14

Genre
oriental modern Jazz

Marie Fikry solo

Marie Fikry portretfoto
Marie Fikry op Jazzathome 2018

Marie Fikry

Pianist en componist Marie Fikry wordt door Michel Preumont "een rijzende ster van de Belgische jazz" genoemd. Ze creëert originele, opwindende en hoogstpersoonlijke muziek, die werd omschreven als 'grenzeloos'. Haar pianistische werk is voornamelijk gericht op de dialoog tussen Europese jazz en traditionele muziek uit Noord-Afrika.

Ze genoot opleiding bij meesters als Nathalie Loriers, Stephane Galland, Christophe Wallemme, Kris Defoort aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en ze is vaak verschenen in het Belgische jazzlandschap: als samenwerking,  live, radio of in discografiepublicaties ...

In 2016 richtte ze haar eigen kwartet op: "Oriental Jazz Project" en werd erkend als een "veelbelovend jong talent dat gevolgd moet worden" door de provincie Luik. Dit project was het uitgangspunt van haar interesse door het mixen van vele soorten oosterse percussies en traditionele ritmes, met het geluid van een pianomuziektrio.

Gepassioneerd door compositie en oosterse ritmes specialiseerde ze zich twee jaar lang in Zuid-Indiase ritmes en Arabische muziek.

In 2018 tekende ze haar eerste album "Proche Orience" op het label "Homerecords", volledig gemaakt met haar composities tussen jazz en traditionele Arabische muziek, een eerbetoon aan haar Marokkaanse afkomst.

piano
Marie Fikry speelt piano op Jazzathome 2018
Max vrij
16