19

Trendson

Schoutetstraat 4, Mechelen

De interieurzaak Trendson is gevestigd in de zestiende-eeuwse woning van Willem De Clerck, de toenmalige schout van Mechelen. Toen het klooster van Blijdenberg dat oorspronkelijk buiten de stad lag, tijdens de godsdiensttroebelen werd verwoest, kochten de slotzusters dit pand en de belendende eigendommen op om zich veilig binnen de stad te vestigen. De Fransen hebben de nonnen uit hun huis gezet en hun bezit verkocht. In de negentiende eeuw werd het huis gedurende bijna honderd jaar door de bekende brouwersfamilie Scheppers bewoond.

De vele kamers worden thans als toonzalen gebruikt. Het Jazzathome optreden gaat door in de Orangerie. Sfeerbeelden van deze locatie vindt u ook vanaf 1'43" in deze rapportage van TV Mechelen uit 2013.

buitengevel bij Trendson
ingang en parking Trendson
buitengevel Trendson
kamer op eerste verdiep bij Trendson
rolstoeltoegangkelijk
Genre
Modale Jazz, hedendaags, Folk

Nabil

Nabil Khemir begeesterde en veroverde niet alleen het publiek toen hij in 2017 deelnam aan “The Voice van Vlaanderen”.

De vier juryleden probeerden elk met alle mogelijke argumenten Nabil over te halen om in hun groep te komen, en Bart Peeters gaf ruiterlijk toe dat niet hij aan Nabil, maar Nabil aan hem nog veel kon bijbrengen!

In september/oktober komt hun nieuwe album uit waarvan ze alvast een voorproefje zullen geven.
 

Nabil Khemir Group in de Jazzzolder 2016

Nabil Khemir

Geboortejaar
1966

De Tunesische fusion luit- en gitaarspeler en zanger Nabil Khemir is al heel zijn leven bezig met het vormen van zijn talent en muzikale visie. Hij groeide op in de grootstad Tunis en was gefascineerd door de prachtige Egyptische muziek en haar rijke culturele erfenis. Dit zette Nabil Khemir aan om een uniek instrument te zoeken. Op zijn negende verjaardag ging zijn droom in vervulling, hij kreeg een luit waarmee hij deze muziek kon verkennen.
Hij leerde het instrument snel goed bespelen, zo goed dat hij voor publiek optrad. Hij verloor geen tijd, en oefende en leerde alleen, maar ook met de platen van grote westerse jazziconen zoals George Benson, John McLaughlin, John Coltrane en Pat Metheny. Ook ging hij bij de beroemde luitspeler Ali Sriti in de leer.
In 2004 besliste Nabil om zelf een hybride instrument te ontwerpen waarmee hij zijn eigen muzikale visie kon vormgeven. Na vele jaren onderzoek en ontwikkeling ontstond de RayJam, een unieke combinatie van een luit en een gitaar met twee halzen. Dit instrument laat Nabil Khemir toe zijn muziek te spelen, hij heeft een elektrische luit en een elektrische gitaar binnen handbereik.

Hier een lijstje met zijn belangrijkste optredens:
-Festival de Carthage (2005)
-Festival International de Jazz à Tabarka (2005/2006)
-Festival d’ Ezzahra (2005)
-Festiva El Jem Découverte 21 (2005)
-Festival Mahdia (2005)
-Festival de Kélibia (2005)
-Festival Dar Chaabane (2006)
-Festival International de Hammamet (2006)
-Festival de Nabeul (2006)
-Festival de Tazarka
-Spectacle aux U.S.A. (2007)
-Millenium Festival (première partie de Mélodie Gardot (2007)
-Festival International de Carthage (2008)
-Festival International de Sfax (2008)
-Festival International de la Musique instrumentale (2007/2008)
-Festival de Jazz au Portugal
-Festival de Jazz au Maroc
-Ouverture Festival de Tabarka (2009)
-Festival de Bizerte (2009)
-Festival de la Medina Monastir (2010)
-Festival de Soliman (2010)
-Ouverture Café cultural de Tazarka (2010)
-Festival de la Medina de Manouba -Tebourba(2010)
-Festival de Carthage (2011)
-Global Village festival Amersfoort Holland(juin 2011)
-Jazz festival Nijmegen Holland (juin 2011)
-International Festival de Hammamet (2012)
-Festival de Jazz à Sousse (2012)
-Festival Rjich Mahdia (2012)
-Festival Mnihla (2012)
-Festival Ksour Essaf (2012)
-Maison de Culture Ibn Rachik (2012)
-Festival de kelibia (2012)
-Festival de Korba (2012)
-Festival Somâa (2012)
-Fête de la musique Hammamet (2012)
-Ouverture de Festival El Karaka à Halk el Oued (2012)
-Art Beat Festival Caïro Egypte (2012)
-Art Beat Festival Mansoura Egypte (2012)
-Penelope Djerba (2012)
-Festival of Monastir (2013)
-Klaipeda Int.
Jazz festival , Lithuania(2013)
-Festival Genova, Italy (2013)
-Festival International de jazz Tanjazz, Morocco (September 2013)
-Albustan International Festival, Libanon (2014)
-Cairo Jazz Festival, Egypt (2014)
-Festival of Sousse, Tunisia (2014)
-El Genaina Theater, Cairo, Egypte (2015)
-Ugu Jazz Festival, Kwazulu Natal, South Africa (2015)
-Festival des Nuits et des Jours de Querbes, France (2015)

Ontvangen onderscheidingen:
Nabil participates in 2007 to the American music contest for creation and improvisation and receives (among 2000 candidates from 40 countries worldwide) the honor award for his composition "Parfum d’orient et d’occident".
Nabil receives in 2008 the medaille of culture from Tunisia for his cultural contribution to his country.

luit
gitaar
zang
Nabil Khemir speelt op zijn RayJam gitaar

Stormvogel

Geboortejaar
1968

Stormvogel is een artistieke duizendpoot, actief als schrijver, musicus en beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, festival- & concertorganisator, docent, redacteur, cultuurconsulent en kasteelgids. Zijn werkzaamheden ontplooit hij namens Stormvogel Artistiek Bedrijf, Stichting Tubinares en Stichting Festival de Muzen.

Stormvogel werd geboren in Baarn in 1968, als de jongste telg uit een gezin van geletterde onderwijzers. In zijn jeugd volgde hij cursussen in uiteenlopende artistieke disciplines: vrije expressie, klassiek piano, jazz-improvisatie en combo (Muziekschool Hilversum). Na het Atheneum VWO, studeerde hij Jazz piano aan het Conservatorium van Hilversum/Amsterdam, later ook draailier (medieval music, Amsterdam), glas-in-lood (Amsterdam), Desk Top Publishing (Amersfoort), Algemene Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit (Utrecht) en Muziektheorie aan de Schumann Academie (Zwolle). Bij STEW Amsterdam genoot hij training voor Cultureel Ondernemerschap. Ondanks deze studies, is Stormvogel een auto-didact pur sang.

Stormvogel is als jazzpianist actief, en maakt sinds de eeuwwisseling furore in midden-Nederland onder de vlag Jazz aan de Amer. Sinds jaar en dag speelt hij met tenoristen Semmy Prinsen (Ottomania Jazz Quartet) en Peter Lieberom (Liberales). Sinds 2004 ontvangt hij met zijn trio aansprekende gastspelers uit de top van de Nederlandse jazz, zoals Eef Albers, Ben van den Dungen, Benjamin Herman, Sjoerd Dijkhuizen, Loet van der Lee, Saskia Laroo, Bart Wirtz, Alexander Beets e.v.a. Als pianist/producer werkte hij met young diva’s (Stormvogel’s Ladybirds) Saskia Groenenberg, Anne Chris, Tamara Maria, SaraLee Vos, Mathilde Keij, Eline Gemers en Gaby Kaihatu. Met laatstgenoemde vocaliste bespeelt hij anno 2016 de mainstream jazzscene met verschillende combo’s namens High Society Jazz Agency. Zie High Society Jazz Agency

Als docent is Stormvogel sinds 2013 verbonden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Conservatorium Tilburg, Parnassos Kunstencentrum Universiteit Utrecht.

keyboards
Stormvogel speelt toetsen

David de Marez Oyens

Geboortejaar
1960

David de Marez Oyens komt uit Hilversum. In het ouderlijk huis neemt muziek een belangrijke plaats in. Op zijn zesde begint hij piano te spelen. David is leergierig want kort daarna experimenteert hij op hobo, basgitaar en contrabas. In zijn pubertijd speelt hij in latin- en jazzrockbands. Op het conservatorium van Hilversum voltooit hij de studies basgitaar en contrabas. Van 1983 tot 1985 is hij begeleidingsmuzikant van Toon Hermans. Na de shows met Hermans gaat hij les geven op het conservatorium in Amsterdam. Tot de dag vandaag is hij docent aan het conservatorium in de hoofdstad. The Jazz Studio in België organiseert elk jaar zomercursussen en De Marez Oyens is vanaf 1987 een van de docenten.

In 1988 en 1989 speelt hij in de band van Thijs van Leer. Het gezelschap reist in deze periode twee keer naar Ibiza om op te treden. In de jaren negentig werkt hij als sessiemuzikant met verschillende artiesten.

Vanaf 1998 gaat hij spelen in de band van Margriet Eshuijs. Hij werkt ook mee aan haar album Step Into The Light dat in 1998 verschijnt. Als invaller van Wilbrand Meischke speelt hij soms met Jan Akkerman. In 2003 ishij aanwezig bij de tweede European Bassday in Nijmegen waar hij stukken van Bach speelt.

Met zangeres Denise Jannah speelt hij in januari 2004 op het festival Winternachten in Den Haag. Jannah promoot haar nieuwe cd Gedicht Gezongen. Op dat album zingt zij gedichten van onder meer Komrij en Vasalis. De Marez Oyens is ook op haar studioplaat te horen. In het voorjaar trekt hij weer met Margriet Eshuijs langs de theaters met het programma In Concert. Hij werkt samen met Floris die in het voorjaar zijn tweede album Drunk of Life presenteert. In juli begeleidt hij Floris op het prestigieuze Deense festival Roskilde. In de zomer geeft hij vanuit het Conservatorium Amsterdam een jazz workshop

basgitaar
David de Marez Oyens speelt basgitaar

Onno Witte

Geboortejaar
1971

Onno Witte is een allround drummer; gepassioneerd, energiek en creatief. Hij studeerde cum laude af aan het Brabants Conserva-torium; in 1995 als docerend musicus en in 1998 als uitvoerend musicus slagwerk geïmproviseerde muziek.

Onno won verschillende prijzen; in 1995 met Medicamento de Phillip Morris Street Parade Award, in 1996 met het latin-jazz trio Cross Currents de 1e prijs van het 27e internationale Oranjeboom Jazz Concours te Breda, waar hij ook nog de prijs voor de beste musicus/instrumentalist in ontvangst nam. Hij werd in 2000 verkozen in de toptien van beste Nederlandse jazzdrummers in het drummagazine Slagwerkkrant.

Hij schreef composities voor de Arjan van Dijk Groep, IHC-Holland en voor de opening van de Tilburgse poptempel 013. Is actief met zijn eigen Onno Witte's Wildcard, met Marcel Dorenbos' Clockwork, het Jeroen Pek Quartet, Black Business en met zijn eigen kwartet WO-IV met Anton Goudsmit en co-leider Ferhan Otay.

Als docent slagwerk geeft hij les aan muziekschool De Plantage te Tiel en Zaltbommel. Hij speelde met muzikanten als Hein van de Geyn, Jasper Blom, Eric Calmes, Rob van den Broeck, Ronald Snijders, Ilya Reingoud, Eef Albers, Stormvogel, Izaline Calister, Angelo Verploegen, Wiro Mahieu, Stefan Lievestro, Toon Roos, Mike del Ferro en DJ Git Hyper.

drums
Onno Witte speelt drums
Max vrij
37