Otha

De naam van de band is Otha, de leden zijn Satindra Kalpoe (Suriname) op drums, Arben Ramadani (Kosovo) op piano, Marc Bouter (NL) op sax, en Peter Gheysen op bas.

De stijl is het best te omschrijven als Jazz met heel sterke Afrikaanse invloeden.

Otha band
Otha band op Jazzathome 2018

Arben Ramadani

Hij is pianoleraar en pianist met ervaring. Hij studeerde Cum laude af aan het Codarts- Rotterdam.

Hij is beinvloed geweest door grootheden als J.S.Bach, Bartok en Shönberg.

Gecoached door de engelse jazzpianist John Taylor en de Nederlandse jazzpianist Rob van Kreeveld ging de Albanese pianist uit Kosovo verder zijn unieke en subtiele stijl in de improvisirende muziek ontwikkelen.

piano
Arben Ramadani  speelt piano
Arben Ramadani  speelt piano op Jazzathome 2018

Peter Gheysen

Peter Gheysen is een Mechelse bassist die reeds enige jaren in Nederland woont.

Hij heeft in zijn  Mechelse tijd met alle grote namen in de Belgische Jazzwereld gespeeld.

Hij is op een bepaald moment een Jazzopleiding gaan volgen aan het Rotterdams conservatorium en is daar blijven hangen en heeft zich meer toegelegd op het lesgeven.

elektrische bas
Peter Gheysen speelt elektrische bas
Peter Gheysen speelt elektrische bas op Jazzathome 2018

Satindra Kalpoe

Geboortejaar
1970

Satindra Kalpoe wordt geboren op 17 augustus 1970 in Paramaribo, Suriname.

Op 4-jarige leeftijd komt hij naar Nederland en gaat met zijn ouders in Amsterdam wonen. Zijn vader en grootvader brengen muziek in het huis en Satindra doet met sambaballen enthousiast mee.

In 1981 krijgt hij een drumstel cadeau waar hij ruim een jaar op speelt. Dan verliest hij zijn interesse in het instrument en gooit de drumstokken in de hoek van de kamer. Daar blijven ze jaren liggen.

Op de middelbare school zijn er diverse bandjes actief. Het muziek maken begint bij Kalpoe weer te jeuken en hij sluit zich aan bij een band in 1988. De drummer krijgt er zoveel plezier in dat hij uren per dag oefent.

In 1990 gaat hij in Rotterdam wonen waar hij aan het conservatorium gaat studeren. Hij studeert uren per dag en loopt 's avonds allerlei jamsessies af. Kalpoe leert veel muzikanten kennen en speelt in verschillende bandjes.

Door zijn ijver rondt hij in drie jaar het conservatorium af. In 1993 richt de gitarist Derk Groen de groep el Fluviá op en Kalpoe is van de partij. De band speelt wereldmuziek en staat hetzelfde jaar nog in de finale van het Heineken Crossover Festival waar ze derde worden. In 1995 is el Fluviá finalist van de Grote Prijs. Ze winnen niet, maar brengen kort daarna wel hun gelijknamige debuutalbum uit. Daarna wordt er weinig meer van de band vernomen en gaat Kalpoe in coverbands spelen.

Anouk is met haar eerste plaat bezig als Kalpoe de band komt versterken. Met Anouk en Bart van Veen schrijft hij haar eerste grote hit Nobody's Wife die in 1997 de hitlijsten bestormt. Hij tourt met de zangeres en speelt de drumpartijen in van haar tweede plaat Urban Solitude die in 2000 uitkomt. In de zomer van 2001 volgt er een tour, maar dan ontslaat de zangeres haar band. Kalpoe moet plaatsmaken voor Hans Eijkenaar. In het najaar wordt hij gevraagd om in de band van soulzangeres Rose te drummen. Hij duikt ook de studio in om haar debuut Trust in te spelen. In bijna dezelfde periode gaat hij ook drummen bij een andere Nederlandse soulzangeres: Tasha's World.

In 2003 vervangt hij drummer Jonas Filtenborg bij Relax en wordt vast bandlid. Hierdoor heeft hij geen tijd meer om samen te werken met Rose en Tasha's World. Met Relax reist hij in het voorjaar twee keer naar Afrika en staat hij in juni op Pinkpop. Van de groep verschijnt de DVD Live@ Panama - Much More, Nothing Less.

Platenmaatschappij Warner zet wegens bezuinigingsmaatregelen alle Nederlandse bands op straat. Relax wordt ook bedankt voor bewezen diensten. De groep laat zich niet uit het veld slaan en werkt in de zomer aan een nieuw album.

Kalpoe maakt deel uit van de nieuwe band rondom zanger Boris en tourt mee ter promotie van diens derde album Live My Life in 2008.

Kalpoe een vaste sessieleider bij Jam de la Crème,een van de grootste jamsessies van Nederland in 2009. Ze doen onder andere de festivals Oerol, The Haque Jazz en het Hongaarse Sziget aan.

drums
Satindra Kalpoe speelt drums
Satindra Kalpoe speelt drums op Jazzathome 2018