Refugium van Grimbergen

Onze-Lieve-Vrouwestraat 52, Mechelen

We zijn te gast in de repetitieruimte van het Onze-Lieve-Vrouwkoor op het binnenplein rechts op de eerste verdieping.

De Refugie van Grimbergen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat te Mechelen behoorde tot de Norbertijnenabdij van Grimbergen sinds 1426 maar werd rond de 16e of 17e eeuw nieuw heropgebouwd. Ze verzekerde de link tussen de landelijke abdij en de stedelijke omgeving en diende als verblijfplaats voor reizende kloosterlingen en als verzamelpunt voor abdij-inkomsten. Hierdoor verwierf de refugie prestige bij de stedelingen.

Het complex kwam tijdens de Franse Revolutie in privé-handen waardoor het een tijdje werd gebruikt als private woonst en later als school. Heden wordt het geheel gebruikt als parochiezaal en buurtcentrum bij de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en voor de Mechelse jeugdbeweging Jamaswapi.

Van de oorspronkelijke vier vleugels van het refugiehuis bleven er twee 16- of 17de eeuwse bewaard. De vleugel links van de binnenkoer werd in 1886 vervangen. De vierde vleugel werd rond 1800 definitief afgebroken.

Aan de zijde van de Onze-Lieve-Vrouwestraat werd een nieuw poortgebouw in blauwe hardsteen opgetrokken en op de gevel gedateerd 'anno 1777'. De siervazen er bovenop werden in 1990 gereconstrueerd naar een prent van Jean Baptist De Noter.

Bron: http://mechelen.mapt.be/wiki/Refugie_van_Grimbergen

Refugie van Grimbergen, gezien vanuit de Onze-Lieve-Vrouwestraat
voorgevel
foto tijdens persvoorstelling jazzathome
zaal
bar
trap