis links, 'Sint-Jozef' draagt in een cartouche bovenaan het jaartal 1669 maar het is in 1904 heropgebouwd met gedeeltelijk herbruikt materiaal. De verdiepte boogvelden bevatten reliëfs met centraal Sint-Jozef en het Kind Jezus. De woning met de houten puntgevel ernaast, het huis 'De Duivels', wordt ca. 1545-1550 gedateerd. Zij is in 1867 gerestaureerd met onder andere nieuwe beplanking. De drie saters of duivels in het bovendeurlicht en andere houten figuren stellen deugden en ondeugden voor. De huisnaam van dit gebouw zou ook 'De Verloren Zoon' luiden, daarmee verwijzend naar de houtsculptuur boven de deur waar deze parabel wordt weergegeven. Het volgende huis 'Het Paradijs' dateert van de eerste helft van de 16de eeuw en heeft een laat-gotische gevel met renaissance kenmerken. De boogvelden van de vensters zijn versierd met reliëfs in renaissance stijl. De twee reliëfs boven de gelijkvloerse vensters, 'De Boom van Goed en Kwaad' en 'Uitdrijving uit het Paradijs', verwijzen naar de naam van het huis.

Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs
zittend publiek
bar
rolstoeltoegankelijk