Sonico

Astor Piazzolla (1921-1992) staat bekend als de uitvinder van de “tango nuevo”, of “nieuwe tango”, maar de vraag is of dit wel klopt. Was Piazzolla de enige figuur binnen deze beweging?
Sonico brengt het repertoire van de ten onrechte vergeten Argentijnse componist Eduardo Rovira. Rovira wordt gezien als “de andere Piazzolla” vanwege zijn fundamentele rol in de totstandkoming van de moderne tango tijdens de avant-garde periode in het Buenos Aires van de vroege jaren 1950.

Zeer weinig tangomuzikanten hebben zoveel risico genomen en zoveel grenzen verlegd als Eduardo Rovira. Zijn vernieuwingen in de tangomuziek verleidden zelfs de grote Astor Piazzolla tot de woorden: “Er was een periode dat Rovira revolutionairder was dan ik.” Hij viel ten prooi - net als Piazzolla – aan de onverschilligheid van het grote publiek van tangoliefhebbers. Het was immers het moment waarop de neergang van de muziek van Buenos Aires als favoriet van de massa werd ingezet, doordat een gigantische golf van stijlen de stad overspoelde en niet alleen de populaire cultuur in en rond Buenos Aires voor altijd veranderde, maar ook wereldwijd.

In juli en augustus 2018 gaat SONICO op tournee door Argentinië voor de presentatie van zijn eerste cd: «EDUARDO ROVIRA, DE ANDERE AVANT-GARDE ». Deze tour bestaat uit 13 concerten in de meest prestigieuze zalen van Argentinië en wordt afgesloten met het “Festival de Tango BA”, het beroemdste tangofestival ter wereld. SONICO is de eerste Belgische groep die op het festival optreedt.
In maart 2019 zal SONICO zijn CD presenteren in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR), een van de belangrijkste concertzalen van België.
Sinds 2017 wordt Sonico gesteund door de vlaamse overheid en de Fédération WallonieBruxelles (Art et Vie).

Sonico trio poseert
Sonico trio op Jazzathome 2018

Camilo Cordoba

Hij studeerde aan E.M.P.A (Buenos Aires - Argentinië), waar hij de Jazz en Tango-carrière studeerde bij leermeesters zoals Anibal Arias en 'Chocho' Ruiz; hij nam ook privélessen met Javier Cohen. Hij dweepte in compositie met maestros die hij specifiek selecteerde vanwege hun originele stijl: Guillermo Klein en Diego Schissi.

Since 2004 he has been part of the “Violentango” quintet as guitarist and composer, with which he recorded 5 CDs, and participate in several international tours in Europe, North America and Latin America; performing at famous festivals such as Glastonbury Festival (UK), Jazz Park (CO), Cultural Virada (BR), Savassi Jazz (BR), Vive Latino (MX), Heineken Canarias Jazz (ES), Nishville Jazz (SR), Para Ti Latino (BR), among others.

Sinds 2004 maakte hij deel uit van het "Violentango" kwintet als gitarist en componist, waarmee hij 5 cd's opnam en deelnam aan verschillende internationale tournees in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. Hij trad op in beroemde festivals.

Hij ontving erkenningen van het Ministerie van Cultuur, die als "Cultureel en Artistiek Belang" werden verklaard voor zijn kwintet (2012), en het Ministerie van Voorbehoud en het Ministerie van Toerisme schreef "... een deel van de nationale identiteit van Argentinië, krijgt de status van ‘Brand Ambassadors ‘ voor het land. "(2013).

Zijn traject als muzikant omvat veel verschillende groepen in tango en Latijns-Amerikaanse muziek. Tegenwoordig treedt Camilo ook op met projecten in Europa en Argentinië: "Violentango", "Quinteto Ruggiero", "Agnese-Córdoba duo", …

gitaar
Camilo Cordoba poseert met gitaar

Ariel Eberstein

Ariel Eberstein werd geboren in Argentinië en ontdekte de contrabas op 17 jarige leeftijd. In 1997 begon hij de contrabas te studeren in Buenos Aires met Miguel Angel Villaroel. In 2002 won hij een beurs van de Fundacion Antochas (Buenos Aires) om te studeren in Wenen, Oostenrijk met James Rapport. Na zijn studie in Wenen verhuisde hij naar België om zijn studie voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij zijn masterdiploma behaalde.

Hij heeft gewerkt met vele wereldberoemde dirigenten en is een freelance muzikant geweest die speelde in de belangrijkste Belgische orkesten, zoals de Vlaamse Opera, het Philharmonisch orkest van Luik, De Munt en het Vlaams Radio Orkest. Met deze ensembles maakte hij vele opnames.

Ariel heeft concerten gegeven in de belangrijkste concertzalen van Europa en Amerika, waaronder het Concertgebouw (Amsterdam), Musikverein en het Concerthaus (Wenen), Cité de la Musique (Parijs), Bozar en Flagey Studio 4 (Brussel) en het Teatro Colon (Buenos Aires).

In april 2015, tijdens het Brussels Tango Festival, besloot de Argentijnse bassist om een ​​project genaamd Sonico op te starten rond de figuur van Eduardo Rovira, maker (met Astor Piazzolla) van de tango nuevo tijdens de avant-garde van Buenos Aires in de vroege jaren ‘50. De Amerikaanse violiste Stephen Meyer en de Franse Chileense bandoneon-speler Lysandre Donoso waren meteen overtuigd om ook deel te nemen aan dit project.

Als lid van Sonico opent Ariel Eberstein in 2017/2018 het seizoen van Bozar met "United Music of Brussels", treedt op de Luikse televisie  tijdens het festival "Jazz à Verviers", neemt deel aan de tentoonstelling "Een Beetje Belg" in het Red Starline Museum in Antwerpen, en zal optreden als onderdeel van de Europese tournee van Fernando Otero (winnaar van 3 Grammy Awards).

In 2018 gaat Ariel Eberstein met Sonico op tournee, door heel Argentinië om de CD te presenteren: EDUARDO ROVIRA: LA OTRA VANGUARDIA, die in het najaar van 2018 wordt uitgebracht. Deze tour zal een slotconcert bevatten op de "Festival Tango BA”.

A. Eberstein bezit een Martin Penning contrabas en een boog van H. Pfretchner.

contrabas
Ariel Eberstein poseert met contrabas

Lysandre Donoso

Lysandre Donoso geboren uit een Chileense vader en een Franse moeder. Dankzij de bandoneon die hij van zijn grootvader heeft geërfd, begon hij gepassioneerd te zijn over de tango. Hij creëerde vervolgens zijn eerste ensemble "Nonino Quartet".

Tijdens de zomer van 2010 besloot Lysandre om zijn ingenieursstudies in Grenoble INP stop te zetten en zich aan muziek te wijden. Hij volgde lessen bij gerenommeerde musici als Víctor Villena, William Sabatier en Per Arne Golrvigen. Later vervoegde hij in 2011 de Tango-afdeling aan het Conservatorium van Rotterdam (Codarts), met leermeesters als Gustavo Beytelmann, Víctor Villena en Leo Vervelde.

Parallel aan zijn studies vermenigvuldigde hij zijn professionele ervaringen: het Silbando Orchestra, de Cuarteto El Compás, Roulotte Tango, Roberto Navarro, William Sabatier, het Silencio Orchestra geregisseerd door Roger Helou (met wie hij het laatste album opnam "... todo , menos la canción "), Lalo Zanelli, Juan Carlos Carrasco" H ", enz ...

L. Donoso is eigenaar van een AA-bandoneon uit 1966.

bandoneon
Lysandre Donoso poseert met bandoneon

EDUARDO ROVIRA: LA OTRA VANGUARDIA by SONICO
SONICO heeft net zijn eerste album opgenomen, genaamd EDUARDO ROVIRA: LA OTRA VANGUARDIA!
Dit is het eerste album met uitsluitend composities van de revolutionaire “tango nuevo” componist Eduardo Rovira. Deze opname , zowel voor trio als kwartet, bevat 12 van zijn composities en originele arrangementen, waarvan sommige nog niet eerder zijn gepubliceerd.
Opgenomen in La Monnaie Januari 2018.
Lancering datum: Argentina Augustus 2018 (CD) / Belgium Maart 2019 (Vinyl)
“Dit album is het eerste sinds de dood van Rovira dat volledig gewijd is aan zijn composities. De muziek klinkt fris en helder en laat de luisteraar toe om volop de grootsheid van de tango van Rovira te appreciëren, alsook de originaliteit van zijn nalatenschap, die bijna geen sporen draagt van zijn collega in de tangovernieuwing. Rovira is geen imitator van Piazzolla; hij ontwikkelde zijn eigen identiteit.
Slechts een paar maten van Rovira’s muziek volstaan om zijn prachtige en unieke stijl thuis te brengen. Dit album bevat zowel baanbrekende stukken als bewerkingen van klassieke tango’s. Samen vormen zij een voortreffelijke anthologie van Eduardo Rovira’s benadering van tango, waarover nog veel ontdekt en gezegd kan worden”. -by Omar García Brunelli, musicologist