Floris Kappeyne Trio

Het Floris Kappeyne Trio  werd opgezet door de pianist in 2015. Bestaande uit afzonderlijke Prinses Christina Concours winnaars (2012) heeft het trio de afgelopen jaren in het binnen- en buitenland het publiek verheugd met moderne vertolkingen van klassieke jazz standards.

Het trio heeft in het afgelopen jaar een stap gemaakt in het zoeken naar een authentiek geluid, door het vermengen van de bekende klanken geïnspireerd door het McCoy Trio uit het begin van de jaren ’60, Senegalese sabar ritmes en abstracte muzikale concepten uit de moderne klassieke muziek .

In mei 2017 verscheen het resultaat hiervan op hun debuut-album ‘Interchange’  op Challenge Records International.  In 2018 brengt het trio nieuw repertoire uit in hun concerten met moderne klassieke composities in de vorm van 12 preludes, met improvisatie-elementen op een buitengewone manier, in een poging om het verschil tussen klassieke en jazzmuziek in het hedendaagse te bevragen.

De pianist won de prijs van beste solist tijdens de finale van JazzContest Mechelen 2017.

Floris Kappeyne Trio in Jazzzolder aug 2017
Floris Kappeyne Trio zw

Floris Kappeyne

Geboortejaar
1995

Op veertienjarige leeftijd won Floris Kappeyne van de Coppello (1995) een tweede prijs op het Prinses Christina Jazz Concours 2010, gevolgd door een eerste prijs in 2012. Later dat jaar trad hij op in het VPRO televisieprogramma “Vrije Geluiden”. Op dit moment studeert Floris aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij nu aan zijn derde jaar begonnen is. Met het Floris Kappeyne Trio treedt hij op in binnen- en buitenland. Hij heeft in diverse bezettingen opgetreden op festivals als het North Sea Jazz Festival, en ook internationaal in Frankrijk, Zwitserland en Tanzania.

Floris begon op jonge leeftijd met piano spelen. Thuis werd er alleen maar jazz gedraaid en Floris vond het geweldig. Zijn eerste pianospel was quatre-mains met zijn vader, waarbij Floris de baslijn speelde van de blues. Zijn eerste echte lessen kreeg hij in Singapore, waar hij een tot zijn achtste jaar woonde. In Nederland heeft hij vervolgens pianolessen gehad van Peter Beets en Tilmar Junius. Op het conservatorium studeert hij bij Karel Boehlee, Rob van Bavel en Harmen Fraanje.

Wij kennen Floris aan de piano door zijn optreden in de Jazzzolder en hij won de prijs van Beste Solist in 2017 op het JazzContest Mechelen.

piano
Floris Kappeyne speelt piano in Jazzzolder aug 2017
Floris Kappeyne
Floris Kappeyne op Jazzathome 2018

Tijs Klaassen

Geboortejaar
1993

Tijs Klaassen pakte de contrabas op 19-jarige leeftijd tijdens zijn tweede jaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeert aan de faculteit bij jazzdocenten Ernst Glerum, Frans van der Hoeven, Ruud Ouwehand en klassieke docent Peter Leerdam. In de laatste vier maanden van 2017 studeerde hij met David Wong aan het Boyer College of Music in Philadelphia. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten volgde hij privéles bij Ron Carter, Orlando Le Fleming, Rick Rosato en Ben Street. Hij zal zijn masterstudies in 2018 afronden.

Tijs won het Prinses Christina Concours in 2012 als lid van de groep 'Oosterdok 4' en opnieuw in 2016 met het Ian Cleaver-trio.

Met het trio van Floris Kappeyne speelde en toerde hij in Tanzania, Slowakia, België en Duitsland. Hun debuutalbum werd in juni 2017 uitgebracht op Challenge Records International en bevat alle originele composities van Floris en Tijs. In hetzelfde jaar verscheen het trio op Nederlandse en Belgische tv-shows.

Klaassen is de bassist van het Josse van der Schaft-trio dat begin 2018 hun debuutalbum 'Hollow' uitbracht. Dit album is uitgebracht op het nieuwe Fattoria Musica-label in Duitsland. Het bevat originele muziek van de bandleider.

Hij verschijnt ook op drie platen uitgegeven door trompettist Gidon Nunes Vaz.

Het spelen met deze groepen, en als een sideman met anderen, leidde hem tot spelen op festivals en locaties zoals: het Bimhuis, North Sea Jazz Festival, Muziekgebouw aan het Ij, het Concertgebouw, Goois jazzfestival en jazzclub Mampf.

contrabas
Tijs Klaassen speelt bas in Jazzzolder aug 2017
Tijs Klaassen speelt bas op Jazzathome 2018