22

Bart en Linda Van der Vorst - De Ron

Frederik De Merodestraat 45, Mechelen

Deze historische herenwoning met binnentuin werd recent smaakvol gerestaureerd en ligt in de schaduw van de pittoreske Sint-Janskerk.

Hier huisde het voormalig Dispensarium ‘Hector Le Blus’. 

Hector Le Blus (1850-1906) was een arts met een bloeiende praktijk die het schopte tot hoofdheelmeester van het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Mechelen. Ook trad hij op als geneesheer voor de burgerwacht. Hij sensibiliseerde de Mechelse bevolking met affiches, folders, brochures en krantenadvertenties in zijn strijd tegen de tuberculose. Dit leidde tot zijn eigen “Dispensarium H. Le Blus” in de Frederik de Merodestraat 45 in Mechelen, dat beschikbaar werd voor wereldbefaamde onderzoekers uit verschillende landen.

living bij Van der Vorst-de Ron
living bij Van der Vorst-de Ron
tuin bij Van der Vorst-de Ron
living bij Van der Vorst-de Ron
gevel woning
voorgevel en rode deur
Genre
(H)eerlijke en toegankelijke jazz

The Joy of Jazz

Beeld je in: een swingende jazzclub uit de jaren ‘40, een warme, zwoele stem omringd door heerlijke muzikanten, een bekende melodie en goed gezelschap, dat is the Joy of Jazz!

Dit concert brengt je langs de mooiste melodiën uit de  100 jarige geschiedenis van de jazz. Juweeltjes van oa Dinah Washington, Nina Simone, Frank Sinatra en Ella Fitzgerald komen voorbij die je soms zin geven om mee te swingen, je ontroeren of je doen weg dromen naar ver vervlogen tijden.

Muziek geboren in het verleden, maar springlevend!

Helena Fontyn (zang), Pierre Anckaert (toetsen en gitaar) en Jean Van Lint (zang en contrabas) brengen deze songs in een intieme setting en op hun eigen manier. Muziek die ademt op het ritme van het leven, elke keer anders, maar altijd recht uit het hart!

flyer The Joy of Jazz
The Joy of Jazz groepsfoto tijdens Jazzathome 2018

Helena Fontyn

Geboortejaar
1974

Mijn passie voor muziek en zingen werd al duidelijk in mijn zeer prille jeugdjaren, zingend en dansend op de salontafel. Op mijn twaalfde, helemaal in de ban van Sandra Kim, richtte ik de ludieke a capella groep ‘Trio Grande’ op en wat weinig ambitieus begon, eindigde in ’95 met een twee jaar durende internationale tournée aan de zijde van De Nieuwe Snaar.

In 1999 rondde ik m’n studies Jazz en Lichte Muziek af aan het Conservatorium van Antwerpen. Sindsdien geef ik zangles en workshops in verschillende scholen en culturele centra.

De afgelopen 20 jaar zong ik in binnen- en buitenland, op podia en in studio’s samen met nationale en internationale artiesten waaronder Marco Borsato, Scorpions, Natalia, Admiral Freebee, Barbara Dex, Lionel Richie, Anastacia, Michael McDonald en Nile Rogers. Mijn stem is ook te horen in tal van reclamespots en radio-jingles.

Naast freelance werk, heb ik ook heel wat eigen projecten opgestart waarin zowel jazz standards, pop-covers als eigen songs en arrangementen een plaats krijgen.

Mijn samenwerking met o.a. Boom Big Band en The Belgium Jazz Big Band bewijzen dat swingen in mijn bloed zit! Mijn grote liefde voor jazz is nooit ver weg in mijn repertoire.

zang
Helena Fontyn zingt

Pierre Anckaert

Geboortejaar
1980

Pierre Anckaert ontdekt op zevenjarige leeftijd de jazzimprovisatie dankzij zijn pianoleraar Hans Lamal. Na de middelbare school trekt hij naar de universiteit voor een opleiding Rechten. Na drie jaar beslist Anckaert zich toch volledig op de piano toe te leggen. Hij schrijft zich in aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en krijgt er les van Diederik Wissels en Nathalie Loriers. Ondertussen reist hij naar de Cubaanse hoofdstad Havana voor een specialisatiecursus in Afro-Cubaanse muziek bij Julio Montorro. In 2006 beëindigt Anckaert zijn opleiding Piano aan het conservatorium met grote onderscheiding. Als veelzijdige muzikant is hij een veelgevraagd pianist die verschillende stijlen aankan. Pierre Anckaert is een graag geziene muzikant op Jazzathome en weet ons altijd te verrassen.

gitaar
piano
Pierre Anckaert speelt gitaar

Jean Van Lint

Jean Van Lint groeide op in een muzikale familie. Zijn moeder, Louise Lava, was een succesvolle 'Chanson Française' singer-songwriter in de jaren zestig, en zijn vader was een succesvolle jazz piano speler in de Belgische Jazz-scene. Na een klassieke piano-opleiding studeerde hij basgitaar en later richtte hij zich op de contrabas. Met de tijd werd hij één van de toonaangevende bas spelers in de Belgische jazz-scene. Op hetzelfde moment werd hij een gevierde zanger. Je kan hem horen in TV-reclamespots voor o.a. Senseo, Chaudfontaine, Belgacom, Lotus, enz. Zijn 'crooner' stem past perfect met de groove van zijn bas spel. Hij onderscheidt zich van andere bassisten door het ontwikkelen van melodische en swingende 'scat' improvisaties.

Hoewel hij zijn muzikale roots in klassieke Jazz vindt is hij ook thuis in meer hedendaagse stijlen (fusion, pop, enz...). Hij werkt samen met artiesten als Dave Pike, Leroy Jones, Pascal Michaux, Phil Abraham, "Buster & the Swing", Johny Dover, Charles Loos, Dany Doriz, Mark Murphy, Bruce Adams, Freddy Sunder, Tars Lootens, John Snauwaert, Dirk Van der Linden, Ivan Paduart, Roni Ben-Hur... en vele anderen. 

bas
zang
Jean Van Lint zingt achter zijn bas
Jean Van Lint aan de bas
Max vrij
19