18

Luc en Chris Michiels-Nyssen

Adegemstraat 15, Mechelen

Huis Michiels is een historisch atelier voor torenuurwerken en beiaarden.

Ze verwelkomen u deze keer in het atelier: ingang langs Adegemstraat 15. De locatie is rolstoeltoegankelijk. 

In 1860 bedacht Edward Michiels een manier om torenuurwerken elektrisch aan te drijven. Beiaarden & Torenuurwerken Michiels stond toen al garant voor kwaliteit.

Luc Michiels - achterkleinzoon van Edward - installeert torenuurwerken, wijzerplaten en sturingen maar ook voor onderhoud en restauratie, vergulden of de aankoop van schoolbellen kunt u bij Beiaarden & Torenuurwerken Michiels terecht.

Eertijds zogenaamd "Keizerin", later torenuurwerkmakerij (zie gevelplaat), volgens de eigenaar in 1860 gesticht door Edward Michiels. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen, kunstleien).

Mooie barokgevel; jaartal 1680 op de sluitsteen van de rondboogdeur; latere aanpassingen. Zandstenen krulgevel met aangepaste rechthoekige vensters (18de-, 19de-eeuws), voormalige kruiskozijnen (zie wigvormig ontlastingssysteem op tweede bouwlaag) op de benedenverdieping verlaagd en verbreed, waarvoor bouwaanvraag van 1890. Deurrisaliet tussen vlakke pilasters van baksteen; bij recent onderzoek van de gevel werden twee stenen zwikken of aanzetten van een bogenrij blootgelegd, mogelijk wijzend op een register met boogvensters van een vroegere insteekverdieping.

(bron: Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed)

voorgevel bij Michiels
ingang atelier
atelier
atelier
Genre
moderne tango

Sonico

Astor Piazzolla (1921-1992) staat bekend als de uitvinder van de “tango nuevo”, of “nieuwe tango”, maar de vraag is of dit wel klopt. Was Piazzolla de enige figuur binnen deze beweging?
Sonico brengt het repertoire van de ten onrechte vergeten Argentijnse componist Eduardo Rovira. Rovira wordt gezien als “de andere Piazzolla” vanwege zijn fundamentele rol in de totstandkoming van de moderne tango tijdens de avant-garde periode in het Buenos Aires van de vroege jaren 1950.

Zeer weinig tangomuzikanten hebben zoveel risico genomen en zoveel grenzen verlegd als Eduardo Rovira. Zijn vernieuwingen in de tangomuziek verleidden zelfs de grote Astor Piazzolla tot de woorden: “Er was een periode dat Rovira revolutionairder was dan ik.” Hij viel ten prooi - net als Piazzolla – aan de onverschilligheid van het grote publiek van tangoliefhebbers. Het was immers het moment waarop de neergang van de muziek van Buenos Aires als favoriet van de massa werd ingezet, doordat een gigantische golf van stijlen de stad overspoelde en niet alleen de populaire cultuur in en rond Buenos Aires voor altijd veranderde, maar ook wereldwijd.

SONICO begon het seizoen 2016/2017 met een concert in de Sint-Hubertus-galerijen van Brussel. Meer dan 1000 gasten waren aanwezig! In dit seizoen verscheen SONICO in “Culture Club” op CANVAS (Belgische tv) gepresenteerd door Bent van Looy.
In 2017/2018 opende SONICO het seizoen van DE MUNT/NOB met de activiteit “United Music of Brussels” en de tentoonstelling ‘Een Beetje Belg’ in het Red Starline Museum in Antwerpen. Daarnaast presenteerde SONICO zich op het Brussels Jazz Festival in FLAGEY en nam de groep deel aan de Europese tournee van Fernando Otero (winnaar van 4 Grammys).

In juli en augustus 2018 gaat SONICO op tournee door Argentinië voor de presentatie van zijn eerste cd: «EDUARDO ROVIRA, DE ANDERE AVANT-GARDE ». Deze tour bestaat uit 13 concerten in de meest prestigieuze zalen van Argentinië en wordt afgesloten met het “Festival de Tango BA”, het beroemdste tangofestival ter wereld. SONICO is de eerste Belgische groep die op het festival optreedt.
In maart 2019 zal SONICO zijn CD presenteren in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR), een van de belangrijkste concertzalen van België.
Sinds 2017 wordt Sonico gesteund door de vlaamse overheid en de Fédération WallonieBruxelles (Art et Vie).

Sonico trio poseert
Sonico quintet

EDUARDO ROVIRA: LA OTRA VANGUARDIA by SONICO
SONICO heeft net zijn eerste album opgenomen, genaamd EDUARDO ROVIRA: LA OTRA VANGUARDIA!
Dit is het eerste album met uitsluitend composities van de revolutionaire “tango nuevo” componist Eduardo Rovira. Deze opname , zowel voor trio als kwartet, bevat 12 van zijn composities en originele arrangementen, waarvan sommige nog niet eerder zijn gepubliceerd.
Opgenomen in La Monnaie Januari 2018.
Lancering datum: Argentina Augustus 2018 (CD) / Belgium Maart 2019 (Vinyl)
“Dit album is het eerste sinds de dood van Rovira dat volledig gewijd is aan zijn composities. De muziek klinkt fris en helder en laat de luisteraar toe om volop de grootsheid van de tango van Rovira te appreciëren, alsook de originaliteit van zijn nalatenschap, die bijna geen sporen draagt van zijn collega in de tangovernieuwing. Rovira is geen imitator van Piazzolla; hij ontwikkelde zijn eigen identiteit.
Slechts een paar maten van Rovira’s muziek volstaan om zijn prachtige en unieke stijl thuis te brengen. Dit album bevat zowel baanbrekende stukken als bewerkingen van klassieke tango’s. Samen vormen zij een voortreffelijke anthologie van Eduardo Rovira’s benadering van tango, waarover nog veel ontdekt en gezegd kan worden”. -by Omar García Brunelli, musicologist

Max vrij
30