17

Het Somerhuys

Tessestraat 5-7, Mechelen

Einde 1600 is het vervallen huisje omgebouwd tot een binnenstedelijk buitenverblijf. De doelbewuste vermelding van de term ‘zomerhuisje’ kan erop wijzen dat het gebouw geen schoorstenen had, maar uitsluitend de zon als warmtebron gebruikte. Tot op vandaag zijn alle vensters van het hoofdgebouw overigens nog steeds op het zuiden gericht. 

Door de komst van de Apostolinnen naar Mechelen onderging het huizenblok tussen de Onze-Lieve-Vrouwestraat, de Oude Brusselstraat, de Lange Nieuwstraat en de Tessestraat in de achttiende eeuw een evolutie waarbij kapitaalkrachtige eigenaars aanpalende percelen opkopen om hun eigendom uit te breiden. Tussen het zomerhuis en de gebouwen van de congregatie liet men een nieuwbouw optrekken die beide gebouwen met elkaar verbond. Toch werd de vleugel in de Tessestraat omstreeks 1800 opnieuw van het hoofdgebouw afgesplitst en opgedeeld in twee wooneenheden. Het achttiende-eeuwse gebouw dat de Apostolinnen hadden laten optrekken, werd verbouwd tot een voorname burgerwoning met een fraaie voorgevel, een prachtige trap en een nieuw volume aan de zuidzijde, terwijl het oorspronkelijke ‘hof van plaisantie’ dat niet langer via de Onze-Lieve-Vrouwestraat toegankelijk was, verhuurd werd aan gezinnen uit de middenklasse. 

Om de opbrengst te maximaliseren werden grote kamers op een goedkope manier ontdubbeld zodat het enorme pand op het einde van de negentiende eeuw een echte woonkazerne was geworden. In 1926 werd het totaal uitgeleefde woonhuis verkocht aan Antoon Devis en Regina De Leus die er een matrassenfabriek in onderbrachten.

gevel vanuit tuin
zicht met tuin en gevel
buitengevel
interieurfoto spiegel en kast
keuken
interieur vensters
Genre
moderne jazz, rock

RaPiDMan

RaPiDMan is een nieuw, eigentijds quartet uit Gent en Brussel bestaande uit 2 blazers, altsax en trombone, elektrische bas en drums. Aan de basis van hun melodische en energieke composities liggen invloeden uit rock, jazz en vrije improvisatie.

De vier leden van RaPiDMan hebben hun sporen verdiend in de Belgische jazz- en muziekscene waarin zij actief zijn binnen diverse bezettingen en genres, gaande van Flat Earth Society, Nordmann, Gwen Cresens Quartet, John Ghost, H A S T, DelVita, Bravo Bigband, Igor Gehenot “Organ” trio, Kleptomatics,…

RaPiDMan brengt hun individuele invloeden samen tot een gebald en eenvoudig concept: vier muzikanten die bovenal ervan genieten om samen te musiceren en te improviseren.

Rapidman platenhoes

Rob Banken

Op 18-jarige leeftijd startte Rob Banken zijn Master in Jazz aan het Lemmens-instituut Leuven, met Frank Vaganée als zijn belangrijkste leraar. Hier leerde hij de technieken van soleren, improviseren en big band / sectie spelen. Tijdens zijn masterstudies werd Rob ook de klarinet en fluit bijgebracht door Greet Severens en Wim Brabants.

In de loop der jaren heeft Rob deelgenomen aan lessen en workshops bij Frank Vaganée, John Ruocco, Bart van Caenegem, Peter Hertmans, Dré Pallemaerts, Mark Turner, Bill Carrothers, Nicolas Thys, Robin Verheyen, ...

Rob's eigen band met trompettist Carlo Nardozza (CN Quartet, Nardozza / Bisceglia, BJO, ...) bassist Anneleen Boehme (Lab-trio, ...) en drummer Matthias De Waele (De Looze / Machtel / De Waele, PHD, ...) is een van de vele bands waar Rob momenteel mee werkt.

Hij is ook lid van het Brussels Youth Jazz Orchestra (BYJO), 8 o’clock Shadows (een octet onder leiding van trompettist Sam Joris), de theatergroep The Katunaric Family en Daan Demeyer Quintet (met Carlo Nardozza, Daan Demeyer, Jos Machtel en Matthias De Waele).

Als freelance muzikant kreeg hij de gelegenheid om te spelen met Gary Smulyan, Frank Vaganée, Bart van Caenegem, Thomas De Prins, Jos Machtel, Carlo Nardozza, Peter Delannoye, Steven Delannoye, Janos Bruneel, Jo Hermans, Tuesday Night Orchestra, Jazz Station Bigband, De Maan (theater), Modern Bop Society, Nilfisq , Bravo Big Band en anderen.

altsax
Rob Banken speelt sax

Peter Delannoye

Geboortejaar
1986

Peter Delannoye studeerde trombone bij Ilja Reijngoud & Bart van Lier (conservatorium Rotterdam) & Lode Mertens. Momenteel volgt hij les bij Frank Vaganée en Marc Godfroid.

Verder kreeg hij ook les van Eric Vloeimans, Ronald van Rossum, Pierre van Dormael, Frederik Heirman, Steven Delannoye, Ben vande Dungen en volgde workshop bij Stéphane Galland, Nelson Veras, Magic Mallik, Bo vander werf, Bill Carrothers, Dré Pallemaerts, Jozef Dumoulin.

Momenteel heeft hij enkele bands opgericht met zijn partner in crime Toni Vitacolonna: DelVitaGroup, P&T-Connexion, The New Jazz Collective.

Naast zijn freelance bezigheden speelt hij ook vast als sideman in diverse bands zoals: T-unit 7,Nilfisq (fushion/funkband), "TheTuesdayNightOrchestra" (bigband), Free Breathing ensemble,..

Peter speelde reeds met Brussels Jazz Orchestra, El Tattoo Del Tigre, Lady Linn & her Magnificent seven, Mucho Gusto Bigband, Nicolas Thys, Steven Delannoye, Michel Paré, Lionel Beuvens, Ewout Pierreux, Bruno Vansina, Tom van Dyck, Toon van Dionant en Wim Eggermont,...

trombone
Peter Delannoye speelt trombone

Matthias De Waele

Geboortejaar
1988

Matthias De Waele is misschien voor het grote publiek nog een nobele onbekende, maar daar is sinds 2013 snel verandering ingekomen. Deze muzikale laatbloeier studeerde aanvankelijk criminologie aan de Universiteit van Gent, waar hij met succes zijn diploma behaalde. Pas nadien besloot hij zijn muzikale roeping te volgen en schreef zich in aan het Conservatorium van Gent. Matthias studeerde met Dré Pallemaerts en Marek Patrman aan het Lemmensinstituut (Leuven), Hans Van Oosterhout aan de CODARTS (Rotterdam) en met Lionel Beuvens aan het Koninklijk Conservatorium (Brussel).

Al snel werd zijn opmerkelijke talent duidelijk en in een paar jaar tijd wist hij zich een typische stijl eigen te maken, die het meest doet denken aan zijn lichtend voorbeeld Philly Joe Jones en andere grote drummers uit deze gouden periode.

Vandaag maakt hij deel uit van diverse groepen en ensembles zoals PhD, Trioxide en het trio De Looze / Machtel / De Waele, met wie hij in 2013 de debuutplaat 'Foster Treasures' releaste.

Hij speelt ook in bands als Bravo Big Band, Rapidman, Yuan Quintet enz.

drums
Matthias De Waele speelt drums
Max vrij
31